• Empresa
  • La igualtat de gènere com a motor de canvi

La igualtat de gènere com a motor de canvi

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides per al 2030 situen l'apoderament de la dona com a eix central

Per Nacions Unides, la igualtat de gènere és el factor clau per assolir la resta d'objectius
Per Nacions Unides, la igualtat de gènere és el factor clau per assolir la resta d'objectius
Pau Garcia Fuster
08 de Març de 2017

"No podem perdre cap dia més". Cristina Gallach, secretària general adjunta de Comunicacions i Informació Pública de les Nacions Unides (ONU), és així d'expressiva fent referència a la tan anhelada igualtat de gènere. De fet, aquest és un dels objectius prioritaris fixats per l'ONU de cara al 2030. N'hi ha 17, però segons Gallach "sense aquest, cap altre objectiu es podrà complir. Si avancem en la igualtat de gènere, els altres 16 objectius arribaran".

La responsable de Nacions Unides en parla en la darrera jornada 50% Homes 50% Dones = 100% Societat, organitzada per l'Observatori Dona, Empresa i Economia. "Tots els caps d'estat i de govern van acordar que el 2030 s'hauran complert una sèrie d'objectius a través d'un pla de treball", recorda Gallach convençuda de la factibilitat de la fita.

Societat civil, món econòmic i els respectius governs són els principals encarregats de posar-ho en marxa, però Cristina Gallach reivindica que "tots som còmplices perquè no hi hagi fam al món, es preservi la biodiversitat, hi hagi un procés productiu molt més responsable o tinguem una educació de qualitat". I anima, "cal que tots fem tot el possible per assolir-ho en cadascuna de les nostres circumstàncies personals". En aquest sentit, Gallach es mostra esperançada que "els canvis tecnològics mobilitzaran l'economia. De fet, el de la telefonia mòbil és el primer gran sector que s'hi ha compromès".

Més que possible, necessari
"La meta del 50-50 al 2030 no és que sigui possible, és que és necessària", insisteix Gallach. Tot i celebrar que la presència de dones parlamentàries s'hagi duplicat els últims 20 anys, recorda que "només el 23% dels parlamentaris mundials són dones". Una xifra escassa si es té en compte que "un parlament només comença a legislar amb visió d'igualtat de gènere quan té almenys un 30% de dones".

Nacions Unides fonamenta la necessitat d'aquest objectiu amb dades que no cal deixar de repetir fins que es reverteixin. "El 50% de les dones treballa, mentre que en el cas dels homes el percentatge és del 75%. I a més, elles guanyen un 23% menys", recorda Gallach.

 
Cristina Gallach i Anna Mercadé durant la jornada organitzada per l'ODEE. Cedida


Les metes per assolir
"S'han d'eliminar totes les formes de discriminació, violència o pràctiques perilloses", ressalta Cristina Gallach sobre una de les principals metes fixades per Nacions Unides. "També s'han de crear estructures que alleugereixinel treball no remunerat i assegurar l'accés universal als drets de salut", afegeix. Alhora, Gallach recorda la necessitat que les dones siguin "presents també a la revolució tecnològica. Hi ha un problema d'exclusió tecnològica de les dones a molts països, com s'ha vist al Mobile World Congress, que sembla un riu d'homes".

Sigui com sigui, la responsable de l'ONU insisteix que "la mobilització de recursos que requereix l'agenda 2030 és tan gran que ha de venir del sector privat, no només del públic". Al capdavall, el món laboral ofereix moltes oportunitats començant pels canvis tecnològics i acabant per l'eliminació de la bretxa en els ingressos. Sense ella, conclou, "estem condemnades a una segregació salarial".