J'accuse! El diari francès L'Aurore va publicar el 13 de gener de 1898 una carta oberta de l'escriptor Émile Zola en defensa del capità Alfred Dreyfus i dirigida al president francès Félix Flaure. La carta que denunciava "la injustícia, els errors judicials o la falta de proves" a l'hora d'empresonar el capità Dreyfus per alta traïció i espionatge va donar la volta al món i es va convertir en un autèntic referent de la literatura i el periodisme com a quart poder i com a contrapoder dels altres tres. Aquesta primera plujosa setmana de desembre no hem viscut un nou J'accuse, però sí un JO FLIPO!
"Amb tots els respectes, jo flipo!" Amb aquesta frase va sorprendre el president del Cercle d'Economia i conseller delegat de Meridia Capital, Javier Faus, a molts dels empresaris que van assistir aquest dilluns a la presentació de l'informe de PwC presentat per Gonzalo Sánchez i Ignacio Marull a Foment del Treball sobre els Temes candents de l'economia catalana. Per què flipava un home de capital risc i blaugrana com Javier Faus? Es preguntaran molts dels nostres lectors... Una pista: "Al segle XXI hi haurà líders i followers." Una segona pista: "No tenim consciència digital". I la definitiva: "La digitalització és el tema".
Un dels principals eixos de l'informe és sobre l'aposta per la innovació a l'hora de liderar la disrupció tecnològica. "Al sector empresarial existeix el convenciment de què, tot i que l'economia catalana ha fet les coses bé i és un referent tecnològic, encara està lluny dels models utilitzats per altres països que han fet una gran aposta per la captació de talent. Demanen potenciar les sinergies entre universitats i empreses per fomentar la transferència de coneixements i la creació de centres de formació punters en matèria tecnològica", s'apunta.
Faus: "Estem generant un Madrid D.F i això ja no és només dolent per a Barcelona, sinó per a tota Espanya"
Durant la seva intervenció, el president del Cercle d'Economia es va enrecordar de l'expresident Salvador Gabarró i la seva nota d'Economia sobre l'Espanya buida i el model territorial així com de l'exalcalde de Barcelona Pasqual Maragall i el seu Madrid marxa. "Estem generant un Madrid D.F i això ja no és només dolent per a Barcelona, sinó per a tota Espanya", va etzibar alhora que defensava un cop més la cocapitalitat entre Barcelona i Madrid i un model de país a l'estil alemany.
Pocs minuts després, Leo Messi - amb qui Faus va tenir el seu particular estira-i-arronsa durant la seva etapa com a directiu - guanyava la seva sisena Pilota d'Or al Théâtre du Châtele de París i una font em recordava que Faus s'havia plantejat ser candidat a la presidència del Barça, però finalment va optar pel Cercle d'Economia. "Després del Barça, allò que més interessa als empresaris és aquesta ciutat", afegia entre riures amb el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que és un gran seguidor de l'Espanyol.
Més concretament, Faus va flipar amb els resultats del gràfic 69 de la pàgina 55 de l'informe de PwC on s'emplaça als empresaris a valorar la rellevància que suposa per a la producció i la rendibilitat de l'economia catalana els avanços tecnològics que arriben des de diferents àmbits. La robotització, l'automatitizació de les cadenes logístiques, les finances i les assegurances a Internet, la Internet de les Coses (IoT) o la Intel·ligència Artificial (IA) són només alguns dels grans exemples en qüestió.
Faus: "Tenim una emergència digital al nostre país"
I de fet, allò que més va impactar al president del Cercle d'Economia és els resultats de la Internet de les Coses i la Intel·ligència Artificial. Les dades són les següents: un 11,49% considera poc rellevant la IoT, un 40,54% mig rellevant i un 46,62% molt rellevant. Alhora, un 16,89% valora la IA com a poc rellevant, un 40,54% mig rellevant i un 40,54% molt rellevant. En tots dos casos, hi ha un percentatge més gran de poc i mig rellevant acumulat que no pas de molt rellevant. I just en aquell precís moment, Faus va flipar en públic: "Tenim una emergència digital al nostre país".
Entre els 200 directius que han participat a l'informe, hi trobem: Amancio López (Hotusa), Antonio Zabalza (Ercros), Carles Navarro (BASF), David Vila (Renta Corporación), Eloi Planes (Fluidra), Enric Crous (exCacaolat i exDamm), Fabrice Ducceschi (Dam Foods), Félix Navas (Hoteles Catalonia), Javier Sánchez Prieto (Vueling), Jordi Mercadé (Miquel y Costas), Jordi Miarnau (Comsa), Jordi Morral (Europastry), Jaume Alsina (Grupo Alimentaria Guissona), Josep Martínez Vila (Saba), Josep Mateu (RACC), Juan Jesús Domingo (Memora), Juan Molins (Cementos Molins), Laura Ros (Volkswagen), Luís Seguí (Miura), Mario Rovirosa (Grupo Ferrer), Raúl Díaz (Indukern), Tobías Martínez (Cellnex) o Xavier Pujol (Ficosa), entre molts d'altres.
Tot i que a VIA Empresa ja n'hem parlat per activa i per passiva, tornem als origens de les definicions cortesia de PwC. La primera: IoT, interconnexió de dispositius de seguiment i control incorporats en "totes les coses" al nostre abast. La segona: IA, substitució de funcions on els humans (treballadors, en el seu cas) han de prendre decisions. "Jo no parlaria d'emergència digital perquè dóna una sensació negativa, parlaria de revolució digital que s'ha d'afrontar amb confiança", va assegurar la ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, durant la cloenda. Al mal tiempo, buena cara, que es diu per capejar el temporal.
Calviño: "Jo no parlaria d'emergència digital perquè dóna una sensació negativa, parlaria de revolució digital que s'ha d'afrontar amb confiança"
A tot plegat, el president de Fira Barcelona, Pau Relat, s'ho mirava atentament des de la fila zero del públic. Qui sap si pensant a convidar a tots els empresaris assistents a la pròxima edició de l'IOT Solutions World Congress organitzat per l'Industrial Internet Consortium i la Fira a finals d'octubre de 2020 per evidenciar la importància de les noves tecnologies per a l'economia catalana. Qui sap si pensant en la presentació de resultats de Fira de Barcelona de dijous on s'ha posat de manifest que l'ens firal "segueix sobre l'onada" del rècord i ja factura 215 milions d'euros, un 2,4% més que l'any anterior. Amb l'adjudicació de la gestió del Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) inclosa.
"L'any que tanquem ha estat marcat per la inestabilitat política", ha alertat un Relat que s'ha mostrat satisfet amb els seus primers resultats rècord com a president de Fira de Barcelona. Qui també s'ha estrenat a la presentació de resultats és el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que ha recordat que "la realitat és molt tossuda, el país s'està acostumant a treballar en la inestabilitat i l'economia segueix creixent" més enllà de les campanyes mediàtiques. I què fer per seguir creixent? "Ens aniria molt bé tenir estabilitat, pressupostos a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat per seguir creixent".
Tot just 24 hores després de la presentació de l'informe de PwC, el professor de la UB i col·laborador de VIA Empresa, José María Gay de Liébana, va assistir a la trobada nadalenca del Talent Hub Institute presidit per Albert Milián també a la seu de Foment del Treball. Gay de Liébana va emplaçar als joves empresaris a "desallotjar la classe política", a "destruir les estructures i la indústria política d'aquest país" o a donar un pas endavant per "evitar el virus polític a Espanya i Portugal".
Gay de Liébana: "Estats Units té 382 Premis Nobel fins al 2019, alhora que Espanya en té només vuit"
A més, el professor també va recordar que "Estats Units té 382 Premis Nobel fins al 2019, alhora que Espanya en té només vuit." Tot dit i poc premiat. Però, per si de cas, aquesta dada pot aclarir més dubtes: "Espanya gasta l'1,20% del PIB, és a dir, 14.052 milions d'euros en I+D". Les comparacions són odioses, però necessàries: "Corea del Sud inverteix més de 52.000 milions d'euros en I+D" o "Amazon destina el 12% sobre el total de vendes en I+D i això vol dir 28.837 milions de dòlars."
"En 10 anys, tot el món personal estarà al núvol", assegura el responsable de Google Cloud a Espanya i Portugal, Isaac Hernández, a l'entrevista d'aquest dissabte a VIA Empresa. Més destacats: "Les màquines no tenen prejudicis i són capaces de veure coses que potser els humans no veiem" o "amb Gmail, podria trencar-se Europa sencera i tu no perdries mai el teu correu electrònic."
FLIPO! Catalunya serà tecnològica o no serà.