La Fundació ”la Caixa” ha resolt la convocatòria 2024 del programa CaixaImpulse Innovació, mitjançant la qual recolza a 29 projectes biomèdics procedents de centres de recerca, hospitals i universitats d’Espanya i Portugal. En total, l’entitat destinarà 3,4 milions d’euros a aquesta iniciativa, que té com a objectiu accelerar l’arribada al mercat d’aquestes innovacions i apropar-les, així, als pacients que puguin necessitar-les. Així mateix, CaixaImpulse Innovació fomenta la creació de nous productes, serveis i empreses relacionats amb les ciències de la vida i la salut.
Els projectes guanyadors ―d’entre més de 400 sol·licituds rebudes― han estat avaluats per sis panells d’experts i professionals internacionals en aquest àmbit. Entre els seleccionats d’aquest any hi ha 17 projectes liderats per investigadors i investigadores de 14 centres de recerca catalans:
- Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras
- Centre de Regulació Genòmica (CRG)
- Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida)
- Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC)
- Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)
- Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
- Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal)
- Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)
- Hospital del Mar Research Institute
- Institut de Biotecnologia i de Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona
- Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR)
- Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)
- Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)
- Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2)
Entre els seleccionats d’enguany hi ha projectes que serviran per al desenvolupament de fàrmacs activats amb llum per combatre el dolor crònic; per la creació d’una prova diagnòstica precisa i ràpida per les encefalitis autoimmunes; per la validació d’una eina que ajudi a predir el risc genètic d’infart de miocardi i mort sobtada en joves o el desenvolupament d’un mètode no invasiu per detectar el càncer d’endometri a partir de mostres d’orina, entre molts altres.