Segons l'últim estudi sobre salut mental dels adolescents espanyols, presentat per UNICEF Espanya i la Universitat de Sevilla, l'impacte de les xarxes socials ha provocat un augment significatiu dels problemes de salut mental. Els principals factors? L'exposició constant a imatges idealitzades i la comparació social, que contribueixen a aquest fenomen, especialment a través de plataformes com TikTok i Instagram. Quines mesures han pres aquestes plataformes per fer-hi front?
❗El 41% de las y los adolescentes en España asegura haber tenido o creer haber tenido un problema mental en los últimos 12 meses y más de la mitad no ha pedido ayuda. Lo explica la investigadora de @unisevilla, @PilarRamosValv1pic.twitter.com/pHxG5RUu3i
— UNICEF España (@unicef_es) October 8, 2024
Meta, conscient d’aquestes preocupacions, ha introduït a Europa les Comptes d’Adolescent a Instagram a principis d'any. En què consisteixen? Aquests comptes, destinades a menors de 16 anys, estan dissenyades per abordar les principals inquietuds dels pares: amb qui interactuen els seus fills en línia, quin contingut poden veure i si el temps que hi dediquen és adequat. Les proteccions s’activen automàticament, i són els pares qui decideixen si els menors poden modificar-ne la configuració per fer-la menys estricta.
Les proteccions s’activen automàticament, i són els pares qui decideixen si els menors poden modificar-ne la configuració per fer-la menys estricta
Com poden els pares acompanyar els seus fills en l’experiència digital sense vulnerar la seva privacitat? Segons anuncia Meta, les proteccions activades per defecte per als adolescents a Instagram són les següents:
- Comptes privats: els comptes dels adolescents seran privades per defecte, de manera que hauran d’acceptar manualment els nous seguidors. A més, les persones que no els segueixin no podran veure el seu contingut ni interactuar amb ells.
- Restriccions en els missatges: només podran rebre missatges de persones a les quals segueixin o amb qui ja estiguin connectats.
- Restriccions de contingut delicat: s’eliminarà el contingut que infringeixi les normes de la plataforma i es reduirà la recomanació de contingut potencialment sensible, com material de caràcter sexual o publicacions relacionades amb el suïcidi o l’autolesió.
- Interaccions limitades: els adolescents només podran ser etiquetats o mencionats per persones que segueixin. També s’activarà automàticament la versió més restrictiva de Paraules Restringides, que filtra comentaris i missatges directes amb llenguatge ofensiu per combatre el bullying (assetjament).
- Recordatoris de límit de temps: rebran notificacions que els avisaran quan hagin passat 60 minuts diaris a l’aplicació.
- Mode son: s’activarà automàticament de 22:00 hores a 07:00 hores, silenciant notificacions i enviant respostes automàtiques als missatges directes rebuts durant aquest període.
Tot i que la Compte d’Adolescent activa diverses proteccions de manera automàtica, molts pares volen implicar-se encara més en l’experiència digital dels seus fills. Per això, Meta ha creat una combinació de supervisió per oferir més control. Les actualitzacions inclouen maneres de:
- Conèixer amb qui xategen els seus fills adolescents: tot i que els pares no podran llegir els missatges dels seus fills, podran veure a qui han enviat missatges durant els últims set dies.
- Establir límits de temps diaris: els pares podran decidir quant temps pot passar el seu fill a Instagram cada dia. Quan s’arribi al límit establert, l’aplicació es bloquejarà automàticament.
- Bloquejar l'ús d’Instagram durant períodes específics: els pares podran triar bloquejar l’ús d’Instagram pels seus fills durant la nit o en altres períodes específics mitjançant un senzill botó.
Finalment, des de la companyia argumenten que aquestes actualitzacions dels Comptes d’Adolescent d’Instagram empoderen els pares, oferint-los una supervisió fonamental, tot respectant al mateix temps el dret dels adolescents a participar i explorar.