Hi ha gent que neix amb estrella, d'altres amb un pa sota el braç. El cas de Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952) és sensiblement diferent. Amb els anys, la cuinera catalana s'ha anat guanyant les estrelles (Michelin), ja en porta set; i l'èxit entre els fogons s'ha convertit en el seu pa de cada dia.
Amb la recent publicació de l'edició japonesa de la reconeguda guia, que atorga la segona estrella al seu restaurant de Tòquio, la cuinera de Sant Pol de Mar ja n'acumula set. Les tres del Sant Pau maresmenc, les dues del barceloní Moments, que condueix amb el seu fill Raül Balam; i les dues al país nipó.
Aprendre treballant
La història de Ruscalleda és la d'algú que s'ha anat fent a si mateix. De jove va acabar descartant la carrera artística per estudiar comerç mercantil i acabar-se incorporant al negoci familiar: una xarcuteria.
El 1975 es casa amb Toni Balam, i junts comencen a treballar en nous productes per incorporar al negoci familiar: plats preparats per emportar. La bona acollida els va acabar animant a emprendre el seu propi projecte de negoci, que va veure la llum el 1988 en una antiga torre que des dels anys seixanta funcionava com a hostal a l'època estival. Conservant-ne el nom, així naixia el primer restaurant Sant Pau.
Ruscalleda sempre ha reivindicat el seu caràcter autodidacte en el món de la cuina, que a base d'esforç i hores de feina ha anat convertint-se en un referent de la gastronomia mundial. L'oferta del restaurant va anar evolucionant, però Ruscalleda tenia clar els ingredients per fer funcionar el negoci: producte de qualitat, de temporada i de proximitat, oferint el millor que pot aportar el Maresme.
Un èxit que es multiplica
Des que el 1991 va rebre la primera estrella Michelin, la carrera de Ruscalleda no ha parat de créixer. Un èxit que no s'ha limitat a Sant Pol, ja que la cuinera catalana va decidir exportar la seva fórmula d'èxit al Japó, on el 2004 va inaugurar l'altre Sant Pau a tall de rèplica de l'original. Cuina catalana amb productes frescos del Japó.
A més, Ruscalleda també ha vist recompensada la tasca del restaurant Moments, situat en un cèntric hotel de Barcelona i que compta com a xef amb el seu fill Raül, després de diversos anys d'experiència a la cuina del Sant Pau.
Reconeixement local i mundial
Tota aquesta trajectòria li ha valgut a Ruscalleda diversos reconeixements al marge de les prestigioses estrelles. El Premi Nacional de Gastronomia, la Creu de Sant Jordi o la recent Medalla d'Or del Parlament de Catalunya són només algunes de les mencions que completen un currículum envejable.
Amb set estrelles Michelin al seu haver, Ruscalleda consolida la història d'èxit d'una cuinera, empresària i emprenedora que no va néixer amb estrella. L'estrella, més ben dit: les estrelles en plural, se les ha guanyades treballant.
La bona estrella de Carme Ruscalleda
La cuinera catalana es converteix en la que té més estrelles Michelin del món després d'obtenir la segona al Sant Pau de Tòquio
04
de Desembre
de
2013
Act.
03
d'Abril
de
2014