Entusiasta, compromès, il·lusionat i amb ganes de contribuir a la societat. Així és com li agrada presentar-se a Josep Ametller (1974), un conegut empresari català que forma part de la vuitena generació d'una família de pagesos del Penedès. Recentment, s'ha proposat formar part del "club de les 5 h", és a dir, despertar-se a primera hora del matí per poder ser més eficient, productiu, estratègic i evitar qualsevol distracció del dia a dia. El petit dels cinc germans Ametller, juntament amb el seu germà Jordi Ametller, es van posar "mans a l'obra" durant l'inici del nou segle i, amb tan sols 30.000 euros de pressupost, van començar a aixecar el que es coneix com a Ametller Origen. El resultat dues dècades després? 143 botigues arreu de Catalunya, una quota de mercat del 3,5%, 4.000 treballadors i una facturació que gira al voltant dels 552 milions d'euros anuals.
Amb tan sols 30.000 euros de pressupost, Josep Ametller i Jordi Ametller van "aixecar" Ametller Origen
Què els va motivar anar a la recerca de la fruita, el producte fresc i la verdura? Sobretot els seus orígens, ja que des de ben petits, avis, pares i nets -onze persones en total- vivien junts en una petita finca, alhora que cultivaven les seves vinyes. Els Ametller anaven al mercat ambulant i en Josep, que era el més petit, va agafar les regnes de la vocació quan molts dels seus germans van optar per altres camins a la vida. "Volia repetir, en un futur, l'experiència de tancar el cercle, és a dir, recollir el producte fresc i vendre'l al mercat", declara en una conversa amb VIA Empresa.
Posteriorment, va entrar a treballar durant vuit anys a Alcoa, una empresa americana que tenia presència al Penedès. Ametller explica, divertit, que va ser l'única entrevista de feina que ha fet a la seva vida i que li ha sortit bé, perquè el van agafar per a la posició. Durant aquells anys li agradava la feina, comptava amb reconeixement i una bona remuneració, però sentia que la vocació d'emprenedor el perseguia i li va proposar al seu germà Jordi el camí del qual seria el futur Ametller Origen. De les parades de mercat, van accedir a botigues petites de carrer, cada vegada més grans, fins a un recorregut de més de 23 anys d'història.
Viure el dia a dia amb el teu germà
"En Jordi i jo tenim la sort de ser la primera generació del negoci i això canvia tot el paradigma", declara Ametller. "A més, abans de socis érem amics i no ha variat al llarg dels anys", destaca. A parer de Josep Ametller, les claus de l'èxit en una empresa familiar tenen a veure amb la complicitat, la comunicació, mantenir l'essència i la satisfacció de treballar junts des del primer dia. Per entendre cada funció, en Josep s'encarrega del lideratge de la companyia, mentre que el seu germà gestiona tota la producció de la part agrícola.
Les claus de l'èxit familiar: complicitat, comunicació i mantenir l'essència i satisfacció de treballar junts des del primer dia
Un dels motius que el fan sentir més orgullós és haver obert una botiga a la Vall d'Aran, que "no és fàcil" perquè es troba a més de tres hores i mitja de les principals seus d’Ametller. A més, una de les seves prioritats és reformar, constantment, les botigues d'arreu del territori. Respecte als treballadors? Es mostra orgullós, ja que un dels canvis més notoris en matèria laboral que han promogut és l’augment salarial del 20% i també les mesures de conciliació: “El 90% dels treballadors d’Ametller Origen té dos dies seguits de festa i això és difícil de dur a terme a la cadena de distribució”, apunta Ametller. Una mesura que els ha suposat més contractació de personal i una nova reorganització més "complexa del que ens podem pensar".
També volen donar suport al talent sènior -a partir dels 50 anys- i que molts es “jubilin” als supermercats, com ha succeït amb un pla iniciat fa deu anys. Una curiositat de la companyia: ofereixen a tots els empleats assistència mèdica privada gratuïta que inclou també la cobertura dental.
La transparència com a factor vital
Una de les claus que defineixen la personalitat del petit dels Ametller és la transparència, tant personal com professional. "El que vaig heretar de la meva estada a una empresa americana és la transparència. Són molt bons en això", continua. "Sento que a Catalunya i Espanya som bastant opacs a compartir detalls i, per aquest motiu, vull que els treballadors siguin partícips de la transparència i coneguin els resultats de cada botiga", explica.
Ametller: "El que vaig heretar de la meva estada a una empresa americana és la transparència. Són molt bons en això"
Tota una vida d'emprenedor permet endinsar-se en el món del lideratge i la gestió d’equips i, un dels grans consells, té a veure amb el fet que "sempre podem aprendre de qui menys t'esperes". "Tothom et pot sorprendre i has d'estar preparat", declara el líder. I quatre consells inicials per a un futur emprenedor: has d'iniciar un projecte que sigui vocacional, no et moguis pels diners -poden venir o no-, cal un equip de bones persones i que tinguin una bona actitud.
Un dels deures que té l'administració catalana, segons Ametller, consisteix a desburocratitzar gran part del dia a dia dels empresaris del país. La solució? "Ho podrien gestionar empreses especialitzades i que es recuperaria, posteriorment, amb la rapidesa". L'agilitat, a parer d’Ametller, seria positiva i reduiria costos al sistema públic. “Cal una mirada d'eficiència sense perdre el control. Tots estem al mateix vaixell", precisa.
Ametller: "Aixecar-se sense il·lusió és el pitjor càstig"
En l'àmbit mundial, un Ametller crític, considera que en menys de lluitar contra el canvi climàtic ens matem els uns als altres. "Els egos i l'egocentrisme ens poden per sobre del bé comú", remarca. I una frase sense embuts: "en aquest món sobra testosterona".
Ametller: "En aquest món sobra testosterona"
Reptes de futur? Ametller creu que si el visitem en deu anys espera que el trobem "igual d'il·lusionat i entusiasta". "Aixecar-se sense il·lusió és el pitjor càstig que pot tenir una persona", declara. I conclou: "si li passa un dia a un treballador del meu equip no hi ha cap problema, però si ja és una setmana seguida, és el moment de buscar solucions".