Incorpora, el programa d’inserció laboral de l’Obra Social ”la Caixa”, ha facilitat 40.685 llocs de feina a persones en situació o risc d’exclusió social en els primers deu anys de trajectòria del projecte a Catalunya.
Segons ha explicat el responsable d’Incorpora, Jaume Farré, el programa ha ofert "més de 40.000 oportunitats laborals" i ha agraït la col·laboració de 10.517 empreses i 118 entitats socials, entre les quals han creat xarxa, i 257 tècnics d'inserció
En roda de premsa aquest dimarts, Farré ha explicat que el programa va néixer el 2006 amb l'objectiu d'ajudar a entrar persones en risc d'exclusió al món laboral, i ha detallat que el 9% de les persones s'inicia amb un contracte fix i la resta temporal, i ha celebrat que el 84% del total continua treballant -encara que sigui en una altra empresa-, la qual cosa demostra la seva inserció laboral.
A Catalunya, el programa compta amb un pressupost de set milions d’euros anuals, una xifra que ascendeix a 28 milions en el conjunt de l'Estat, on ha inserit 135.000 persones en deu anys, i el responsable del programa ha destacat la importància que el programa tingui continuïtat i recursos per aconseguir ser transformador i eficient.
El 2016, Incorpora ha promogut la contractació de 9.349 persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya. D’aquestes, un 52 % han estat dones, i el 48 %, homes. Pel que fa als col·lectius, el 27% corresponen a persones amb alguna discapacitat: en el 42% dels casos es tracta de discapacitat física, mentre que el 26% té problemes de salut mental -un àmbit en el qual han intensificat esforços-, i en menor proporció hi ha persones amb discapacitat psíquica i unes altres de tipus sensorial.
Alhora, el 27% són persones de més de 45 anys; el 24% té entre 30 i 45 anys amb càrrecs familiars, i el 5% són persones privades de llibertat -en tercer grau, que poden sortir de centres penitenciaris-, mentre que l'1% són dones víctimes de violència de gènere, que abans han passat per un procés amb formacions i tallers.
Així mateix, el 73% són persones en situació o risc d’exclusió social. El programa es dirigeix especialment a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves amb dificultats per accedir a una feina, exreclusos, víctimes de violència de gènere i immigrants, entre altres col·lectius.
Incorpora celebra, també, deu anys a Barcelona, on ha facilitat 27.710 contractacions, amb el suport de 6.640 empreses, 194 tècnics i 85 entitats socials.
"Ajudar la vulnerabilitat de les persones no es pot fer de forma aïllada", per la qual cosa han apostat per crear xarxa entre les entitats i empreses, i Farré ha destacat que el programa realitza un seguiment de la persona que inicia una feina, alhora que s'ajuda les empreses a analitzar els llocs de treball que necessiten.
El Caixaforum de Barcelona acollirà la tarda d'aquest dimarts una celebració pel desè aniversari del programa, en la qual es lliuraran reconeixements a empreses, usuaris i organitzacions que han participat al programa, amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, i el de Barcelona, Jordi Nicolau.
Autoocupació
Farré ha posat en valor la nova línia d'autoocupació, per la qual han creat 13 punts d'autoocupació i de la qual s'han beneficiat 431 persones en un any per crear la seva microempresa, i ha afegit que fan possible "no solament que la idea acabi sent una realitat, sinó estar al costat després perquè el negoci funcioni".
La responsable del programa d'autoocupació de la Fundació de l'Esperança, Roser Masjuan, ha explicat que hi ha entre els beneficiaris hi ha persones de tot tipus que no poden accedir a un crèdit per falta d'aval o garanties, i a través d'una col·laboració amb MicroBank s'ofereix un préstec de 25.000 euros per persones.
"També els ajudem a constituir de forma legal", perquè el projecte tiri endavant, amb visites periòdiques, i els usuaris Fausto Luna i Núria Citoula han explicat que des d'una oficina de La Caixa els van dirigir aquest programa, que a més d'ajudar-los amb el finançament els van ajudar amb el pla d'empresa i a trobar un local.
Testimoni
El tècnic d'Incorpora de la Fundació Privada El Molí d'en Puigvert Bernardo Muñoz ha explicat que l'itinerari s'inicia amb una entrevista amb l'usuari, en la qual es valora si està en condicions de començar a treballar -i se cerca una ocupació en una borsa de treball o amb empreses determinades-, o bé si necessita formació.
Un usuari d'Incorpora, Juan Carlos Quintana, ha explicat que va entrar en l'entitat derivat des d'un especialista en salut mental, i després de donar-li una empenta amb formació, li van oferir una feina en l'empresa Decotec: "Vaig tenir la sort que em vaig adaptar i porto nou anys aquí", la qual cosa ha millorat la seva qualitat de vida, tant en el sou com en el personal, perquè ha dit que se sent molt valorat.
"El nostre treball no acaba quan la persona entra a treballar", ha destacat Muñoz, que ha dit que un dels aspectes diferencials del programa és l'acompanyament per part d'un tècnic amb l'usuari i un intermediari de l'empresa, com és el cas de l'intermediari de Decotec Salvador Chamizo, que ha valorat positivament l'assessorament de l'entitat, i ha recomanat a altres empreses treballar amb el programa.