De la fregona al Airbus(LID Editorial, 2017) és una guia per a tots aquells emprenedors, empresaris i dissenyadors que volen llançar-se a la piscina de la innovació i promoure els seus propis productes quan sembla que ja no es pot inventar res més.
Malgrat que sembli impossible, la innovació sempre és possible en qualsevol camp i cosa que no se’ns acudeixi. Sempre hi ha un marge de millora o de perfeccionament, afirmen els autors del llibre, Juli Capella i Antonio Monturiol, els quals recorden que actualment es desconeixen els productes que inundaran el mercat d’aquí a 50 anys.
La pregunta és: com arribo a la innovació que algun dia tindrà aquest esperat èxit? No hi ha una resposta única ni clara. L’únic camí per aconseguir-ho és investigar la competència, detectar els errors i punts forts dels productes disponibles i pensar en alguna possible funcionalitat que seria útil.
També hi ha el cas dels més mandrosos, els que copien productes. Però tant poden ser còpies legítimes com il·legítimes. Un bon exemple és el pal de fregar de l’espanyol Manolo Jalón, un invent sorgit de l’eina que utilitzaven els soldats dels Estats Units per netejar els seus hangars.
En termes generals, es pot considerar còpia perquè la idea prové d’un objecte ja inventat, però és legítima perquè el va haver de millorar perquè encaixés en el mercat nacional. També és acceptable que es faci una mena de rèplica del producte quan els drets sobre ell ja s’han esgotat o caducat, de manera que queda lliure la seva fabricació.
Per tant, no és agosarat comparar el pal de fregar amb un Airbus, tal com fan Capella i Monturiol al títol del llibre. Tots dos són una aposta per la investigació, el desenvolupament i la innovació; i amaguen una sèrie de revolucionàries novetats que els van portar a triomfar comercialment.
Altres invents de Jalón que han passat a la història són les glaçoneres apilables, pensades per ocupar menys espai al congelador; el pitaplauso, un objecte amb forma de maraca que havia de servir per xiular i aplaudir en grans esdeveniments; o la xeringa d’un sol ús, el gran invent espanyol que amb els anys s’ha convertit en un dels invents més pràctics per a la medicina.