"Ens han donat un got d’aigua quan tenim un incendi". Una metàfora digna dels filòsofs Heràclit i Parmènides que ha servit al president d'Autònoms Pimec, Miquel Camps, per donar el tret de sortida a una taula de debat sense precedents. Us imagineu una conversa via Zoom de l'expresident del Barça, el propietari de Munich, el presentador d'El Món a RAC1 i el bateria de Love of Lesbian? Ni al Tallat Party. Un equip de 4+1, junts pels autònoms, però cadascú des de casa seva. Joan Laporta, Xavier Berneda, Jordi Basté i Uri Bonet han parlat de vida i feina abans, durant i després de la covid-19. Passat, present i futur. Un partit plegat de titulars que ha durat 90 minuts i on els protagonistes han lluït l'ofici del futbol i les vambes i les emocions per la ràdio i la música. Per a tots els públics.
Camps: "Produint zero se'ns demana que seguim pagant la quota d'autònoms, els lloguers o la maquinària"
"Produint zero se'ns demana que seguim pagant la quota d'autònoms, els lloguers o la maquinària", ha criticat Miquel Camps, vicepresident de Pimec, amb el xiulet inicial. I és que la crisi de la covid-19 ha afectat de ple als aproximadament 550.000 autònoms que hi ha a Catalunya que van amb l'aigua al coll i els resulta molt complicat apagar el foc de les despeses recurrents. "Dels ICOs promesos, només n'han arribat 30.000 i amb condicions abusives per part dels bancs", ha etzibat.
L'ofici de viure i guanyar-se la vida
El partit autònom s'ha jugat amb intensitat i en tres parts. La prèvia: abans del coronavirus. "No sóc ningú per acomiadar aquell que va contractar el meu avi", ha explicat Xavier Berneda, de vocació sabater. El propietari de Munich ha defensat un model de negoci amb valor i "mantenir l'ofici" per guanyar-se la vida. En el seu cas, unes vambes que recorren el món i que fins i tot es van atrevir a pujar al ring de boxa després de conèixer Antonio Ginés àlies "Navajas" amb una samarreta de Mike Tyson.
Berneda: "No sóc ningú per acomiadar aquell que va contractar el meu avi"
En un món hiperconnectat, la clau de volta és connectar encara més amb el consumidor. Així ho entén també Uri Bonet, bateria del grup Love of Lesbian. "Som una marca, som una empresa i tenim clients. Treballem amb les emocions", ha assegurat. Emocions a flor de pell i entre lletres de Santi Balmes que acaba de versionar Un núvol blanc en temps de coronavirus i (des)confinament.
Bonet era publicista, però ho va deixar tot per posar-se a la bateria. Per què? "Una barreja d'intuïció, de com et responen els concerts... És molt important seguir la intuïció, que no sigui perquè no ho has intentat i el que has de fer és escoltar molt". I de nou, escoltar i connectar amb tots aquells que t'escolten. És una qüestió de temps i emocions.
La inspiració "inesperada" de Laporta
A Joan Laporta se'l coneix molt per la seva etapa com a president del FC Barcelona. Records del passat i qui segurament també voluntat de futur. La precampanya blaugrana ja està en marxa. El que potser és menys públic és que l'any 1988 va muntar un despatx d'advocats i que li va arribar "la inspiració inesperada" després de dos anys "sobrevivint".
Una inspiració que es va materialitzar escrivint cartes a Londres o Los Ángeles i apostant per la internacionalització del seu despatx a través de col·laboracions arreu del món. "Vam treballar la compra d'una franquícia de limusines i es va anar creant una relació que va anar creixent amb Nova York. Els darrers anys ens ha funcionat millor el client de fora que el local", ha recordat. Ara, Laporta & Arbós té despatxos col·laboradors a Nova York, Londres, Milà i Madrid.
Bonet: "Som una marca, una empresa i tenim clients. Treballem amb les emocions"
El futbol ha entrat en escena i Laporta ha explicat com es va cuinar l'acord entre Unicef i el Barça per vestir "una samarreta verge". Hi havia ofertes de Betwin de 22 milions d'euros per temporada més bonus o 20 milions d'euros d'una marca de viagra, però l'expresident va preferir "ser pioner en la responsabilitat corporativa dels clubs de futbol". El gol del compromís amb els més vulnerables.
Proclamat "cruyffista i guardiolista", Laporta ha detallat també com es va decidir entre Pep Guardiola i José Mourinho per a la banqueta blaugrana. "La capacitat de sorprendre quan manes és important i a vegades això de sorprendre i compartir idees motiva a la institució i la gent", ha defensat.
Laporta: "La capacitat de sorprendre quan manes és important i motiva... Sempre hi ha algun objectiu, les coses no passen per casualitat"
En qualitat d'entrevistador entrevistat, Jordi Basté ha recollit la passada de gol i ha reivindicat que "les decisions, les prens i punt. Hi ha un punt d'inconsciència, bogeria i trencadissa". Per a Laporta que assegura que és poc partidari de la paraula reinventar-se, decidir és més valentia i voler fer història que no pas inconsciència: "En qualsevol decisió volem cert reconeixement i sobretot ser estimats. Sempre hi ha algun objectiu, les coses no passen per casualitat".
La passió de Basté (i els consells)
Basté que diu que la passió li ve del 20% de sordera ha deixat anar diferents consells: "El que pregunta en sap menys que el que respon", "has de tenir poca por al fracàs, caus i et tornes a aixecar", "has d'estimar la gent que t'estima però també els que t'odien, són audiència", "el pitjor que et pot passar en una decisió és que generis indiferència" o "hem d'entendre la bona feina com els oficis. L'ofici és estimar allò que fas", entre d'altres.
Amb la crisi del coronavirus, The Times They Are A Changin' i cada sector, empresa i autònom ho viu a la seva manera. Love of Lesbian està gravant disc i ha procurat mostrar "la part més humana" del seu grup de música ajudant en l'entreteniment. "La confiança és bàsica i la paraula clau del màrqueting és tenir sentit comú", ha argumentat Uri Bonet abans de queixar-se del retard de les ajudes públiques.
Basté: "El pitjor que et pot passar en una decisió és que generis indiferència"
En aquest sentit, Basté creu que les repercussions de la crisi del coronavirus seran pitjors que el mateix virus. Almenys, pel que fa a la guerra econòmica i psicològica. També en el terreny dels mitjans de comunicació on el periodista alerta que "els equips han fet ERTOS i en canvi, la capacitat de treball i l'audiència s'han multiplicat". Tal com explicàvem a VIA Empresa, és la paradoxa del periodisme: més informació, menys negoci i menys periodistes.
Mentrestant, el teletreball segueix fent feina i el periodista de RAC1 té molt clar que "s'ha acabat el Venga usted a reunirse a Madrid" i que s'han de retrobar "espais comuns on l'oci ens ompli més el nostre rebost mental". Dit d'una altra manera, "sortir de la zona de confort del teu pis".
L'endemà de sortir del pis
No hi ha hagut torn de preguntes, però sí pronòstics sobre com serà l'endemà. Basté ha sigut el primer a xutar: "Veurem caure mitjans de comunicació, llocs de treball... S'ha d'intentar que sigui el mínim possible, però no en sortirem de roses." El periodista s'ha desmarcat de la imparcialitat i ha assegurat que tothom té la seva opinió i que el periodisme és així...
Als terrenys de joc, Laporta augura que "el criteri prioritari serà l'econòmic per davant de l'esportiu, la voluntat d'arreglar els comptes". No ha descartat la Superlliga europea i ha insistit en la defensa del model de club amb els socis com a propietaris, això sí amb la capacitat d'aconseguir els ingressos d'una societat anònima.
Per la seva banda, el propietari de Munich ha defensat la importància de "construir una relació amb el client i no obsessionar-se a vendre". L'online, apunta, no és la solució a tots els problemes i encara s'ha d'educar a la societat sobre la responsabilitat de la compra online. "Hi haurà una reordenació", ha matisat el bateria de Love of Lesbian que entén la seva feina com a productor de continguts i emocions.
"La mística del concert no es pot acabar. La música és com l’aigua i trobarà el canal", ha conclòs Berneda. Sembla que finalment la filosofia líquida d'Heràclit ha guanyat el foc de Parmènides. Tant és així que el propietari de Munich ha citat Joan Laporta amb una d'aquelles frases que va fer història blaugrana: "No estamos tan mal". "Hem de ser generosos i més humans i tenir clars els objectius, quan l'equip jugava bé, en Pep s'asseia a la banqueta i gaudia del partit", ha afegit.
Laporta: "Ens en sortirem més savis, més forts i amb més consciència cívica i social"
Jordi Basté s'ha sumat a l'optimisme i ha recordat les paraules del seu pare sobre aquest país d'emprenedors, junts, forts i "els pebrots" dels catalans. "Ve una època complicada, però ens ensortirem millor del que ens pensem". Laporta ha parlat de resistència, del rescat a la banca i l'esperança d'una vacuna o medicina eficient. "Em quedo amb un bon record de solidaritat entre persones i consciència cívica... Som una societat que hem mostrat ànima, cor i agraïment per a les persones que han arriscat la seva vida.... Ens en sortirem més savis, més forts i amb més consciència cívica i social", ha recordat.
Vist així... No estamos tan mal. I sí, "salimos de esta", canten els Love of Lesbian.