El teixit empresarial català va expandint-se arreu del món, i un bon exemple és Klinea, una enginyeria fundada fa set anys per Pau Santamans -actual General Manager- i que després d'haver crescut progressivament amb el temps, ara mira l'horitzó del 2023 amb vista a una internacionalització tan necessària com guanyada a pols.
Klinea és una enginyeria “monosectorial” especialitzada en el sector de la farmacologia i la biotecnologia. Amb una xarxa de treballadors experimentada dins del sector de la farmacologia, Klinea treballa tant amb projectes des de zero, com amb extensions de plantes industrials i químiques ja existents. També dissenyen des de plans de viabilitat de producte, a processos de producció sencers per a grans corporatives com Boehringer Ingelheim o Pfizer, o altres més petites, i ara, després d’anys creixent dins del mercat espanyol, busquen una expansió cap a nous mercats que començarà amb Dinamarca.
Un pool europeu
L'elecció del país danès no ha estat feta per casualitat. Marc Ramoneda, director de desenvolupament de negoci per Europa de la companyia, afirma que al continent existeixen tres espais importants pel que fa als sectors farmacèutics i biotecnològics: La tríada que formen Alemanya, Àustria i Suïssa, les Illes Britàniques i Escandinàvia.
Ramoneda: "Dinamarca és actualment el segon mercat del món en investigació en biotecnologia després dels Estats Units"
El primer és un cau de grans projectes, inabastable de moment pel volum d'empresa que és actualment Klinea, i el segon és un mercat molt "endogàmic" amb un poc nombre de companyies autòctones emportant-se bona part del volum de negoci. Així doncs, quan ha tocat decidir-se, la companyia catalana ho ha tingut clar i l'obertura d'una oficina a Dinamarca permetrà l'empresa iniciar nous projectes en un espai idoni per continuar creixent i obrir-se a Europa.
"Dinamarca és actualment el segon mercat del món en investigació en biotecnologia després dels Estats Units", ha explicat Ramoneda i "la clau de cara als pròxims mesos serà trobar la persona local que portarà l'oficina", ha afegit. Això, i els primers plans que Klinea porti a terme seran vitals de cara a la viabilitat de la companyia perquè el nom que es creï i la fama que els catalans adquireixin en un territori amb alta densitat de clients potencials s'anticipen claus.
Aprendre sumant nous reptes i clients
La companyia catalana va tancar l'any amb una facturació al voltant dels 4,7 milions d'euros i després de set anys de constants crescudes, s'obre al mercat europeu per tal d'iniciar nous projectes que permetin incrementar el volum de negoci, però també "generar valor, aprendre i treure profit", explica Santamans.
Avui Klinea compta amb 48 treballadors i tal com relata el seu General Manager “l’any passat vam veure que havíem de sortir d’Espanya” i és que “repetir client en el nostre sector és complicat i tot i no estar tocat per la crisi, necessitem obrir mercat perquè no volem dependre d’Espanya”, afegeix.
La intenció és obrir una oficina a Mèxic en els pròxims anys
L’aterratge a Dinamarca arriba, de fet, amb un projecte sota la màniga, un estudi de viabilitat de projecte per a una companyia local. Tanmateix, la idea és anar progressant lentament, formar l’equip de treball durant bona part del 2023 i facturar entre 300.000 i 500.000 euros en una previsió a dos anys vista.
Mirada internacional
Anualment l'enginyeria catalana treballa en una trentena de projectes, alguns de certa envergadura i amb inversions que poden superar el milió d'euros, mentre que d'altres són petits encàrrecs per alguna desena de milers. La intenció de la companyia és prosseguir amb el creixement i sumar nous territoris fora d'Europa dins la seva cartera de negoci.
En els últims anys han aparegut una desena de contactes per a "executar projectes internacionals a Vietnam, Xile, Mèxic o Costa Rica, entre d'altres" expliquen des de Klinea. La intenció, després d'haver comptat amb l'ajuda d'Acció -agència per a la competitivitat de l'empresa catalana- per a realitzar diversos estudis de mercat, és obrir una oficina a Mèxic en els pròxims anys. "Vam prioritzar Dinamarca, però és un projecte que tenim al cap", declara Santamans, que conclou "tot ho fem orgànicament i anem creixent amb el que ingressem". Així que la nova aventura a Dinamarca determinarà el futur de l'enginyeria catalana que es vol obrir arreu del món.