"Orgull de ser empresari" és tota una declaració d'intencions i també el lema de la conferència que el president de Mercadona, Juan Roig, pronunciarà en la primera jornada del XXI Congrés Nacional de l'Empresa Familiar que se celebrarà al Palau de Congressos de València entre els dies 28 i 30 d'octubre.
Com a ell, l'Institut d'Empresa Familiar (IEF) ha acudit a representants de grans empreses de l'Estat per donar-los veu en aquesta trobada. Així sonaran noms com la de José Manuel Entrecanales, president d'Acciona o Marc Puig, president de Puig, que explicaran les seues "bones pràctiques" perquè el seu objectiu és dirigir-se a tots. Així ho ha explicat Juan Corona, director general de l'IEF, qui ha apuntat que l'única diferència entre una empresa familiar gran i una pime és "la grandària, res més".
El congrés portarà per lema Comprometidos con el futuro, ja que des de l'Institut de l'Empresa Familiar volen remarcar que durant aquests anys de crisi "no s'ha reconegut el treball de les empreses familiars durant la crisi i tot el que estan aportant per fer avançar Espanya i la Marca Espanya", ha explicat Corona.
Corona: "No s'ha reconegut el treball de les empreses familiars durant la crisi"
Per això faran pujar a faristol alguns dels empresaris més reconeguts, començant pel mateix Roig, per parlar del seu paper durant la crisi i la recuperació, per visibilitzar l'esperit emprenedor que també existeix dins de l'empresa tradicional -"més enllà de les startups, una empresa familiar només podrà crèixer si les següents generacions tenen un caràcter emprenedor", ha matisat Corona. En aquesta ocasió donaran veu a tres dones, les úniques conferenciants femenines del congrés: Gloria Fluxà, vicepresidenta de Grupo Iberostar; Yolanda Tomás, consellera delegada d'Istobal i Mireia Torres, directora d'Innovació i Coneixement de Miguel Torres.
Només tres dones participaran com a ponents: Yolanda Tomás, Mireia Torres i Gloria Fluxà
També volen fer especial menció al repte de despertar en els escolars l'esperit empresarial: "La majoria de joves arriben a la Universitat amb un coneixement molt escàs del que és l'empresa, de l'activitat econòmica que genera", ha apuntat el seu director general que també ha fet seu l'argument de la "mala imatge" que té el sector empresarial. "Hi ha un sentiment a Espanya pel que fa a les empreses molt curiós i és que es veuen bé els projectes xicotets però com més creixen, pitjor són vistes. És evident que el món no pot estar basat solament en macroempresas però ens agradaria que totes cresqueren", ha assegurat.
Buscant el rècord de València 2006
Per segon any en la seua història -des de la primera edició celebrada a Alacant el 1997- el congrés se celebra a la ciutat de València, on l'Associació Valenciana d'Empresaris actuarà com a amfitriona. El seu president, Vicente Boluda, ha apuntat la importància de "posar la Comunitat Valenciana en el centre de debat. És molt important, tenint present que en la Comunitat el 91% són empreses familiars i aquestes generen el 81% de l'ocupació, xifres quasi extrapolables a la resta d'Espanya". L'organització espera vora 700 assistents i revalidar el rècord d'assistència de l'anterior edició valenciana, la de 2006, quan 800 empresaris van participar del congrés. En aquella època, Roig presidia l'entitat havent agafat el relleu d'Alfonso Solans, president de Pikolin, i sent predecesor de Simón Pedro Barceló, copresident de Barceló Corporación Empresarial, qui torna a València per participar en la taula rodona de la vesprada de dilluns.
Boluda: "En la Comunitat Valenciana el 91% són empreses familiars i aquestes generen el 81% de l'ocupació"
En aquell 2006 José L. Rodríguez Zapatero governava Espanya i també va assistir al Congrés, igual que ho farà aquest octubre Pedro Sánchez. Els empresaris han reservat hores dins de la seua programació al president espanyol, al valencià Ximo Puig i al líder del Partit Popular, Pablo Casado. A tots tres escoltaran però també els faran reclamacions i un missatge clar: "Perquè les empreses cresquen i s'internacionalitzen, a part que l'entorn no desincentive, ha de ser estable i això és extremadament important perquè el canvi constant de normativa també perjudica", ha remarcat. Per últim, la Casa Reial també assistirà amb la presència del Rei Felip.