
El primer negoci de König obre les seves portes un 5 de febrer de 1973, en un local petit al bell mig de Girona i amb l'ambiciós objectiu de traslladar la idea del frankfurt i la salsitxeria a la ciutat. Així neix aquesta cadena de restaurants "d'essència alemanya i cor gironí", com defineix Marc Parals. Ell és l'encarregat de dirigir el que ja s'ha transformat en un total de nou locals amb més de 200 treballadors i qui ha donat continuïtat a la filosofia de l'empresa familiar que va fundar el seu pare, Pere Parals.
De moment, amb èxit, i amb el repte de mantenir les xifres de 25 tones mensuals de patates braves i 150.000 litres de cervesa a l'any, malgrat la crisi.
De petit negoci a cadena i a la gran ciutat
La idea sorgeix després de visitar Alemanya i Suïssa, on el cap de família va conèixer aquest tipus de restaurant "d'anar a fer l'entrepà i anar al cine", narra Marc Parals. "Les intencions eren purament emprenedores, de provar sort i de traslladar aquest concepte", rememora, "pel que calia presentar-se amb un nom comercialment i fonèticament potent i que fos tan senzill com això, rei en alemany". El mateix rei que havia de convertir el frankfurt en un producte de moda.
En tan sols un any, els bons resultats del negoci els van permetre obrir el segon local, també a Girona. Aquí posen el fre fins al 2001, quan comença la vertadera època expansiva en els seus 40 anys de vida amb el tercer local: "A partir d'aquí, un cop ens consolidem internament i comercialment, ens marquem l'estratègia d'engegar un nou establiment cada any i mig per créixer a les comarques gironines", assegura el cap de König. Sempre amb locals propis i sense pensar en cap moment en franquiciar. Una aposta arriscada, però que els permet mantenir viva la personalitat pròpia de la cadena en tots i cadascun dels seus locals.
El punt d'inflexió es fa amb el salt cap a Barcelona el 2013, sumant ja el novè i últim local fins al moment. "Teníem el territori ja molt acotat", afirma amb seguretat, "i ara volem fer història a Barcelona, igual que ho hem fet a Girona".
Traslladar la filosofia König
"Nosaltres enteníem que a la capital hi ha molts locals d'hamburgueses gurmet, de tapes, de frankfurts... però un concepte variat i senzill com el de König, amb una carta on tens de tot, no". De fet, és aquesta sinergia entre "el ventall de possibilitats, bon preu, servei eficaç i disseny" el que aerals situa com a clau de l'èxit i el mateix que vol consolidar a la nova localització.
Els empleats són un dels pilars que han fet possible el creixement, i Perals no dubta en destacar-ho. Cada nova plantilla inclou treballadors d'antics locals, fins i tot en el cas de Barcelona. "Volíem que les principals figures que dirigissin el restaurant fossin de Girona, perquè són la base i els qui coneixen la visió corporativa. Després hem afegit cambrers nous i de la zona, però han hagut de passar un mes de formació als locals gironins per entendre el concepte i la filosofia de König", remarca.
En una línia paral·lela, el consumidor ha fet la seva feina com a prescriptor. Segons el responsable, "la nova aventura va començar amb un públic gironí, d'estudiants i famílies a Barcelona. Són ells els qui ens han portat els clients, perquè s'han agafat l'arribada del restaurant amb orgull, s'ho han fet seu i l'han recomanat". No en va cuiden el client, a qui escolten cada crítica i cada elogi per a la seva fidelització. En aquest sentit, Parals recorda tota la feina de cara al client durant les primeres setmanes de vida del local barceloní: "Estava a la porta, atenent la gent, fent-los passar i preguntant en tot moment què els havia semblat l'àpat".
Un estil per cada local i client
Un dels atractius dels restaurants König és el disseny. Cada establiment té un estil personal i que s'adapta a l'entorn. Si es troba en una zona comercial, l'espai és més petit i modern; si és un lloc industrial, l'edifici és més colossal, espaiós i funcional. L'últim està situat en un local d'un edifici antic de l'Eixample, rehabilitat i remodelat amb detalls com donar continuïtat a la vida del carrer dins el local posant els mateixos rajols de la vorera a l'entrada.
Parals reconeix que aquesta maniobra, quan van aventurar-se a l'expansió, "era per trencar la imatge de salsitxeria que tenia la cadena, però que alhora ha permès avançar i vendre un concepte diferent amb locals més estilitzats, ampliant marges horaris i incorporant l'esmorzar o el dinar per atraure més clients". Només hi ha un element que no canvia: la matèria primera. La seva política passa per apostar pel producte de proximitat i pels proveïdors de sempre, els mateixos que els han ajudat a situar ben amunt els llindars de qualitat dels més de 200 productes que formen la carta.
Identificar el perfil del consumidor local és el segon pas en l'obertura d'un nou establiment. El director posa com a exemple la data d'obertura del restaurant de la ciutat comtal: "Va ser un encert arribar al novembre, i no a l'estiu, perquè hem pogut conèixer l'autòcton de Barcelona, saber què vol i què li agrada". El resultat està en el que el 95% dels clients que tenen són gent que va al König expressament, mentre que la resta entren per casualitat. Amb aquests números molt clars, Perals no dubta a celebrar que "l'estratègia és bona i s'està fent bé".
El futur, a Barcelona
"No volem diversificar, l'ànima ara és concentrar-nos a Barcelona i Girona. El nou local ja està més o menys estabilitzat, pel que ara cal contrastar i valorar opinions, i aprofundir en la demanda del consumidor local", assegura Parals.
La seva lògica expansiva situa l'obertura del proper establiment a mitjans del 2015 i és cert que ja pensen a seguir creixent a la capital, però sense tenir res encara segur. Malgrat tot, té clara una cosa: "Facis el que facis, el primer és fer-ho bé. Tenint definit el concepte, el que vens i intentant ser diferent, però sent alguna cosa amb contingut".