• Empresa
  • Jordi Cruz, la promesa convertida en 'MasterChef'

Jordi Cruz, la promesa convertida en 'MasterChef'

El xef del Bages sempre ha estat sota els focus, primer com a jove promesa i ara com a referent de la cuina a la televisió

Jordi Cruz, xef de l'Abac
Jordi Cruz, xef de l'Abac
27 d'Agost de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014
Jordi Cruz mai ha estat un desconegut en el cercle gastronòmic, però la seva participació com a jurat en el concurs televisiu d'èxit nacional MasterChef li ha aportat quotes de popularitat difícilment imaginables. El xef manresà, però, ja ha demostrat la seva capacitat per treballar sota pressió i respondre sempre a les expectatives. Només així ha pogut passar de ser una jove promesa, que amb 26 anys es va convertir en el cuiner més jove del país en rebre una estrella Michelin, a una figura respectada i escoltada entre els professionals.

El currículum de Cruz està replet d'èxits. Format des dels 14 anys a l'Estany Clar de Cercs de Barcelona, en els seus primers anys ja va despuntar amb premis com el Campionat d'Espanya per a Joves Xefs de 2002, el Campionat d'Espanya per a Joves Valors de 2003 o el Concurs Cuiner de l'any, el 2006. El propi xef ha reconegut la importància d'aquests premis en la seva trajectòria. "Entre els 15 i els 25 anys em vaig presentar a tots els concursos que existien, així que hauria participat a MasterChef sense dubtar-ho", reconeixia Cruz en una entrevista per ElEconomista, poc després d'acabar el concurs.

Conviure amb l'èxit
Si l'etapa a l'Estany Clar de Cercs va servir com a formació, la carrera de Jordi Cruz comença a escriure's amb lletra pròpia el 2007, quan el xef passa a comandar el restaurant Angle de Sant Fruitós de Bages. El projecte comença amb una gran empenta, i ja en el seu primer any de vida aconsegueix la primera estrella Michelin, que en poc temps tindria la companyia d'una segona. El restaurant es mantindria al grup dels "biestrellats" fins el 2010, quan en va perdre una per recuperar-la només un any després. "El secret és estar sempre motivat i mantenir l'aposta del local", declarava en aquell moment.

I l'aposta de Cruz és clara: si per diferenciar-se cal apostar pel preu o per la qualitat, ell escull la segona opció. "La nostra cuina és de gran producte i fort cost, una filosofia una mica contracorrent en un moment de crisi", assegurava al recuperar la segona estrella. Precisament aquestes condecoracions ajuden a mantenir l'aposta. Cruz descrivia en una xerrada a Manresa com les estrelles Michelin permeten "treballar amb productes de més qualitat amb garanties que tindran sortida". En el revers de la moneda, les expectatives del client. "De vegades és massa elitista; sembla que es vagin a menjar fins i tot les cortines!", bromejava el cuiner.