• Empresa
  • La Junta General d'Accionistes de CaixaBank aprova la distribució d'un dividend de 2.890 MEUR

La Junta General d'Accionistes de CaixaBank aprova la distribució d'un dividend de 2.890 MEUR

El dividend per acció, de 0,3919 euros, suposa un increment del 70% respecte al del 2022

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la Junta General Ordinària d'Accionistes | Cedida
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en la Junta General Ordinària d'Accionistes | Cedida
Redacción VIA Empresa
22 de Març de 2024
Act. 22 de Març de 2024

La Junta General Ordinària d'Accionistes de CaixaBank ha aprovat aquest divendres l'abonament d'un dividend de 0,3919 euros per acció amb càrrec als resultats del 2023, fet que suposa un increment del 70% davant els 0,2306 euros de l'exercici anterior. Aquesta remuneració, que es farà efectiva als accionistes a partir del pròxim 3 d'abril, representa un payout del 60%, en línia amb la política que es va aprovar per a aquest any de repartir entre el 50% i el 60% dels beneficis. Així, la quantia total destinada a dividends puja a 2.890 milions d'euros; a repartir entre els més de 590.000 accionistes de CaixaBank.

L'entitat destaca que una part d'aquest dividend reverteix d'una manera directa a la societat, bé a través de l'obra social de la Fundació ”la Caixa” o directament a l'Estat, a través del FROB. A més, l'entitat té més de 590.000 accionistes, en la seva immensa majoria minoristes.

En el seu discurs als accionistes, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha fet, en primer lloc, una valoració de l'exercici 2023, per abordar a continuació les prioritats estratègiques de l'entitat i acabar amb unes reflexions sobre aquest any 2024. Goirigolzarri ha explicat que “en un context molt complex, l'economia espanyola ens ha sorprès positivament”, encara que ha recalcat que es mantenen les seves debilitats estructurals. En aquest sentit, ha assenyalat “la productivitat com el principal punt feble de la nostra economia”, i ha emplaçat a desenvolupar “reformes en profunditat que requereixen amplis consensos polítics i socials”. També s'ha mostrat confiat que “el creixement durant l'any vagi de menys a més, gràcies a la contenció de la inflació i les probables baixades de tipus d'interès que, en definitiva, seran un estímul per a l'activitat”.

Pel que fa a l'activitat de CaixaBank, el president de l'entitat ha volgut ressaltar que “a tancament del 2023 estem a les portes d'assolir la xifra d'un bilió d'euros en volum de negoci, gràcies a l'activitat del finançament dels projectes dels nostres clients i la gestió del seu estalvi d'una manera diferencial, com ho prova el fet que 1 de cada 3 persones a Espanya tenen domiciliades les seves nòmines i les seves pensions a CaixaBank”.

Goirigolzarri: “A tancament del 2023 estem a les portes d'assolir la xifra d'un bilió d'euros en volum de negoci"

Per a aquest any 2024, en què el banc conclourà el Pla Estratègic 2022-2024, el president de CaixaBank ha anunciat que “estem en el camí de superar els ambiciosos objectius que ens marquen, millorant així el nostre objectiu de rendibilitat per a aquest any i, per consegüent, millorant la nostra capacitat de retribució a l'accionista”.

En aquest sentit, Goirigolzarri ha detallat que la proposta de distribució de dividend “és un 70% superior al dividend del 2022, i la rendibilitat total, incloent-hi tant l'increment del preu de l'acció com el pagament dels dividends, suposa una revaloració del 119% des de l'inici del Pla Estratègic”. Pel que fa a l’evolució de l’acció, ha indicat que, en aquest mateix periode, s’ha revaloritzat un 96%, xifra que compara molt favorablemente amb l’IBEX 35, que va pujar un 23% o amb l’índex de bancs europeus, que en el mateix periodo ho va fer un 34%.

"Una rendibilitat raonable"

Per part seva, Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, ha presentat als accionistes el detall de l'activitat de l'entitat el 2023 i ha destacat que “el resultat de 4.816 milions d'euros representa una rendibilitat sobre fons propis del 13,2%, finalitzant així una prolongada etapa de 15 anys de baixos retorns”. Per al conseller delegat, “es tracta d'una rendibilitat raonable i d'uns resultats d'acord amb la nostra mida i que, gràcies a disposar d'una elevada fortalesa financera, ens permet proposar un dividend de 2.890 milions d'euros entre els més de 590.000 accionistes de CaixaBank”.

En la seva presentació, Gortázar ha assenyalat la forta millora de la ràtio d'eficiència en més de 9 punts percentuals en l'any, fins al 40,9%. “Es tracta d'una evolució molt satisfactòria, especialment si tenim en compte que el 2021 se situava en nivells pròxims al 60%, i la seva evolució reflecteix el bon treball realitzat des de la integració de Bankia, que ha permès la generació d'importants sinergies en aquests 3 anys, mantenint, alhora, la nostra vocació de servei i la nostra capil·laritat. Tenim la xarxa d'oficines i caixers més àmplia d'Espanya, amb una dimensió que dobla la del següent competidor”.

Cortázar: "La reducció (dels tipus d'interès) beneficiarà els qui tenen contractada una hipoteca a tipus variable"

Sobre l'evolució dels tipus d'interès, Gortázar ha assenyalat “que els mercats financers anticipen una baixada gradual dels tipus d'interés. La reducció beneficiarà els qui tenen contractada una hipoteca a tipus variable. Amb la situació dels tipus implícits a 29 de febrer, estimem que uns 750.000 clients de CaixaBank podrien veure's beneficiats durant aquest any, cosa que sens dubte és una notícia positiva”.

Gonzalo Gortázar ha finalitzat el seu discurs amb les expectatives per al 2024, any que, segons ell, “inicia amb il·lusió, confiança i ambició. Ho fem amb plena vocació de servei i guiats pels nostres valors corporatius de sempre, i amb l'esforç del nostre gran equip humà, el nostre principal actiu i la nostra més gran font d'inspiració”.

Altres acords de la Junta d'Accionistes

A més de la distribució del dividend, els accionistes han donat el vistiplau als comptes anuals individuals i consolidats, i als seus respectius informes de gestió, corresponents al 2023; així com a la gestió del Consell d'Administració durant l'exercici.

La Junta ha donat suport, a més, a la reelecció de María Verónica Fisas Vergés com a consellera independent i a l'aprovació de la reducció del capital social per amortitzar la totalitat de les accions pròpies adquirides en el marc del programa de recompra d'accions.

Els accionistes han aprovat també altres acords, com la modificació de la Política de Remuneració dels consellers i la reelecció de l'auditor de comptes de la societat i del seu grup consolidat per a l'exercici 2025.