La intel·ligència artificial entra al camp: Enkitek transforma l'agricultura tradicional

La startup de Barberà del Vallès proporciona tecnologia al sector de l'agricultura per millorar la seva eficiència i resoldre el repte de la seguretat alimentària per al 2050

 Víctor Canton Ferrer, CEO i cofundador d’Enkitek | Cedida  Víctor Canton Ferrer, CEO i cofundador d’Enkitek | Cedida

Estem davant la revolució del sector agrari? La intel·ligència artificial ha transformat el món empresarial, especialment en ajudar a minimitzar costos i temps. Molts sectors, incloent-hi els més tradicionals com la recol·lecció de fruites i verdures, han començat a integrar el poder de les dades i la intel·ligència artificial en el seu dia a dia. Amb aquesta visió, l'enginyer de telecomunicacions Víctor Canton Ferrer, juntament amb Eric Mora Juan i Eugeni Llagostera Saltor, han fundat Enkitek, una startup on la seva proposta de valor està enfocada al 100% en el software i amb l'objectiu de dotar de tecnologia al sector de l'agricultura sense sòl perquè sigui més eficient. A més, també busquen que sigui una solució factible o part de la solució al repte de la seguretat alimentària per al 2050. Gràcies a aquestes tecnologies, ara poden cultivar sense sòl, cosa que permet fer front a problemes com la manca de terreny fèrtil o possibles episodis de sequera.

Enkitek és una startup on la seva proposta de valor està enfocada al 100% en el software i amb l'objectiu de dotar de tecnologia al sector de l'agricultura sense sòl

Davant d'aquest escenari, Enkitek neix el 2021 com a part de la solució a un desafiament crucial: s'estima que per al 2050 la població mundial arribarà als 9.700 milions de persones, cosa que generarà un augment del 50% en la demanda d'aliments. Canton, CEO i cofundador de l'empresa, explica a VIA Empesa: “Si analitzem els números, la previsió de població per al 2050 i l'àrea agrícola disponible no quadren. És cert que podríem desforestar més, però no hem de seguir aquest camí. Hem d'avançar en la direcció oposada”.

Robòtica i IA: la nova era de l'agricultura

Canton destaca que el seu enfocament es basa en tres pilars. El primer és la digitalització, que consisteix a integrar totes les operacions en una única plataforma. En centralitzar la informació, és més fàcil l'optimització de processos. La segona àrea se centra en la connectivitat, on implementen sensors a les granges i connecten càmeres RGB. Això permet capturar imatges del que ocorre a la granja, pujar-les a la plataforma i processar-les. “A través d'aquesta anàlisi, podem obtenir retroalimentació sobre l'estat dels cultius, detectant plagues, malalties o avaluant si el creixement de les plantes és l'adequat”, afegeix el cofundador.

L'últim pilar és la robòtica, que incorpora intel·ligència artificial en el sistema de visió dels robots. Això els permet orientar-se en el seu entorn, identificant fruits per controlar la qualitat i el grau de maduració de fruites i hortalisses i identificar el moment de recollir-les, complementant la mà d'obra tradicional. “Aquesta capa d'intel·ligència és el que faltava al sector agrícola, on, tot i que ja existeix robòtica en àrees com l'automoció i la farmàcia, els processos són molt més controlats i l'agricultura no ho és tant”, apunta el CEO. “La nostra proposta aporta aquesta tecnologia avançada a l'agricultura, marcant una diferència significativa en el sector”, afegeix.

Enkitek proposa un enfocament intel·ligent per a l’agricultura
Enkitek proposa un enfocament intel·ligent per a l’agricultura | Enkitek

Canton (Enkitek): “La nostra proposta aporta aquesta tecnologia avançada a l'agricultura, marcant una diferència significativa en el sector”

L'equip, format per 12 persones i situat a Barberà del Vallès, té com a meta no només optimitzar les operacions en el sector agrícola i millorar la rendibilitat, sinó també obtenir millors resultats i potenciar la competitivitat. "Treballem amb clients en les tres àrees: digitalització, connectivitat i robòtica", explica el CEO del projecte. Canton subratlla que la intel·ligència artificial està transformant el model, analitzant constantment les dades i els canvis amb l'objectiu de dotar de tecnologia al sector de l'agricultura sense sòl perquè sigui més eficient.

Enkitek escalfa motors per a una nova ronda d'inversió el 2025

“Actualment, comptem amb quatre clients a escala nacional com una granja vertical que està al centre de Barcelona, a Poble-sec, i un hivernacle hidropònic que està a Figueres”, confessa Canton. L’empresa vol expandir-se a les principals comunitats autònomes d’Espanya, amb serveis que oscil·len entre 80 i 1.500 euros al mes, segons les necessitats i els volums dels clients. La startup catalana va registrar un volum de facturació de 35.000 euros en 2023 i preveu doblar aquesta xifra per a finals de 2024. “L’any passat, al desembre, vam tancar una ronda d’inversió, que va ser bàsicament entre deute públic i Business Angels. La següent ronda seria per al segon trimestre de 2025 amb productes molt més robustos i per escalar en mercats”, assenyala el cofundador.

A més, l’empresa ha rebut el suport del Govern mitjançant Acció a través d’un ajut de 10.000 euros provinents dels Cupons d’Acció de Tecnologies digitals avançades, que permeten provar tecnologies de la mà del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT). Per aquest motiu, Enkitek està destinant gran part dels seus esforços al creixement. “A curt termini, estem treballant molt intensament per escalar les vendes. L’objectiu de l’any que ve és facturar 900.000 euros”, conclou.

Avui et destaquem
El més llegit