• Empresa
  • John Carlin i els fils del destí

John Carlin i els fils del destí

El llibre de Carlin sobre Nelson Mandela, 'El factor humà', va donar-li visibilitat internacional

John Carlin a l'entrevista de La Milanesa de Messi. | Carolina Santos
John Carlin a l'entrevista de La Milanesa de Messi. | Carolina Santos
La Milanesa de Messi
Barcelona
29 d'Abril de 2022

Amb puntualitat britànica, la imponent figura del periodista anglès John Carlin fa acte de presència al Fishhh! Un jersei de fil blau i una camisa groguenca a sota són el seu abillament; mascareta en mà, ens saluda a tots els assistents sense perdre la seva flaire anglosaxona.

 

Al llarg de la dilatada entrevista ens respon a totes les preguntes plantejades, en molts casos afegint-hi alguna història vinculada a la seva sorprenent vida, molt marcada per casualitats rellevants. Tot i que mostra criteri propi i conviccions sòlides en totes les opinions que expressa, explica que en realitat l’únic tema del que pot parlar com a veritable entès és Mandela, en la vida del qual va fer una profunda immersió durant anys. Assegura que no és seguidor de cap equip -ni del Barça, ni del Madrid- i que la seva infidelitat en aquest terreny el fa inhàbil per predicar integritat i honor: el seu primer club va ser l’Excursionistas de Belgrano, fruit d’una infantesa a Argentina, mentre que després va passar pel Manchester United, per acabar desertant de tota militància i dedicant-se “només” a gaudir del futbol. Amb aquesta perspectiva personal és molt coherent que consideri que el Paris Saint Germain és la prova que no és possible fabricar una ànima a base d’injectar-hi milions.

Que hagués acabat vivint a Sitges és també fruit d’una d’aquestes coincidències que tant han marcat la seva trajectòria. Mentre feia de corresponsal a Washington per a l’Independent, va rebre l’encàrrec d’escriure una història sobre Sir Bobby Robson, en aquells moments entrenador del Barça. El viatge a Catalunya va resultar iniciàtic: va descobrir on volia viure algun dia (Sitges) i va fer un amic per a tota la vida (Robson).

 

Entre copes de vi blanc, ens continua explicant històries, mentre descobrim que és un gran aficionat a les ostres. Sens dubte, ha anat a petar al millor lloc possible per fer una entrevista. A certa hora, treu el nas pel Fishhh! un dels jugadors més coneguts del Barça. La seva muller i ell s’instal·len a la terrassa a gaudir del sopar, mentre passada la sorpresa inicial nosaltres prosseguim amb la conversa.

El llibre de Carlin sobre Nelson Mandela, El factor humà, va donar-li visibilitat internacional, que encara es va multiplicar més amb l’estrena de la pel·lícula “Invictus”, dirigida per Clint Eastwood, on el relat del llibre passava a la gran pantalla. Per cert, poca gent sap que aquest cop llibre i pel·lícula es van escriure de manera simultània. Que Morgan Freeman en fos l’actor principal -interpretant Mandela- també és fruit d’una cadena de coincidències que finalitzen al porxo d’una típica casa colonial a la riba del Mississipí.

A quarts de dotze de la nit ens aixequem de les cadires i posem punt i final al sopar, però de manera inevitable les converses continuen a la porta del local mentre es consumeixen algunes cigarretes. Ens ha quedat clar que, malgrat la vida itinerant, Carlin continua tenint essència britànica, i això queda palès, entre d’altres coses, en el seu sentit de l’humor, esmolat sense necessitat d’escarafalls.