• Empresa
  • "L'aigua no és un recurs garantit"

"L'aigua no és un recurs garantit"

Ignacio Escudero, director general d'Aigües de Barcelona, defensa la utilització d'aigua no potable per a determinats usos i processos industrials

Ignacio Escudero, director general d’Aigües de Barcelona
Ignacio Escudero, director general d’Aigües de Barcelona
Marta Vergoñós
22 de Març de 2016
Si no canviem els hàbits de consum hídrics, ens quedarem sense aigua. Aquest és l'avís que llançava just fa un any la Unesco, que va publicar un informe que estimava que el 2030 hi haurà un dèficit d'aigua del 40% al planeta si es manté el patró de consum actual. El mateix document apuntava que encara hi ha prop de 750 milions de persones al món que no tenen accés a l'aigua potable. Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial de l'Aigua, una jornada que remarca la importància d'aquest recurs alhora que consciencia de la seva escassetat.

Segons Aigües de Barcelona, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es subministren 650 milions de litres d'aigua diaris, l'equivalent a omplir una vegada i mitja el Camp Nou. Concretament a Barcelona es consumeix de mitjana 101 litres d'aigua al dia per persona. "A la sequera del 2007 i el 2008 es va avançar en l'aprofitament de l'aigua de les depuradores, som una ciutat puntera", explica IgnacioEscudero, director general d'Aigües de Barcelona, en una entrevista amb VIA Empresa.

Justament, el grup Agbar es va avançar a la data oficial i va celebrar la cita divendres passat al Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat. El president del grup, ÁngelSimón, va aprofitar l'escenari per anunciar que recorreran al Tribunal Suprem la sentència del TSJC que va anul·lar l'adjudicació de la gestió de l'aigua a l'àrea metropolitana a una empresa mixta, controlada el 70% per Agbar. Mentre es resol la polèmica, la companyia seguirà oferint el servei com fins ara.

El lema escollit per Nacions Unides per la jornada d'enguany és "Aigua i treball". Per què?
Quan vam saber el lema d'aquest any ens vam sorprendre perquè ben bé podria ser el nostre lema. Tenim més de 10.000 treballadors que dediquen hores i esforços per tractar o cuidar l'aigua, que és com ens agrada dir a l'essència de la nostra activitat. Parlar d'"Aigua i treball" no deixa de ser un reconeixement per a totes les persones que amb la seva feina fan que l'aigua sigui la realitat quotidiana que tots coneixem, és la gent que hi ha darrere de gestos tan aparentment simples com obrir una aixeta.

Les empreses catalanes fan un ús conscient de l'aigua o no estalvien prou?
Els últims anys hi ha hagut una conscienciació a tots nivells sobre l'ús conscient de l'aigua. Aquí a Catalunya, sobretot a les conques internes on es concentra més indústria i més població, l'aigua no és un recurs garantit, ja que el clima mediterrani fa que patim episodis de sequera. Als darrers anys s'observa una tendència a la baixa en els consums, tant d'empreses com de particulars. Així que sí, s'ha fet un esforç. Ara, si amb això n'hi ha prou... Sempre hi ha marge per millorar, potser no tant en l'estalvi de què es gasta, com incidint en la idea que hi ha usos i processos industrials que no requereixen aigua potable, sinó que es podria buscar altres orígens sense tanta qualitat.

Hem d'avançar cap a un procés més circular?
Exacte. Avui dia la tecnologia és capaç de garantir que es pugui donar un ús de forma segura a l'aigua que surt de les depuradores i que normalment es retorna al mar. S'està veient que és una aigua que amb cert tractament pot substituir a l'aigua potable per a usos determinats. Explorar aquesta via és un pas que cada cop es veu que és més necessari.

Si parlem de tecnologia, parlem de Smart Cities. Quin paper tindrà la gestió de l'aigua en les ciutats del futur?
L'aigua serà un dels temes principals dels grans nuclis urbans en els pròxims anys. Hi ha estudis que diuen que el 2050 al voltant del 75 o 80% de la població es concentrarà a les ciutats. En aquest context, l'abastiment d'aigua serà un dels principals reptes. S'han de fer servir tots els recursos tecnològics disponibles per impulsar un ús sostenible de l'aigua, ja que el concepte de Smart City va indissolublement lligat al principi de sostenibilitat; és a dir, a com proporcionar la millor qualitat de vida possible alhora que es minimitza l'impacte sobre els recursos naturals.

A l'àrea metropolitana, el 89% del consum d'aigua és per a ús domèstic. Som una ciutat Smart?
Barcelona està avançant de forma molt valenta. Sempre ha estat puntera en aquest àmbit, ja que es tracta d'una metròpoli afectada per un clima a vegades sever que ha fet que sempre estiguéssim avançats per fer-hi front. Per exemple, a la sequera del 2007 i el 2008 es va avançar en l'aprofitament de l'aigua de les depuradores, i tots els plans de Barcelona i l'àrea metropolitana s'han fet sempre amb la visió de cercar el màxim aprofitament de tots els recursos amb el mínim impacte energètic possible.

En l'àmbit internacional, en quines ciutats s'ha d'emmirallar Barcelona?
El cas és que és difícil trobar referents al món que estiguin abordant el cicle global de l'aigua com ho està fent Barcelona. De fet, la capital catalana és una visita obligada a escala internacional en aquest àmbit, i no és fàcil trobar referents d'altres ciutats que s'estiguin posicionant com ho està fent Barcelona.