• Empresa
  • La destrucció de feina impulsa la productivitat de les empreses

La destrucció de feina impulsa la productivitat de les empreses

Les empreses incrementen un 14% el seu rendiment durant la crisi gràcies a una menor rebaixa de la facturació en comparació als llocs de treball

La temporalitat a Espanya llasta la productivitat del seu mercat laboral
La temporalitat a Espanya llasta la productivitat del seu mercat laboral
Europa Press
Barcelona
30 de Gener de 2018
Act. 30 de Gener de 2018

La productivitat mitjana per empleat a Catalunya va augmentar un 14% entre 2006 i 2014, però no es va deure a un increment de les vendes, sinó al fet que la destrucció d'ocupació (un 24% de llocs de treball) va ser molt major que la disminució de la facturació de les empreses (un 13%). Aquestes dades es desprenen de l'informe Evolució del teixit empresarial espanyol del 2006 al 2014 elaborat pel professor del Iese Miguel Angel Ariño, que pretén analitzar l'evolució de l'empresa espanyola abans i després de la crisi econòmica.

 

Per a l'elaboració de l'informe s'han examinat les empreses contingudes en la base de dades Sabi que elabora Informa D&B, la qual no contempla el sector financer ni l'assegurador. L'estudi tampoc ha recollit el sector públic, el treball dels autònoms ni el conjunt de minipimes, que a Espanya està constituït per, aproximadament, mig milió de companyies amb una mitjana de dos empleats.

En termes absoluts, la productivitat mitjana a Catalunya va passar de 202.089 euros en vendes per empleat el 2006 a poc més de 231.000 euros el 2014, la qual cosa suposa un increment del 14%. No obstant això, la productivitat va variar segons els sectors: la construcció va augmentar un 28%; en l'industrial, un 27%; en l'agricultura, un 13%, i en els serveis ho va fer en un 9%.

 

Destrucció d'empreses

Entre 2006 i 2014 es va produir una disminució de 20.637 companyies a Catalunya, la qual cosa suposa un descens del 18%, una xifra sensiblement major que la mitjana estatal, i el nombre d'empleats es va reduir en un 24%, amb una pèrdua neta de 417.096 treballadors.

La facturació mitjana de les empreses va augmentar 191.371 euros a Catalunya, sent superior respecte a la mitjana estatal i a la Comunitat de Madrid, doncs va passar dels poc més de 3 milions d'euros a gairebé 3,3 (un increment del 6%, respecte al 2% a nivell nacional, i 1% en la Comunitat de Madrid).

Segons Ariño, s'ha donat la circumstància que les comunitats en les quals es van tancar un bon nombre d'empreses i va haver-hi una major destrucció de l'ocupació, com és el cas de Catalunya, són aquelles en les quals la facturació no va disminuir tant i la productivitat per empleat va augmentar.