• Empresa
  • Keybotic, els robots autònoms que han fet les Amèriques

Keybotic, els robots autònoms que han fet les Amèriques

La tecnologia catalana destinada a la creació i millora dels robots industrials

Keybot, el prototip de la companyia | Cedida
Keybot, el prototip de la companyia | Cedida
Barcelona
25 de Novembre de 2021

La tecnologia cada vegada fa passes més grans. Tot i que la innovació té el seu creixement orgànic, no queden tan lluny aquelles imatges futuristes dels cotxes voladors o les màquines controlant el món. De fet, els robots ja formen part de la nostra vida quotidiana i aquest només és el principi. Keybotic és una startup catalana de dedicada a la creació de robots. Amb la col·laboració de Barcelona Activa han aconseguit dissenyar la seva pròpia tecnologia robòtica que no només ha triomfat a Catalunya sinó que ja ha fet les Amèriques, guanyant el primer premi de robòtica més important del món que atorga l'agència americana Darpa.

 

"Actualment tots els robots del mercat treballen en dues dimensions", explica Irene Gomez, CEO i cofundadora de la companyia. Ella i Hilario Tomé, CTO i fundador -més conegut perquè gràcies a la seva tecnologia l'agència Darpa els ha donat el primer premi- van començar a treballar, ara farà tres anys, en un problema de la robòtica: la poca mobilitat dels robots existents. "El nostre objectiu és crear robots que puguin moure's per diferents superfícies", recorda Gomez. Així doncs, el seu prototip combina la tecnologia ja existent amb un robot de quatre potes, en cas de moure's de manera més fàcil i adaptable a superfícies que no siguin de dues dimensions: "Som molt conscients que la robòtica del futur tindrà quatre potes", afegeix la cofundadora.

Que els robots formen part de la nostra vida quotidiana és un fet, només cal donar un cop d'ull als famosos robots aspiradors Roomba que gran part de la població té a casa. Tot i això, les aplicacions de Keybotic són una mica diferents. Es tracta de prototips pensats per fer feines de rescat o tasques industrials perilloses, accions que tal com explica Gomez, "poden ser molt cares i difícils de dur a terme de manera manual". Seguint aquesta mateixa línia, els robots de la companyia podrien fer aquesta classe de tasques sense necessitat d'utilitzar mà d'obra humana: "Examinant les necessitats del sector podem comprovar com la nostra tecnologia pot automatitzar molts processos", recorda la cofundadora de l'empresa.

 

Gomez: "La tecnologia autònoma conforma el nostre valor afegit davant de la competència"

Seguint aquesta mateixa línia, però, Keybotic vol centrar-se en el mercat industrial i convertir-se en una de les empreses de referència del sector de la robòtica. A més, Gomez també recorda que els robots són el futur i que d'aquí a uns anys "ens trobarem robots caminant pel carrer amb les persones". D'aquesta manera, la companyia aspira a construir un model de robot de quatre potes capaç de fer no només tasques industrials sinó també tasques de repartiment o d'assessorament, és a dir, "un robot que pugui ajudar a pujar la compra al pis d'una senyora gran", somriu la cofundadora i CEO de la companyia.

Objectiu: autonomia

Un dels trets més diferencials de la tecnologia que han dissenyat a Keybotic és el seu programari especialitzat. Avui dia, els robots poden fer coses complicades i diferents, però sempre hi ha una persona controlant els seus moviments. Des de Keybotic han creat un prototip autònom, que a base d'un programari amb suggeriments i procediments és capaç de fer accions i prendre decisions per si sol: "La tecnologia autònoma conforma el nostre valor afegit davant de la competència", afirma Gomez.

Gomez: "Els robots són clau pel nostre futur"

El concurs de l'agència Darpa no era una prioritat per la companyia, però tal com descriu Gomez "requeria un coneixement que gairebé emmarcava el 95% de la tecnologia que estem creant". En aquest sentit, Tomé, el CTO de la companyia es va presentar al concurs i va aconseguir en només un any guanyar el segon premi dels preliminars: "En aquestes proves del concurs havíem de demostrar que el nostre robot no només es podia moure de manera autònoma i per diferents superfícies sinó que sabia reportar allò que anava veient", explica la CEO de la companyia.

Amb una plantilla de més de mitja dotzena de treballadors al març llançaran el primer prototip de la companyia, però no serà fins a mitjans del 2022 que començaran les proves pilot. "Els robots són clau pel nostre futur", expressa Gomez en descriure d'on prové el nom de la companyia. Gràcies als avenços i la subvenció que han aconseguit en endur-se el reconeixement americà, l'empresa treballa contrarellotge per treure al mercat una tecnologia que la cofundadora defineix com a "eficaç i viable". Keybotic no només és pionera en robòtica autònoma i de quatre potes, sinó que gracies a la seva innovació i tal com ho descriu Gomez "han estat reconeguts com la millor tecnologia robòtica del món".