• Empresa
  • Innovamat, o com perdre la por a les matemàtiques

Innovamat, o com perdre la por a les matemàtiques

La iniciativa revoluciona l’assignatura pendent a l’Estat amb un model que aposta per substituir el llibre de text pel diàleg

Andreu Dotti i Laura Morera, CEO i responsable didàctica d'Innovamat | Cedida
Andreu Dotti i Laura Morera, CEO i responsable didàctica d'Innovamat | Cedida
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
30 de Maig de 2023

La majoria d’infants, quan li deixen de tenir por al coco o a l’home del sac, adquireixen una nova por que, de vegades, també els hi treu la son: les matemàtiques. Alguns les pateixen més, d’altres menys. Però, el que sí que sabem segur és que el nivell de mates a l’Estat és força baix en comparació amb la resta de països. Això ho demostra el darrer informe PISA (Programme for International Student Assessment) publicat el 2018: Espanya se situa en 29a posició, per sota de la mitjana dels països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

 

“Hi ha un problema generalitzat per part de la societat amb les matemàtiques, tenim una perspectiva molt negativa i creiem que no són per a tothom” ha explicat a VIA EmpresaAndreu Dotti, CEO i cofundador d’Innovamat. Innovamat es tracta d’una iniciativa que va sorgir a finals de 2016 de la mà de tres enginyers i dues matemàtiques que van decidir revolucionar l’ensenyament d’aquesta ciència.

Dotti: “Hi ha un problema generalitzat per part de la societat amb les matemàtiques, tenim una perspectiva molt negativa i creiem que no són per a tothom”

Evolucionar cap a un nou model d'aprenentatge

Dotti explica la importància de revolucionar les matemàtiques, ja que “han canviat poc, continuen sent molt memorístiques i amb poca comprensió, i hem d’entendre què estem fent, sinó l’aprenentatge és molt superficial”. La proposta que ofereix Innovamat consisteix a substituir el llibre de text (i les pantalles) per mètodes d’aprenentatge alternatius com ara la manipulació de materials, el diàleg i l'intercanvi d'estratègies. 

 

En aquest sentit, l’equip, a banda d’oferir una nova proposta curricular a les escoles, també ha desenvolupat l'app Bmath, que recull part dels seus continguts i permet als infants realitzar activitats de tota mena relacionades amb les matemàtiques a través d’un mètode gamificat proveït d’un algoritme que ofereix un ritme personalitzat. A més, un dels recents llançaments de la iniciativa han estat els Enigmath, els quaderns d’Innovamat que pretenen acompanyar els joves estudiants durant l’estiu.

Un ampli equip en expansió

Però, qui fa possible aquesta iniciativa? Entre els diversos equips de treball que conformen Innovamat podem trobar més de 300 persones que treballen per millorar el seu model contínuament. Pel que fa al desenvolupament i disseny de la seqüència d’aprenentatge, hi ha un grup d’onze especialistes i n’hi ha un altre de més de 80 que s’encarrega d’assessorar i acompanyar els docents que fan servir Innovamat a les escoles. “Hem d’empoderar el professorat i acompanyar-lo en la seva formació, el seu rol és molt important”, apunta Dotti.

Dotti: “Hem d’empoderar el professorat i acompanyar-lo en la seva formació, el seu rol és molt important”

El projecte, destinat a l’educació infantil, primària i secundària, ha passat per un creixement exponencial en els seus sis anys de trajectòria. Va començar el 2017 arribant a 10 escoles i, en l’actualitat, ja són més de 1.800 centres, 15.000 docents, i 2.000 famílies les que aposten per Innovamat, no només a Catalunya, sinó també arreu de l’Estat i, fins i tot, a països com ara Mèxic, Itàlia i els Estats Units. Aquest creixement ha estat precisament reconegut aquest dilluns amb el Premi Lara a l’ambició i el propòsit empresarial, que se celebra en el marc de la Reunió Cercle d’Economia a l’Hotel Vela de Barcelona.

“Estem encara lluny de resoldre el gran problema de les matemàtiques, així i tot, a moltes escoles hem aconseguit canviar el punt de vista sobre aquesta ciència”, comenta Dotti qui afegeix que el proper gran repte és “arribar a les famílies i a tots els infants”.