• Empresa
  • Indústria 4.0: tornar a casa per a fer la revolució

Indústria 4.0: tornar a casa per a fer la revolució

Advanced Factories arriba a la seva sisena edició amb una reivindicació de sobirania industrial al voltant de les noves tecnologies

Els ponents de la inauguració d'Advanced Factories | ACN
Els ponents de la inauguració d'Advanced Factories | ACN
Barcelona
29 de Març de 2022
Act. 29 de Març de 2022

"Europa està pagant la deslocalització electrònica dels anys 90", lamenta el secretari general d'Indústria i Petita i Mitjana Empresa del Govern Central, Raül Blanco. L'Estat espanyol, especialment alguns dels seus territoris, han seguit la tendència continental de la gran dependència en qüestions estratègiques per a la producció i per a l'adaptació de les noves necessitatsindustrials, empresarials i de consum. En un moment d'actualització del que vol dir produir, al voltant d'una "nova revolució industrial" – com identifica el director general d'Acció JoanRomero – Catalunya i molts dels territoris del seu entorn es troben en una situació de subordinació fabril, de materials, energètica, que, segons s'ha volgut remarcar durant la primera jornada del congrés de la indústria 4.0 Advanced Factories, s'ha de revertir.

 

El director del congrés, Albert Planas, és optimista pel que fa a la capacitat del continent de transformar la seva forma de produir. "Aquesta serà la dècada de la robòtica a Europa", ha declarat, tot afanyant un canvi de tendència sobre la idea de competitivitat industrial que es té a l'Estat espanyol. La innovació productiva, l'automatització i l'aposta per les noves tecnologies ha de ser, com comparteix el president d'Advanced Factories SalvadorGiró, la carta de presentació de la indústria espanyola de cara als mercats exteriors. "El temps de competir pels costos laborals més baixos s'ha acabat", remarca Giró, que insisteix a la "imperiosa necessitat" de relocalitzar aquelles indústries que han marxat del territori durant les darreres dècades per portar-les "més a prop dels consumidors". Tant Blanco com el vicepresident i Conseller d'Empresa d'Aragó – regió industrial europea 2022 i convidada al congrés – Arturo Aliaga s'han sumat a aquesta crida a "l'autonomia estratègica" de les indústries europees i de l'Estat.

Planas: "On es fabrica, es genera coneixement, nous llocs de treball més qualificats, inversió en I+D. Aquest és el cercle virtuós de la nova indústria"

Aliaga, de fet, ha felicitat un teixit industrial català que considera punter pel que fa a la seva digitalització i transició tecnològica. "Barcelona ha recuperat el pols industrial que mai va haver de perdre", celebra, tot apuntant els forts "vincles econòmics" que fan de la col·laboració entre Aragó i Catalunya una "potència econòmica" que tracciona bona part de la producció i les vendes exteriors de l'Estat. Des d'Acció, Romero entoma la responsabilitat de mantenir aquest estatus, amb ajudes des de les administracions del país per assistir en "la sensibilització sobre la digitalització i a implementar la tecnologia" de la mà del teixit productiu. El director general trasllada a les empreses, així, el deure de transformar-se. "Estan canviant les cadenes de valor de sectors industrials", raona, i l'aplicació de les noves tecnologies a la producció catalana esdevé necessària per navegar aquests canvis.

 

Tot i l'elevada presència internacional i de grans empreses al territori català, especialment a la capital, l'essencial teixit de petites i mitjanes empreses és la mesura més fidel de l'automatització a la indústria del país. Com afirma el president d'Advanced Factories, "les grans empreses ja estan més o menys automatitzades, és la pime la que hem d'automatitzar per ser més competitius". De la mà de l'Associació Espanyola de Robòtica i Automatització – que també presideix Giró – el congrés està impulsant el projecte Robot Start Pime, amb la idea d'introduir "el primer robot a totes les petites i mitjanes empreses del país". En un sentit semblant, el director general d'Acció reconeix que el procés d'automatització ha refermat el pla de la Generalitat per incorporar la indústria 4.0 al 90% de les empreses catalanes abans del 2030.

L'automatització és també, de fet, un pla d'autonomia estratègia industrial. El mateix Giró considera que augmentar i optimitzar la capacitat productiva del país mitjançant la introducció del 4.0 en el seu teixit empresarial és una tasca imprescindible en la reindustrialització del país. Aquesta edició d'Advanced Factories, així, arriba en un "moment decisiu" per Barcelona i Catalunya. El congrés esdevé, amb tot, "una oportunitat per a la reactivació", considera la tercera tinent d'alcaldia de Barcelona LaiaBonet. L'aposta per les indústries del futur a Catalunya, per produir el que es necessita, serà el factor diferencial per al creixement econòmic i la resiliència del territori. "No podem substituir la dependència energètica del petroli per la del níquel, el magnesi o el tungstè", apunta Blanco. La reindustrialització 4.0 és un projecte d'autonomia productiva, sostenibilitat i redistribució clau per a Catalunya. "On es fabrica, es genera coneixement, nous llocs de treball més qualificats, inversió en I+D. Aquest és el cercle virtuós de la nova indústria", proposa Planas.

La fàbrica del futur

Entre totes les tendències productives més rellevants de cara als pròxims anys, com a mínim quant a l'aplicació als processos de fabricació, l'additive manufacturing mitjançant impressió en 3D destaca com un dels elements clau de l'actualització de les cadenes de valor. Tal com apunta la vicepresidenta i directora general de negoci d'HP printing multi jet Guayente Sanmartín, la fabricació additiva "pot ajudar a pensar un món més il·lusionant". Els eixos clau de la indústria 4.0 – la sostenibilitat, la resiliència i la innovació – estan presents en un model fabril especialment exitós en "posar el client al centre" de la forma en què es produeix.

0A517D09 2D97 487B 8952 BC44FDD95C16

Un violí elèctric fabricat amb additive manufacturing

"Els clients no busquen sistemes, busquen una peça", apunta Sanmartín. La fabricació additiva permet ajustar els models exactament a les necessitats del comprador, i fins i tot millorar les seves expectatives. Les impressores 3D admeten dissenys inimaginables en una cadena de muntatge clàssica, i això obre la possibilitat de fabricar components més efectius, amb menys cost quant a materials, amb "conceptes que fins ara no teníem". "L'additive manufacturing ens ajuda a crear indústries més resilients, sostenibles i innovadores", conclou Sanmartín.

L'Advanced Factories de 2022, de fet, dona bon compte d'aquesta clara tendència. A banda de la gran presència del projecte de 3D printing d'HP – que gira al voltant de les verticals de salut, mobilitat, indústria i béns de consum, amb propostes que van des de ganxos per braços robòtics fins a violins elèctrics – la fabricació additiva es troba a tots els cantons del congrés. Bon exemple és la catalana Windforce, present al Dfactory del Consorci de la Zona Franca, amb propostes d'additive manufacturing per vehicles. L'aposta del CZFB, on també s'ubica el nou lab d'HP, també ha estat present a uns salons del CCIB que han deixat espai a què Sanmartín considera una eina "per a un futur millor de cada indústria".

Cotxes, drons i algoritmes

La potent indústria de l'automòbil del país ha tingut la seva rèplica a l'Advanced Factories. Per a aquesta vertical, els assistents al saló han aportat solucions 4.0 que van des del 3D Printing fins a la visió artificial, passant per la logística automatitzada. El centre tecnològic Eurecat, de fet, ha presentat un dron de repartiment automàtic de components per al vehicle elèctric, que optimitza els processos de fabricació i la cadena de muntatge per al sector. La catalana Coval també ha portat a Advanced Factories la seva proposta de sistemes de buit per al muntatge de components a l'automòbil. Més enllà de la fabricació, però, la part més cridanera de la indústria de l'automòbil al congrés ha estat la presència d'empreses com Tesla, amb el seu model Y, que ha ofert als visitants un driving test.

Giró: "Aquest any és l'any de la sortida, de deixar enrere tots aquests problemes. Aquesta edició d'Advanced Factories serà un èxit"

Catalunya ha presentat al congrés el seu potencial en el sector de la visió artificial. La barcelonina Infaimon ha portat al CCIB propostes diverses, d'entre les que destaca, per exemple, el sistema de visió automàtica de components, precisament, automobilístics com la porta del cotxe, així com un projecte de manteniment preventiu. També s'ha pogut visitar l'stand de Bcn Vision, amb propostes de control de robòtica per visió artificial, visió 2D i 3D i aplicacions d'aquesta tecnologia a diverses verticals. Al centre de tot, però, i com confirma el mateix Giró, hi ha la Intel·ligència Artificial. "Els últims anys la IA ha esdevingut el catalitzador de la indústria 4.0, perquè s'ha utilitzat en tots els sectors, i aquesta serà la tecnologia per excel·lència que veurem en el futur".

La disrupció que proposa l'aplicació d'aquestes tecnologies a la indústria catalana i espanyola ha estat molt atractiva. En un congrés com Advanced Factories amb especial vocació regional, que pretén concentrar una gran representació industrial catalana i de l'Estat espanyol, les xifres esperades per a 2022 suggereixen un gran èxit. Mentre que a la seva edició de 2020, celebrada escasses setmanes abans del confinament, la fira va atreure uns 17.000 visitants, la d'enguany espera una afluència de fins a 19.000 persones després d'un pic d'acreditacions durant les últimes setmanes. Amb 351 expositors, la fira espera un impacte sobre l'economia de la ciutat d'uns 41 milions d'euros. "Aquest any és l'any de la sortida, de deixar enrere tots aquests problemes. Aquesta edició d'Advanced Factories serà un èxit", conclou Giró.