El serial Grifols ha fet un nou gir de 180 graus. L'empresa d'hemoderivats ha publicat els seus comptes anuals auditats del passat 2023, en aquest cas amb l'aprovació de KPMG "sense excepcions". La consultora ha argumentat que el balanç presentat dies enrere per Grifols expressa "en tots els aspectes significatius, la imatge fidel del patrimoni i de la situació financera del grup". És una conclusió radicalment oposada a les acusacions del fons Gotham City Research, que durant setmanes ha acusat la farmacèutica d'amagar deute.
Grifols ha comunicat les resolucions de KPMG a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i les seves accions borsàries han arribat a repuntar un 18%, amb un preu de 8,23 euros. Un increment que suposa una recuperació a la davallada de 14 punts enregistrada aquesta mateixa setmana després d'un nou informe negatiu de Gotham, en què es qüestionava les pràctiques comptables de l'empresa catalana. Tot i això, la companyia ha recordat que encara està a l'espera de la conclusió de la mateixa CNMV respecte al seu estat financer.
Més detalls de l'acord amb ImmunoTex
Pel que fa als seus resultats, Grifols ha explicat que ha decidit ampliar la informació de l'acord preexistent amb ImmunoTek, alineant el tractament comptable amb l'essència del contracte, que va ser modificat per darrera vegada el juny del 2023. No obstant això, la companyia ha assenyalat que aquesta integració no té impacte en el balanç de pèrdues i beneficis ni en les mètriques clau, en comparació amb els estats financers resumits consolidats del 2023 i publicats el passat 29 de febrer. Si s'hagués inclòs en aquell informe, els actius de l'empresa pujarien fins als 21.441 milions d'euros, és a dir, 115 més que el que es va notificar fa uns dies. D'aquesta xifra, 96 milions corresponen a actius no corrents.
Grifols no va incloure l'acord amb ImmunoTek al seu balanç de 2023, el que suposa un extra de 115 milions en actius
Cal recordar que al seu balanç, Grifols va reportar uns beneficis de 59,3 milions d'euros, un descens del 71,5% amb relació als 208,3 milions de guanys de l'exercici anterior. D'altra banda, però, la companyia va registrar uns ingressos rècord de 6.592 milions i un ebitda ajustat per sobre de les previsions.
Última auditoria de KPMG i últims comptes de la família
Aquests han estat els darrers comptes de Grifols auditats per KPMG. La junta general d'accionistes va acordar fa uns mesos posar fi a més de trenta anys de relació amb la consultora i va escollir Deloitte com a relleu. Aquest també han estat l'últim balanç que Grifols presentarà amb l'antiga estructura. Durant aquest mes de febrer ja s'ha nomenat Nacho Abia com a nou conseller delegat, tot i que s'ha decidit mantenir Thomas Glanzmann com a president executiu. Raimon Grífols, Víctor Grífols Deu i Albert Grífols Coma-Cros han deixat les seves funcions de director corporatiu, director d'operacions i conseller executiu, respectivament, però continuen com a consellers dominicals. La idea de la companyia catalana és separar la gestió de la propietat, que encara pertany a la família.
La reorganització, però, ha arribat enmig de la crisi de credibilitat que ha impulsat el fons voltor Gotham. El passat mes de gener, l'empresa nord-americana va atribuir els canvis a la direcció de Grifols a les seves acusacions. Tot i això, des de la farmacèutica han insistit que aquest procés es va engegar l'any 2022, molt abans dels qüestionaments de Gotham. Des de fa unes setmanes, Grifols ha anat responent "a cada una de les malintencionades i enganyoses preguntes" del fons, i fins i tot ha desmentit "categòricament" en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) "les insinuacions malintencionades, falses i enganyoses de Gotham amb l'únic objectiu de desestabilitzar la companyia i generar dubtes entre els inversors institucionals". La guerra continua: aquesta setmana hi ha hagut nou informe del fons i nova resposta de Grifols amb la publicació dels seus comptes auditats.