• Empresa
  • Kav Ly, l’empresària que va portar els plats asiàtics a casa nostra

Kav Ly, l’empresària que va portar els plats asiàtics a casa nostra

De vendre "rollitos de primavera" a petites botigues de queviures de Barcelona, a obrir una fàbrica de plats precuinats asiàtics a l'Hospitalet de Llobregat

Ly, la cuinera d’origen asiàtic que ha fet història a Catalunya | Cedida
Ly, la cuinera d’origen asiàtic que ha fet història a Catalunya | Cedida
22 de Març de 2025
Act. 22 de Març de 2025

De vendre "rollitos de primavera" a petites botigues de queviures de Barcelona, a obrir una fàbrica de plats precuinats asiàtics a l'Hospitalet de Llobregat amb 16 milions d'euros de facturació. Aquesta és la història de Kav Ly, una emprenedora d'origen cambojà que viu a Barcelona. Va néixer envoltada de l’esperit emprenedor, ja que els seus pares tenien un assecador de tabac i una empresa d’oli de cacauet, i d’ells va heretar aquesta passió.

 

Amb només 19 anys, l'any 1970, Ly va arribar a França fugint de la Guerra de Cambodja per estudiar Medicina. “Els meus pares em van donar 20.000 dòlars, però no volia gastar-ne res per si ells ho necessitaven després, així que em vaig buscar la vida com vaig poder”, reconeix en una conversa amb VIA Empresa

D'aquesta manera, va deixar els estudis de banda i va començar a treballar en un negoci de confecció. Tot i que li anava bé, se sentia molt sola perquè la seva parella es va traslladar a viure a Barcelona. Així que, als 24 anys, va decidir marxar de París i traslladar-se a Barcelona, als anys 80. Només un any després, Ly va obrir un dels primers restaurants asiàtics de la ciutat (que avui dia encara continua), Ta-Tung, al barri de Gràcia.

 

Ly va obrir un dels primers restaurants asiàtics de la ciutat (que avui dia encara continua), Ta-Tung, al barri de Gràcia

Un any després d'obrir el restaurant, Ly començava a preparar "rollitos de primavera" a casa per vendre'ls a petites botigues de queviures de Barcelona. “Vaig pensar que si oferint-los a granel triomfaven, segurament podria obrir un negoci de menjar preparat”, explica, sempre amb la mirada posada en el futur. 

Com va transformar els "rollitos de primavera" en un negoci de milions

Mentre triomfava amb el restaurant Ta-Tung i obria un darrere l'altre sota la mateixa marca, arribant a tenir 5 restaurants, Ly també va aconseguir èxit amb el seu negoci fora del restaurant: “Venia els rollitos de primavera com si fossin xurros”, confessa. Tant va ser així que l'any 1982 es va veure obligada a tenir un petit obrador, ja que cada dia venia fins a 2.000 “rollitos de primavera”.

A poc a poc, Ly va anar creixent fins que, l'any 1997, va posar en marxa una fàbrica de plats precuinats a l'Hospitalet de Llobregat. “El més difícil va ser que quasi ningú a Espanya menjava plats asiàtics i, encara menys, cuina envasada i preescalfada”, se sincera Ly. De mica en mica, va anar creixent, distribuint els seus productes a botigues d'alimentació i grans superfícies com El Corte Inglés, Carrefour, Alcampo o Eroski, fins que “l'any 2000 la fàbrica estava a ple rendiment i no podíem agafar més clients perquè no teníem espai”, detalla Ly, qui afegeix que “ja portàvem facturats aleshores 1 milió d'euros anuals”.

L'any 1982 es va veure obligada a tenir un petit obrador, ja que cada dia venia fins a 2.000 “rollitos de primavera”

Fins a assolir aquestes xifres, la companyia ha experimentat una autèntica metamorfosi: va començar venent "rollitos de primavera" a petites botigues de queviures de Barcelona, després va obrir un dels primers restaurants asiàtics de la ciutat i, finalment, s’ha consolidat com un negoci d’èxit.

Però l’any 2020 ho va canviar tot. “La covid-19 em va arruïnar”, confessa Ly. “Més de la meitat de la plantilla era a casa per por al contagi, mentre els supermercats no deixaven de demanar més producte”, afegeix.

De la venda de Ta Tung a ALOLOCO: Ly inicia una nova etapa als 70 anys

Arran d’aquesta difícil situació, quan la companyia facturava 16 milions d’euros, l’empresària es va veure obligada a vendre Ta Tung a Proa Capital, el fons d’inversió propietari de Pastas Gallo. El contracte de venda incloïa la incorporació de Ly a la junta de negoci i al departament d’I+D com a creadora de producte, així com un contracte blindat de tres anys que li impedia fer la competència.

Ly ha ressorgit com l’au fènix i revela que actualment ha tornat a la seva fàbrica de l’Hospitalet amb un nou projecte de plats precuinats llatins, ALOLOCO se come mejor, i una gamma de plats asiàtics sense gluten. “Als meus 70 anys he tornat a començar de zero amb dos dels meus treballadors, que són com fills per a mi, perquè fa 30 anys que treballem junts. Ells mateixos em van demanar acompanyar-me en aquesta nova etapa, perquè al final som com una família", afegeix.

L’empresària es va veure obligada a vendre Ta Tung a Proa Capital, el fons d’inversió propietari de Pastas Gallo

La seva ànima d’empresària, juntament amb el seu esforç i determinació, han fet possible que, en menys d’un any (des de l’estiu del 2024), ja hagi assolit una facturació d’1 milió d’euros i tingui 19 treballadors. “La previsió és arribar als 3 milions d’euros a finals del 2025".

Actualment, distribueixen els seus productes a El Corte Inglés, Caprabo, Eroski, Bon Preu i Primaprix, i estan en negociacions per entrar a Carrefour, Consum, Condis i Sorli. A més, ja exporten a França i estan treballant per expandir-se a Portugal i Itàlia.

En aquest punt, Ly confessa que, fins ara, tot ha estat autofinançat, però actualment necessiten obrir una ronda de finançament d’entre mig milió i un milió d’euros, com a mínim, per continuar creixent. “El més probable és que, si aconseguim el finançament, el 2027 haurem de buscar unes noves instal·lacions, perquè aquestes se’ns quedaran petites”, declara Ly amb emoció.