Tot va començar o acabar amb un tuit de Josef Ajram que deia així: "Gràcies Link Securities per tot aquest temps, sense dubte, una etapa de moltíssim aprenentatge. Espero que els nostres camins es tornin a creuar aviat!". D'aquesta forma, el trader posava punt final (o seguit) "per motius personals" a la seva relació amb la societat de valors, membre de la borsa de Barcelona i Madrid, que gestionava el fons Ajram Capital.
Gracias @LinkSecurities por este tiempo, sin duda, una etapa de muchísimo aprendizaje. ¡Espero que nuestros caminos vuelvan a cruzarse pronto!
— Josef Ajram Tares (@josefajram) 18 de octubre de 2018
"Quan algú no és capaç de desenvolupar correctament un projecte, s'ha de donar pas a altres professionals perquè ho facin. T'has d'especialitzar i no sortir d'allò que saps fer", admetia Ajram poques hores abans d'anunciar també en una entrevista a El Mundo que s'empadronarà i traslladarà el domicili social i fiscal de la seva empresa a Eivissa. Aquest cop, per motius de "banderes i felicitat".
El balanç dels quasi dos anys i mig d'Ajram a la Sicav (societat d'inversió de capital variable) s'ha saldat amb unes pèrdues totals del 21%. D'un 9,3% inicial de guanys s'ha passat a una caiguda del 11% i del 19% durant els últims dos anys.
Ajram: "M'he educat a la borsa a força d'hòsties"
Un dels accionistes de la Sicav ha detallat a VIA Empresa que la xifra màxima de patrimoni i accionistes es va assolir durant els mesos d'abril i maig de 2017, respectivament, amb més d'11 milions d'euros i 829 accionistes. Segons els darrers informes borsaris, el capital del fons ha baixat al voltant d'un 45% i actualment només hi ha 505 accionistes, el que suposa que un 20% ja han marxat.
Aquest és el cas de José María Muñoz, cap d'operacions d'una empresa de logística, que es va donar de baixa del fons ara fa unes setmanes. En una conversa amb VIA Empresa, Muñoz ha explicat que Ajram ja no tenia capital propi a la sicav que encara porta el seu nom i que la seva estratègia era "jugar a la loteria i al casino" amb valors de mercat continu i poca capitalització. A tall d'exemple, s'han citat els casos d'Abengoa, Banco Popular, Dia, Duro Felguera o Carburos Metálicos, entre d'altres.
"Vaig parlar personalment amb ell i no em va donar cap mena de garantia. Sempre culpava el mercat", afegeix. Però, el cert és que l'Íbex 35 va tancar el 2017 al voltant dels 10.000 punts i amb una pujada anual del 7,5%, convertint-se així en un dels millors exercicis del selectiu borsari al llarg dels últims cinc anys. "Ja sabem on està el límit i és que és un pèssim inversor, viu del màrqueting i se sap vendre molt bé", ha etzibat.
En concret, Muñoz ha recriminat a Ajram haver mentit als accionistes al "no posar stop loss a les inversions realitzades a l'Íbex 35" així com també les seves comissions de gestió i compravenda. Per això, l'emplaça a publicar els seus comptes auditats en lloc de culpar els inversors "de no saber cuidar els seus diners".
Segons ha explicat Ajram a través de les xarxes socials, el seu mètode funciona amb capital propi però no amb la Sicav: "La filosofia del day trading es la rotació de capital i intentar obtenir la màxima rendibilitat amb els mínims recursos possibles, pensava que podria escalar allò que he après a nivell individual amb una inversió col·lectiva".
Muñoz: "Ja sabem on està el límit i és que és un pèssim inversor, viu del màrqueting i se sap vendre molt bé"
Per afrontar aquest revés, el trader ha recordat una frase de Winston Churchill que diu així: "L'èxit és la capacitat d'anar de fracàs en fracàs sense perdre l'entusiasme". I no ha dubtat tampoc a comparar-se amb Fernando Alonso: "Que no guanyi la Fòrmula 1 no vol dir que ja no sàpiga pilotar".
El mateix Ajram assegurava en una entrevista a VIA Empresa haver-se educat "a la borsa a força d'hòsties", alhora que aconsella que per invertir s'ha de ser "humil, tenir paciència i estar disposat a perdre". La superació personal 2.0 d'Ajram també és això... I de moment, es dedicarà al day trading, els triatlons i les conferències des d'Eivissa. Tant la borsa com la vida és un camí d'hòsties, fracassos i èxits.