• Empresa
  • L'ecosistema català lluita per no perdre el tren de la indústria 4.0

L'ecosistema català lluita per no perdre el tren de la indústria 4.0

Institucions, empreses, centres tecnològics i associacions empresarials treballen per transformar la indústria catalana

La transformació a la indústria 4.0 és imprescindible | iStock
La transformació a la indústria 4.0 és imprescindible | iStock
Bernat Bella
Periodista
Sant Cugat del Vallès
25 d'Agost de 2021

L'evolució cap a la indústria 4.0 s'ha convertit en un viatge inajornable per a les petites i mitjanes empreses catalanes. Aquesta transformació digital i l'adopció de tecnologies com la robotització o la intel·ligència artificial són factors que determinaran el futur del teixit econòmic i del país en un món cada vegada més competitiu i connectat.

 

"No és una opció, és una obligació si volem ser competitius. Si no, en cinc o 10 anys, estarem fora del mercat", adverteix Miquel Ribé, president de la Fundació per la Indústria. És un missatge a l'empresa que comparteix Carles Miranda, coordinador d'indústria 4.0 d'Acció: "No us relaxeu i comenceu a treballar. La vostra cadena de valor us pot deixar en fora de joc, mireu el que està fent la vostra competència".

La xarxa catalana per la indústria 4.0

Davant d'aquest repte de gran magnitud, les pimes industrials disposen d'un ecosistema per aconseguir-ho. A Catalunya, hi ha un conjunt de proveïdors tecnològics com Eurecat, institucions com Acció o associacions empresarials com la Fundació per la Indústria, que remen per accelerar la transformació digital. I sense oblidar l'oportunitat que poden suposar els fons europeus.

 

"Hi ha un missatge molt rellevant per transmetre a les empreses: la transformació no la podeu fer sols. Aquestes tecnologies evolucionen tan de pressa que no es pot estar al dia de tot el que passa", assenyala Carles Miranda.

Més de 5.000 milions d'euros

En aquest context, és quan entren en joc els proveïdors tecnològics. Catalunya compta amb 1.111 empreses proveïdores de tecnologies per a la indústria 4.0, una xifra que s'ha triplicat en els últims quatre anys. Generen més de 28.000 llocs de treball i un volum de negoci de 5.564 milions d'euros. "És positiu, quan s'incrementa l'oferta vol dir que hi ha demanda", emfasitza el coordinador d'indústria 4.0 d'Acció.

"Els proveïdors de tecnologies estan creixent. Potser no tenim grans empreses com Siemens, però compte. Quan mires on tenen les seves seus a la península aquestes empreses, moltes la tenen a Barcelona. S'ha d'aprofitar", resumeix el director de desenvolupament internacional i programes públics del centre tecnològic Eurecat, Joan Guasch. De fet, el 90% d'aquests proveïdors són pimes i, per aquest motiu, Guasch veu imprescindible establir xarxes de col·laboració.

Miquel Ribé: "El desconeixement genera certa inquietud quan parles de robotització o intel·ligència artificial"

Justament, un dels objectius de la Fundació per la Indústria és visibilitzar aquest entorn a les pimes industrials. Entre altres, celebren trobades periòdiques on exposen casos de transformació de petites i grans empreses i de proveïdors. "El desconeixement genera certa inquietud quan parles de robotització o intel·ligència artificial, es veu com una cosa molt tecnificada", apunta Miquel Ribé.

A través del programa per potenciar la indústria 4.0 com a impulsora de la transformació de l'economia catalana, la Fundació ha acostat a petites i mitjanes empreses casos d'èxit de transformació digital. "Els empresaris han vist que es pot fer, són tecnologies aplicables a les pimes", assenyala Ribé.

Suport tecnològic

Per a Carles Miranda, la "principal barrera" d'una empresa per fer el pas cap a la indústria 4.0 és saber quins són els primers passos. Per això, prenen gran importància espais com Eurecat, un centre tecnològic públic que dona suport a l'empresa en el seu procés de digitalització. Qualsevol pime s'hi pot dirigir amb una necessitat i se l'ajudarà a incorporar les tecnologies que millor li encaixin.

"Coneixem molt bé la tecnologia, però també l'ecosistema català industrial. La nostra capacitat per integrar la tecnologia en aquest entorn és única, som els que estem més ben preparats", explica Joan Guasch.

Des d'Eurecat, quan els arriba una necessitat d'una empresa, el primer que fan és rastrejar les tecnologies disponibles. A partir d'aquí, fan els avenços o ajustos que consideren oportuns per acabar implantant-les en la companyia. En resum, un centre d'innovació tecnològica, però sempre pensant en l'aplicació industrial i empresarial.

Inversió en innovació

Per a Joan Guasch, hi ha tres potes per afavorir el pas a la indústria 4.0 de les pimes. "Primer, saber on vols anar; a moltes pimes els passa que només poden mirar el curt termini", adverteix. Un segon pas important és de la societat i l'entorn, que ha d'entendre aquesta necessitat i no girar l'esquena a l'empresa. I un tercer factor té a veure amb els diners: "La liquiditat per incorporar tecnologia. Aquí, han de jugar un paper molt important les institucions públiques".

"Tenint en compte els recursos dels quals disposa la Generalitat, s'està fent una bona feina, però els recursos són molt limitats", reconeix Miquel Ribé. A més, envia un missatge contundent als governs català i espanyol: "Si es creuen aquest discurs, han de posar els recursos necessaris per transformar la indústria". I recorda com el percentatge del PIB que es destina a la recerca i desenvolupament a Catalunya és molt inferior que a altres països capdavanters.

"Estem millorant, però si ens comparem amb altres països europeus no estem bé. Hem tingut un contratemps, les administracions públiques van entendre el títol del llibre, però no la informació. No es van posar prou recursos", reflexiona Guasch.

6,5 milions d'euros durant el 2020

Una de les alternatives existents per tal de disminuir la barrera econòmica són els cupons d'Acció, uns xecs per iniciar el camí cap a la transformació digital a través del programa ProAcció 4.0, que també ofereix un acompanyament gratuït a les pimes per fer aquest pas. "Treballem perquè una empresa no es quedi sense ajuda pública si depèn d'això", assegura Carles Miranda. A més, el fet de donar aquesta subvenció també serveix com a accelerador, ja que marca un calendari i l'empresa s'ho ha de posar com una prioritat.

Miranda: "El primer repte era ajudar a l'empresa a prendre consciència que aquesta transformació té un impacte directe en la seva competitivitat"

Durant el 2020, es van destinar 6,5 milions d'euros a 490 empreses amb ajudes d'entre 8.000 i 20.000 euros. "El primer repte era ajudar a l'empresa a prendre consciència que aquesta transformació té un impacte directe en la seva competitivitat", destaca el coordinador del programa. Una tasca que, celebra, s'ha aconseguit i la sensibilització ja és elevada.

El programa ProACCIÓ 4.0 va arrencar el novembre de 2019 amb l'objectiu d'accelerar la transformació tecnològica de les empreses catalanes, especialment de les pimes, en col·laboració amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, Pimec, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya i la Fundació per a la Indústria. A banda dels cupons, s'han realitzat més de 40 jornades de sensibilització amb la participació de més de 3.300 professionals i 1.300 empreses. Qualsevol empresa hi pot participar i presentar-se a les diferents convocatòries.

Els fons europeus, accelerador definitiu

Per completar aquest ecosistema d'ajuda a l'evolució digital, ara han d'arribar els fons europeus, que poden ser decisius per transformar l'economia. "Són una oportunitat única", adverteix el president de la Fundació per la Indústria. Però alerta de la necessitat que aquests diners arribin fins a les petites i mitjanes empreses per assegurar una veritable transformació.

Raül Blanco: "Hi ha el rum-rum que les pimes no participaran en els fons europeus, però no és així"

Una reivindicació que Raül Blanco, secretari general d'Indústria del Govern espanyol, va assegurar que es compliria. "La inversió pública pot ser una gran palanca per a la inversió privada i transformar sectors", va proclamar Blanco durant una conferència organitzada per la Fundació per la Indústria. L'objectiu és digitalitzar un milió de pimes. "Hi ha el rum-rum que les pimes no hi participaran, però no és així", assegura.

Quan s'obri l'aixeta dels fons, hi haurà convocatòries amb concurrència pública. El paper d'associacions com la Fundació per la Indústria, Cambres i altres patronals serà fonamental guiar a les petites i mitjanes empreses en aquest camí. "La política industrial, que tradicionalment no havia estat al centre, està per primera vegada al centre, tant a Espanya com a la Unió Europea. Tenim l'oportunitat de reindustrialitzar el país", va emfasitzar Blanco.

Carles Miranda: "L'important és ser-hi i ja ho estem aconseguint. La pime ha pres consciència i està fent passos"

Amb tot, els agents implicats es mostren optimistes pel que fa al futur de la indústria catalana. "L'empresari català té coses molt bones, com la capacitat d'adaptació i de reinventar-se", indica Guasch. "L'important és ser-hi i ja ho estem aconseguint. La pime ha pres consciència i està fent passos. Un cop puges al tren, ja no baixes", reflexiona Carles Miranda.

Reportatge elaborat en col·laboració amb Fundació per la Indústria.