A emprendre s'aprèn emprenent. Si més no, això és el que han constatat tres alumnes de l'escola Joviat de Manresa que fan un curs de tècnic sanitari. Miquel Àngel Esteban, Jordi Carità i Arnau Fabregat han inventat un cinturó que facilita el canvi de bolquers a persones adultes. Ho van presentar "simplement per aprovar una de les assignatures d'emprenedoria", expliquen. Però, quan els professors han vist que allò podia tenir potencialitats comercials, han iniciat un procés de suport a l'emprenedoria. D'entrada, fent el registre de la propietat industrial, que acabarà, amb tota probabilitat, convertint-se en la seva feina.
El giny és veritablement senzill: es tracta d'un cinturó elàstic que incorpora dues pinces a la part posterior que aguanten el bolquer i que ajuden, en gran mesura, a poder posar amb facilitat la protecció a la persona adulta. Un dels tutors del curs, Josep Farreny, confessa que iniciar tot el procés de registre industrial i d'assessorament de la nova empresa va fer que els professors també n'aprenguessin molt.
Invertir en el registre de la propietat
I una d'aquestes coses que han après és la importància de poder realitzar un registre de la propietat industrial davant d'un giny d'aquesta mena. Representa una inversió econòmica, però el procés de realitzar el registre "és a la vegada una inversió interna per al projecte", explica Josep Maria Monge, de la Cambra de Comerç i Industria de Manresa i responsable del servei de registres de la propietat industrial.
De fet, aquests alumnes van veure clar que "era un pas imprescindible". Un d'ells, Miquel Àngel Esteban, assegura: "El sistema ideat és tan senzill que al principi no podíem creure que ningú més l'hagués registrat". Esteban explica que la idea va sortir d'unes pràctiques que va fer i que li van servir per observar la gran dificultat que representa "canviar bolquers a les persones adultes, malgrat els professionals ho fan amb una facilitat extraordinària".
Els beneficis de fer el pas
Apostar pel registre genera avantatges. Per exemple, ajuda a ser més competitiu ("t'anima internament a crear nous projectes", assegura Monge) i millora la imatge i la seva col·lació en el mercat. Alhora és una inversió en patrimoni intern. Els productes que disposen de registre industrial tenen més facilitat per convertir-se en una font de transaccions i de vendes, afegeix l'expert.
Sense oblidar que les empreses que inicien processos d'internacionalització tenen un cert avantatge amb productes que han estat registrats, entre d'altres coses "perquè els ha obligat a fer una inversió en patrimoni intern", explica Monge.
Marca, patent o disseny industrial?
Josep Maria Monge, de la Cambra, explica que, a través del registre de la propietat industrial, es poden activar marques comercials, patents i models d'utilitat i disseny industrial. Pel que fa a les marques, hi ha legislacions diferents en funció de si es registra a Europa o en altres parts del món. A la Cambra de Manresa fan una mitjana de 25 registres de marques anuals.
Això sí, és més difícil patentar que registrar: "Representa registrar un autèntic invent, una cosa que no existeix", argumenta Monge. Es tracta d'una concessió governamental que s'atorga a un inventor durant un temps per evitar que altres també fabriquin l'invent. Com a contrapartida, el sol·licitant ha de revelar com funciona la seva invenció. El cas del cinturó dels alumnes no pot ser una patent, perquè el cinturó ja està inventat, en tot cas el que han fet és modificar la seva utilitat.
I també hi ha els models d'utilitat i disseny industrial. En el cas concret del cinturó, el que s'ha registrat és el model d'utilitat, mentre que el disseny industrial fa referència a l'aparença estètica i ornamental d'un objecte. A la Cambra fan una mitjana de deu accions anuals d'aquest estil, tot i que Monge reconeix que "amb la crisi, cada vegada hi ha més gent interessada en iniciar aquest procés".