• Empresa
  • Les 'kellys' diuen "prou": habitacions "esgarrifoses", rècord de turistes i moltes represàlies

Les 'kellys' diuen "prou": habitacions "esgarrifoses", rècord de turistes i moltes represàlies

Les cambreres de pis protesten a Barcelona, mentre demanen jubilacions anticipades, remunerar les hores extres i que "s'infiltrin empresaris" per veure les condicions laborals

Les 'kellys' és la denominació popular per referir-se a les cambreres de pis | iStock
Les 'kellys' és la denominació popular per referir-se a les cambreres de pis | iStock
Barcelona
27 d'Agost de 2024

Vòmits, preservatius, compreses, tabac per terra, brossa escampada, gots de festa i molt més. Aquestes són les condicions "deplorables" que es troben les 'kellys' -denominació popular per referir-se a les cambreres de pis- que s'encarreguen de netejar gran part de les habitacions d'hotels del nostre país. El col·lectiu, que està guanyant protagonisme durant l'última dècada, ha dit "prou" en una manifestació a la plaça de Sant Jaume a Barcelona. Les reivindicacions? Jubilacions anticipades, que es paguin les hores extres, que s'evitin les externalitzacions del servei, que es compleixi amb el conveni laboral i que s'aturi el ritme "frenètic" de treball. "Saps quan entres a treballar, però no quan surts", confessen moltes d'elles a VIA Empresa. I, sobretot, amb unes xifres que anhelen productivitat a costa de pobresa salarial: remuneracions de 1.200 euros mensuals per a dones que són majoritàriament caps de família i que tan sols disposen de 15 minuts de neteja per a una habitació ocupada; 30 per a una que surti el client; o 45, per a una suite.

El dia a dia de les 'kellys': salari de 1.200 euros mensuals, exigència d'alta productivitat i habitacions cada vegada més precàries

"Hi ha companyes que han de fer més de 25 habitacions al dia, a un ritme de 15 minuts cadascuna", apunta Luz Amparo, presidenta de Las Kellys Unión Cataluña i delegada de CCOO a l’hotel W. "Evidentment, cada habitació és un món", continua Amparo, en què algunes de les estances "poden fer perdre molt de temps a les treballadores". Per exemple, quan obren les portes d'algunes habitacions poden trobar-les pràcticament "destrossades" o amb boira baixa perquè els clients hi han fumat reiteradament a dins quan està prohibit. Tot i que l'hotel multa els usuaris que ho han provocat i els fa pagar un plus per la gravetat, per a les cambreres de pis "no hi ha cap diferència". Cobren igual, han d'utilitzar productes químics "molt agressius" per netejar-ho bé -amb els efectes de salut que comporta- i sobretot se'ls acumula més feina, amb jornades maratonianes des de primera hora del matí. Blanca González, membre de Kellys Unión Cataluña, explica que "sent que no para, que no té temps ni de descansar ni d'anar al lavabo mentre treballa". 

Com a conseqüència, moltes d'elles sol·liciten al govern català i espanyol una jubilació anticipada. "És una feina molt física", continua González. A més, la presidenta de les 'kellys' afegeix que moltes d'elles acaben tenint problemes físics a causa de l'esforç que fan en el dia a dia i com se'ls pot malmetre la musculatura i les extremitats. D'aquí que moltes d'elles "renunciïn" a la professió abans de complir els 50 anys de vida.

Una dècada de reivindicacions

Diverses fotografies de les habitacions que es troben les 'kellys', cedides a VIA Empresa | Cedida
Diverses fotografies de les habitacions que es troben les 'kellys', cedides a VIA Empresa | Cedida

El col·lectiu de les 'kellys' a Catalunya fa més d'una dècada que està guanyant protagonisme a casa nostra. Format majoritàriament per dones que han vingut de l'estranger al nostre país per buscar un futur millor, reivindiquen la "pobresa laboral" que hi ha a molts hotels de Catalunya i, en especial, a Barcelona. Aprofiten per fer molta pedagogia a les xarxes socials i a la premsa, que últimament s'ha interessat pel fenomen després de veure fotografies de les precàries condicions amb què es troben les habitacions. De fet, les cambreres de pis tenen clar que convidarien a diversos "empresaris infiltrats", com els reality shows de televisió, perquè coneguessin la realitat del seu dia a dia. Culpen a l'externalització dels serveis, el fet de pagar per hores i a les dificultats per poder denunciar les males praxis. "Moltes cambreres de pis es troben que, si reivindiquen els seus drets laborals, els hotelers els diuen que ja saben on és la porta", relaten les representants del col·lectiu.

A Barcelona es preveu arribar a una ocupació hotelera del 87% aquest estiu

Tot i les protestes per la massificació turística de principis d'estiu a Barcelona, el turisme enfila un altre estiu de rècords. De fet, tal com relata el president de la patronal del Gremi d'Hotelers de Barcelona, Jordi Clos, preveuen acabar la temporada estival amb una ocupació hotelera del 87%, mentre criden a equilibrar el turisme de negocis i el vacacional. Encara més, les tarifes per habitació són entre 23 i 24 euros per sobre del 2023. "A vegades neteges habitacions de luxe que costen 10.000 euros la nit, però mai veus cap benefici o extra", continua Amparo. Les estances restants giren al voltant dels 350 euros diaris.

Finalment, les 'kellys' utilitzen l'humor i, certa ironia, per referir-se a la inauguració de la Copa Amèrica a la ciutat comtal. Hi ha xifres que parlen de la "Fórmula 1 del mar" i que pronostiquen rebre 2,5 milions de visitants, a part de generar un impacte econòmic equivalent al 0,5% del PIB català. Elles, reivindicatives, expliquen incrèdules que veuen "plusos de nocturnitat" de 0,35 cèntims extres l'hora o contractes de 4 hores al dia, que es converteixen en jornades laborals senceres encobertes i, sovint, sense que els donin ni esmorzar ni dinar. I dues sentències finals: "ja n'hi ha prou" i "ni un pas endarrere".