• Empresa
  • Gual evita pronunciar-se sobre la sentència del procés

Gual evita pronunciar-se sobre la sentència del procés

El president de CaixaBank defensa que es deu als seus accionistes, clients i treballadors

El presidente de CaixaBank, Jordi Gual, en una conferencia en Madrid.| EP
El presidente de CaixaBank, Jordi Gual, en una conferencia en Madrid.| EP
Redacció VIA Empresa / EP
Barcelona
14 d'Octubre de 2019
Act. 14 d'Octubre de 2019

El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha evitat pronunciar-se sobre la sentència del procés. "Com comprendran, em dec als meus accionistes, als meus clients i als meus treballadors, i vetllem pel seu benestar financer", ha assegurat durant la seva intervenció d'aquest dilluns durant la X Trobada del Sector Financer a Madrid organitzada per KPMG en col·laboració amb Expansión, American Express i Microsoft. D'aquesta forma, ha rebutjat pronunciar-se sobre qüestions polítiques i judicials, coincidint amb la publicació de la sentència en la Sala penal del Tribunal Suprem.

Gual: "Com comprendran, em dec als meus accionistes, als meus clients i als meus treballadors, i vetllem pel seu benestar financer"

Durant la ponència Reptes del nou model de negoci bancari, Gual ha reconegut que les fusions bancàries permeten guanyar escala i ser més eficients en costos i comercialment, però també ha indicat que "no són un tema senzill i distreuen molt". En aquest sentit, el president de CaixaBank ha explicat que una adquisició pot ser una via a considerar per "algunes" entitats davant la pressió que pateixen per no tenir la suficient rendibilitat de manera estructural, per la qual cosa creu que pot donar-se una nova onada de consolidació.

"És un tema molt de moda", ha remarcat, encara que ha recordat que a Espanya ja es va produir un "gran" procés de reestructuració amb la conseqüent reducció d'oficines o d'ocupació. "Ha estat molt significativa en relació amb altres països, aquí ja s'ha fet molt", ha precisat. Així mateix, el president de CaixaBank ha assegurat que les fusions a escala paneuropea són molt difícils, malgrat que a les autoritats supervisores els agradaria veure-les.

Les fusions com a tema de moda

"És una manera de distribuir riscos, però existeixen grans impediments, com en temes de legislació, mercantil, del consumidor, d'insolvències o en termes de capital i liquiditat", ha afegit. Respecte al capital, Gual ha demanat no comparar purament els nivells de CET1. "No és la forma més correcta ni adequada", ha asseverat. Al seu parer, s'ha d'anar en compte amb el diferencial del capital que té una entitat amb l'exigit de forma individual pel regulador.

Gual: "L'estabilitat regulatòria és necessària"

Alhora, també ha destacat que la banca europea i espanyola s'ha capitalitzat "molt" durant els últims anys, si bé ha reconegut que el cost del capital segueix estant al mateix nivell que fa sis o set anys. "Això es deu al fet que el mercat tampoc sap molt bé quan acabarà aquesta espiral de majors requisits regulatoris, sobretot en termes de capital", ha criticat. "L'estabilitat regulatòria és necessària", ha insistit.

Finalment, el primer executiu de CaixaBank ha criticat el context de baixos tipus d'interès, assegurant que els "compliquen la vida", encara que ha destacat que no els impedeix donar bons resultats. "Crec que l'evidència és que la política monetària ha arribat a uns extrems que comença a posar en qüestió la seva utilitat davant els problemes que enfronta l'economia europea", ha assegurat.

Així doncs, CaixaBank descarta modificar els objectius del seu pla estratègic, que busca aconseguir una rendibilitat ROTE del 12% per al final del període. No obstant això, sí que ha reconegut que en cas que aquest objectiu caigui sobre el 10%, activaran les palanques necessàries per aconseguir la rendibilitat proposada.