
La Inspecció de Treball de Catalunya va batre el rècord de sancions a empreses el 2024 amb 49,4 milions d’euros en multes per incompliment de la normativa laboral. Es tracta de l’import més elevat dels 15 anys d’història de l’organisme depenent de la Generalitat, que va assumir la funció inspectora en matèria de treball a Catalunya el 2010. El cos d’inspectors laborals va intensificar durant l’any passat la cooperació amb la policia amb un 82,5% més d’infraccions fruit d’actuacions conjuntes. Entre els àmbits més sancionats, destaquen les multes per incompliments d’empreses que tenien en plantilla treballadors estrangers contractats de manera irregular, que van créixer un 35,2%.
Els sectors econòmics amb més infraccions econòmiques van ser les indústries manufactureres, la construcció, el comerç, la reparació de vehicles i l'hostaleria
Els agents de la Inspecció de Treball que depèn de la Generalitat van finalitzar 33.392 expedients el 2024, un 4,6% més que l’any anterior, amb 17.671 visites a centres de treball, una dada que s’ha mantingut estable respecte del 2023. En el procés de tramitació, els inspectors van plantejar a les empreses 23.601 requisits de millora, dels quals el 83% van estar relacionats amb accidents i salut en el treball. Els sectors econòmics amb més infraccions econòmiques van ser les indústries manufactureres, la construcció, el comerç, la reparació de vehicles i l'hostaleria.
De mitjana, cada multa va ser de 3.763 euros i la principal causa van ser els incompliments relacionats amb la jornada laboral, els descansos, el registre de jornada o les hores extra. Per aquest motiu es van proposar un 7% més de multes el 2024, fins a 2.399 en total. Els inspectors controlen no només que les empreses tinguin un registre de jornada -obligatori des de 2019- sinó que es respectin els horaris i es compensin les hores extres.
Vigilància de la intel·ligència artificial
Una de les novetats de l’exercici serà la vigilància de la intel·ligència artificial a les empreses. El cos està formant els treballadors en la matèria per assegurar que les companyies compleixen el reglament europeu d’intel·ligència artificial, que, entre altres, obliga a intercanviar la informació dels algoritmes amb els representants dels treballadors.