Enric Lacalle surt de l’ascensor que condueix a la terrassa del Círculo Ecuestre amb pas ferm cap a la taula on VIA Empresa té tot preparat per iniciar la conversa. Vol cuidar tots els detalls. En aquest sentit, no desaprofita l’oportunitat de suggerir a la fotògrafa del mitjà la millor localització de l’espai. Abans de començar a respondre les preguntes, Lacalle encara té uns segons per repassar l’agenda amb una persona del seu equip. El Google Calendar no forma part de la seva vida, el protagonisme queda reservat per una petita llibreta.
Quina raó l’ha dut a agafar les regnes del Círculo Ecuestre?
És un honor assumir la presidència d’una institució que va néixer l’any 1856. Hem estat un motor molt important de la ciutat i el país. Entre els més de 2.500 socis del Círculo tenim representants de les famílies que han impulsat Barcelona i Catalunya. Durant la darrera legislatura he estat molt implicat en el dia a dia d’aquesta institució i d’aquí ve la meva il·lusió per continuar treballant, ara des de la presidència.
En el seu programa electoral apareix amb força la idea de potenciar el pes de l’entitat en l’àmbit econòmic i empresarial o reforçar les relacions amb Madrid a través del nou consell assessor.
Vull tenir un consell assessor a Barcelona amb la participació, entre d'altres, dels principals dirigents de les empreses, i també a Madrid. Allà tenim una llarga llista de personalitats que ens poden ajudar molt. Sempre m’ha agradat tenir una porta oberta a Madrid, ja ho vaig fer amb l’experiència del Pont Aeri. La relació de l’empresariat de Madrid i la resta d’Espanya amb Catalunya és molt útil.
Quin lloc tenen reservat els empresaris catalans a Madrid?
Hi ha molta gent que manté negocis i bons contactes amb Madrid. Ara bé, també cal més conversa i que es pugui parlar d’economia, empresa o política. La unió fa la força. Insisteixo, nosaltres hem de ser capaços de tenir línia directa amb Madrid, Andalusia i Euskadi. Recentment, al president Juanma Moreno li vaig comunicar com al Círculo volem convocar tots els dirigents de les comunitats autònomes perquè ens expliquin la situació dels seus territoris.
"No volem donar instruccions a ningú"
Més enllà del soroll polític, què necessiten les empreses catalanes per gaudir d’un lideratge a l’exterior?
Primer de tot cal recordar que Espanya és el primer mercat per Catalunya. Des del Círculo no volem donar instruccions a ningú, la nostra aposta és generar un espai de trobada. Si la gent ve a casa nostra haurà de parlar i sortir al carrer amb bones idees.
Quan Enric Lacalle, durant la campanya electoral del Círculo, parlava de reforçar el pes de l’entitat és perquè creu que han perdut influència?
Amb més de 100 anys és evident que ens hem d’actualitzar constantment. Noves idees, noves il·lusions i molta creativitat. Si tot va bé, en un futur ens trobarem un Círculo molt més potent. Ara tinc un equip amb moltes ganes de fer coses. Encara hi ha molt de recorregut per fer.
Digui’m una cosa positiva i negativa de l’economia catalana.
Comencem per la part dolenta. Han marxat moltes empreses de Catalunya.
Això té solució?
No és que sigui un drama, malauradament ens hem acostumat. Tot i que encara mantenim els centres de poder, no podem obviar que hem perdut seus socials i talent. Tampoc crec que tornin les empreses.
Veig que ho té clar…
Hi ha un aspecte clau: mentre Catalunya tingui una fiscalitat diferent de la resta d’Espanya no tornaran.
La segona part de la pregunta. Una cosa bona de l’economia catalana?
Barcelona té una marca única a tot el món. Quan vaig pel món, Barcelona és respectada i admirada per la seva localització al costat del mar. Ara tindrem la Copa Amèrica de Vela i si tenim la sort de captar la Ryder Cup, les perspectives seran molt bones.
"Mentre Catalunya tingui una fiscalitat diferent de la resta d'Espanya no tornaran"
Serà una realitat la Ryder Cup? La Generalitat sembla que no ho veu amb bons ulls.
Si no es fan més tonteries com ha passat amb el cas de l’ampliació de l’aeroport, potser tindrem sort. Un esdeveniment com la Ryder Cup atrau negoci, imatge, turisme i una rellevància similar a la dels Jocs Olímpics. Tenim molts competidors, només cal que vigilem amb el Circuit de Catalunya i la forta rivalitat amb altres territoris.
Quines són aquestes tonteries?
No entendre l’objectiu i quina és la idiosincràsia de Barcelona. Si els que governen no ho entenen és molt difícil fer bé les coses. No hi ha cap ciutat internacional que hagi renunciat a tenir un aeroport més gran.
Tornem a l’aeroport. El No a l’ampliació és definitiu?
Al final segur que tindrem l’ampliació. Jo estic molt enamorat de la meva ciutat i em poso malalt si recordo les coses que he vist en els darrers anys. Ens ha costat molt assolir el lideratge que tenim. Malgrat la incompetència continuem captant esdeveniments com la Copa Amèrica, això és increïble.
En clau turística, Barcelona ha tocat sostre?
Hem d’elevar el llistó del turista. Barcelona és barata, per aquesta raó necessitem incrementar el nivell. Compte això no vol dir excloure a ningú, la ciutat ha de combinar tota mena de perfils turístics.
I el turisme de creuers?
És un turisme de qualitat que atrau molta gent de diferents nacionalitats. Qui ve a Barcelona s’enamora i es converteix en ambaixador nostre. Per tant, com més gent portem millor. Barcelona ha de tornar a volar i jugar sempre a la Champions. Hem de fer política de gran país.
"Barcelona ha de tornar a volar i per això hem de fer política de gran país"
La Generalitat ha xifrat en 21.982 milions d’euros el dèficit fiscal de l’any 2021. Com ho interpreta?
Quan escolto dèficit fiscal o el deute de l’Estat amb Catalunya, em ve al cap que som el lloc on paguem més impostos. Cada dia apareix un impost nou i és lògic que els ciutadans vulguin un cert retorn. L’impost de Patrimoni no és paga a cap lloc d’Europa i és el més injust. El Círculo estarà a disposició de les administracions per aconseguir que el país vagi en la bona direcció. Mantinc el mateix discurs amb vostè que quan em trobo amb l’alcalde o el president de la Generalitat.