• Empresa
  • Inèdit, el coliving per viure l’experiència de Barcelona i Catalunya

Inèdit, el coliving per viure l’experiència de Barcelona i Catalunya

Laia Comas va fundar Inèdit fa dotze anys per oferir l'experiència de Barcelona a estudiants i professionals que s'instal·len a Catalunya

Laia Comas, fundadora d'Inèdit | Cedida
Laia Comas, fundadora d'Inèdit | Cedida
Bernat Bella
Periodista
13 de Febrer de 2023
Act. 13 de Febrer de 2023

Quan la Laia Comas va anar d'Erasmus a Lisboa fa tretze anys es va trobar amb algunes dificultats per trobar allotjaments més enllà de les residències d'estudiants. Arran d'aquesta experiència, només tornar a Barcelona va decidir iniciar el projecte Inèdit per tal de llogar habitacions a estudiants per oferir pisos preparats i on compartir experiències amb altres nois i noies d'arreu del món. Més de deu anys després, gestiona unes 120 places i ara han obert el primer allotjament fora de Barcelona,

 

De Lisboa a Barcelona

"El 2010 marxo a Lisboa per fer l'Erasmus amb dos amics i ens costa moltíssim trobar allotjament", explica Laia Comas. A través d'una empresa, van trobar un pis espectacular, però que en arribar, van veure que no estava moblat. Tampoc van trobar oferta de lloguer d'habitacions. Al cap d'uns mesos es va traslladar en un altre pis, que era més vell, però el va compartir amb persones d'altres nacionalitats.

"L'experiència de vida va ser molt més increïble", recorda. "Arran de la meva experiència vaig pensar si la gent que arribava a Barcelona per estudiar o treballar tenia tots aquests problemes. I va sorgir el projecte d'Inèdit tan bon punt vaig tornar", detalla.

 

Una experiència inèdita

L'objectiu era que qualsevol persona que arribés a Barcelona per una estada llarga es trobés un pis totalment preparat, al mateix temps que visqués una experiència amb altres persones d'arreu del món amb interessos similars i alhora conegués la ciutat i la cultura. "D'aquí sorgeix el nom d'Inèdit, una experiència de vida que et passa un cop a la vida", resumeix la fundadora.

I així el 2011 lloga el primer pis a Barcelona per rellogar-ne les habitacions, amb tots els tràmits legals necessaris, i espais compartits. I amb una qualitat i benestar primordials. Va ser a l'agost i al setembre ja el tenia tot llogat. "Quedo amb ells per anar a sopar, els ensenyo Barcelona, anem a veure castells i sorgeix l'experiència inèdita de viure l'experiència i integrar-se", destaca.

És un model d'innovació?

Des de fora pot semblar que el model de relloguer d'habitacions feia anys que existeix, però Laia Comas destaca que des d'Inèdit ofereixen molt més: "Fins aleshores, a Barcelona, per un públic estudiant o professional, l'oferta era una residència d'estudiants o el típic pis d'estudiants i amics". El primer, apunta, un concepte més fred. El segon, sense l'experiència de compartir vida.

"Nosaltres aportàvem el nou concepte de coliving, que ja existia als Estats Units. Preteníem crear petites famílies amb persones d'arreu del món dins d'un habitatge, amb tota la llibertat. Si arribes sol a Barcelona, tens accés a un habitatge amb persones en una situació similar a la teva", emfatitza.

El perfil de coliver

Inèdit s'adreça a estudiants universitaris o de postgrau i doctorats, però també a emprenedors, investigadors o nòmades digitals, un model de vida que ha crescut arran de la pandèmia. Comas destaca que un fet que els diferencia és el filtratge dels inquilins, ja que a través d'entrevistes prèvies coneixen els candidats i els uneixen a pisos amb persones amb qui comparteixen interessos o gustos.

"Això no existia, va ser totalment innovador el 2012. A més de l'experiència d'integrar-se, que et portin a veure castells, menjar calçots, etc.", insisteix. L'estada mitjana és d'entre sis i vuit mesos.

De Brasil a Austràlia

Amb aquestes premisses van obrir el primer pis i els primers inquilins ho van conèixer a través de Facebook. Van ser joves d'entre 20 i 27 anys de Portugal, Lituània i Alemanya que arribaven a Barcelona per fer un intercanvi o l'Erasmus.

I a partir d'aquí comencen a llogar més pisos per ampliar l'oferta, amb un creixement sòlid i sempre amb recursos propis. Quan omplia un pis, en llogava un altre. Rússia, Xina, Japó, Tailàndia, Polinèsia o Llatinoamèrica són algunes de les regions d'origen d'estudiants i treballadors que han passat per Inèdit durant la seva estada a Barcelona.

Laia Comas: "Som uns grans ambaixadors de Barcelona i Catalunya"

"Som uns grans ambaixadors de Barcelona i Catalunya i atraiem persones amb formació i que venen a integrar-se, conèixer i descobrir", celebra.

Han tingut gent de tots els continents, destacant els europeus: "La diferència de cultures a vegades pot ser una dificultat per conviure, però és molt enriquidor, sempre aprens coses. I li ensenyem la nostra cultura, la nostra manera de fer. Menjar calçots és al·lucinant per a molts".

La Covid com a punt d'inflexió

Inèdit continua el seu creixement fins que a inicis de 2020 tenen una comunitat de més de 150 persones. Ja abans, havien ampliat el seu ventall per atreure un públic més adult, d'investigadors o treballadors, que passen temporades a Barcelona.

I arriba la Covid, el que suposa un cop molt important per Inèdit. L'arribada de persones es va desplomar i molts pisos, que llogava Inèdit directament, es van quedar buits. Això els obliga a reduir un 50% l'oferta de places i comencen a canviar el model de gestió: a banda de llogar directament els pisos, comencen a gestionar habitatges d'altres particulars.

Amb el sistema d'Inèdit, la rendibilitat pels propietaris és més elevada. A més, presumeixen de no haver tingut ni un sol impagament en dotze anys.

Els nòmades digitals

Captura de Pantalla 2023 02 10 a les 14.26.55
La casa de Bellaterra que gestionen des d'Inèdit | Cedida

Però la Covid-19 també suposa un cert canvi de paradigma. La figura del nòmada digital, emprenedors i joves que teletreballen o impulsen nous projectes des de qualsevol punt del món, han augmentat. I Barcelona és una de les ciutats preferides per instal·lar-se i opcions com Inèdit els aporten espais còmodes i noves experiències, també per compartir coneixements amb perfils similars i teixir xarxes.

Laia Comas: "Tenen una qualitat de vida que al centre de Barcelona és impossible"

Això ha portat a Inèdit a anar més enllà de Barcelona i ja gestiona el primer habitatge fora de la capital catalana: una casa unifamiliar a Bellaterra. Aquests nòmades ja no necessiten estar a prop de centres de treball i alguns prefereixen viure en zones més tranquil·les, cases més grans i espai exterior. En poc temps ja han llogat totes les habitacions.

"Tenen una qualitat de vida que al centre de Barcelona és impossible", sentencia. Ja estan buscant altres habitatges similars a Bellaterra, Cerdanyola o Sant Cugat. A més, a mitjà termini, volen valorar el Pirineu o la costa, també com una nova forma "d'explorar i descobrir Catalunya". Però amb el mateix model d'estades llargues.

La conseqüència del preu de l'habitatge?

En els últims anys, Inèdit ja es va obrir a perfils més adults. Però Laia Comas també aposta pel coliving com una opció alternativa a les residències per gent gran o fins i tot per famílies. Tot i això, és un model que pot amagar les conseqüències de l'increment del preu de l'habitatge a les grans ciutats amb l'única alternativa d'haver de compartir pis amb desconeguts.

"No és real que el coliving sorgeix arran de les pujades de preu de l'habitatge. Sorgeix per les necessitats de vida de les persones, és una nova manera de viure per noves generacions, fer de l'habitatge un servei", assegura Comas, que conclou: "Jo no em plantejo fer la compra d'un habitatge per tota la vida: hi ha la part econòmica, però no em veig vivint 30 anys a la mateixa casa".