• Empresa
  • La vida entre caves de Jaume Gramona

La vida entre caves de Jaume Gramona

El president de Caves Gramona i de l'Institut del Cava busca la innovació en un sector marcat per la tradició

Jaume Gramona
Jaume Gramona
Judith Vives
19 de Setembre de 2013
Act. 03 d'Abril de 2014

Néixer en una família de cavistes al bressol del cava, Sant Sadurní d'Anoia, ha definit la vida i la trajectòria de Jaume Gramona. L'últim exponent d'una nissaga vinícola amb tradició centenària presideix actualment les caves Gramona, càrrec que compagina amb la presidència de l'Institut del Cava i del clúster Innovi.

Nascut l'any 1961, Gramona es va formar en Viticultura i Enologia (és tècnic especialista en Enotecnia i Viticultura per la Escuela de Madrid) i, posteriorment, va adquirir coneixements a Dijon (Borgonya) i a la Champagne. La seva formació també ha estat molt lligada a la facultat d'Enologia de la Universtat Rovira i Virgili de Tarragona, on ha estat durant més de 23 anys com a professor associat amb l'especialització sobre vins escumosos. Però on realment ha pogut aprendre els secrets de l'elaboració del bon cava, ha estat a l'empresa familiar de Caves Gramona.

"La tradició familiar ha pesat molt", explica Jaume Gramona a VIAempresa. "Em vaig iniciar com a peó i vaig passar a ser enòleg, per desprès dirigir un equip de sis tècnics superiors i crear la gama de vins de Gramona (inexistent fins aleshores) i introduir algun nou Cava". Abans d'assolir la presidència, ara fa dos anys, va ser-ne el conseller delegat, una posició que l'any 2001 li va permetre "fer realitat el meu somni, el de construir el Celler Batlle l'any 2001", segons ell mateix confessa, remarcant que actualment, 130 anys després del celler inicial, és un exemple de sostenibilitat a Europa.

Innovació i tradició
Des de la presidència de Caves Gramona ha seguit vetllant per l'àrea tècnica, l'àmbit on se sent "més fort", diu. Per Jaume Gramona, la clau del èxit del seu cava és que "ha trobat l'equilibri entre la tradició d'una bodega centenària i la part més innovadora que he aportat a l'empresa". Innovar en un sector tan tradicional no ha estat un problema sinó un repte que Jaume Gramona ha portat a terme a la seva pròpia empresa, però també des d'Innovi, el Clúster Català de la Vinya i el Vi, dedicat a la innovació en el sector, i del qual n'és actualment el president. "S'ha d'innovar constantment i això no està renyit amb el respecte a la tradició", explica.

 


Jaume Gramona és, també, el president de l'Institut del Cava, entitat que té com a objectiu aconseguir la unitat entre elaboradors i productors de raïm i les patronals del sector (I. Cava i Pimecava) i "fer del cava el paraigües qualitatiu perquè doni prestigi al món". Tot i haver-ne assumit la presidència recentment, Gramona està vinculat a l'entitat des de fa més de 35 -quan encara s'anomenava UCEVE (Union de criadors i elaboradors de vino espumoso)- com a vocal a la Junta Directiva representat l'empresa familiar.

En plena verema, el president de caves Gramona i de l'Institut del Cava té l'atenció posada a les vinyes. "La verema d'aquest any es presenta engrescadora", assegura, explicant que és bona en qualitat i quantitat. "Pagesos viticultors i enòlegs n'estan satisfets i podrem elaborar els millors vins base per a cava. I també, si la climatologia ens respecta, per a vins amb DO Penedès", afegeix.