El pròxim dimarts, a les 20h, el Futbol Club Barcelona disputarà el torneig Joan Gamper. Aquesta competició és el tradicional homenatge a la figura del fundador de l’entitat i, a la vegada, és el darrer partit de preparació abans d’iniciar la competició oficial. Enguany, el principal al·licient de la cita és que serà el debut de l’equip de Xavi Hernández a l’Estadi Olímpic Lluís Companys.
Fins a finals de l’any 2024, període en el qual està previst que finalitzin les obres del Camp Nou, l’equipament municipal serà la casa dels blaugrana. L’aforament disponible serà de 55.000 persones, lluny de les gairebé 85.000 abonats i abonades del barri de les Corts. Sota quines condicions s’ha dut a terme el trasllat? Durant el mes de juny de l’any passat, el club i l’aleshores tinent d’alcalde Jaume Collboni van presentar un acord pel qual el consistori rebrà uns 20 milions d’euros en concepte de lloguer.
Més enllà d’aquesta xifra, Laporta haurà d’afegir 10-15 milions addicionals per impulsar la renovació del terreny de joc, les graderies i altres espais auxiliars com vestuaris, zones de premsa o aparcaments interiors. En paral·lel també s’ha posat damunt la taula un pla de mobilitat, especialment en l’àmbit del transport públic, per valor de 7,2 milions. El 64% d’aquesta inversió serà assumida per l’entitat de Joan Laporta. A l’acte d’oficialització de l’aterratge del FC Barcelona a l’Anella Olímpica, el president expressava la seva satisfacció per ocupar “un espai de referència internacional de la ciutat”.
Per la seva banda, Collboni “celebrava” la presència del futbol en una zona que des de la sortida del RCD Espanyol, només ha guanyat vitalitat amb el Palau Sant Jordi i els concerts de música a Montjuïc. L’acord amb l’Ajuntament pot obrir la possibilitat que, en moments puntuals, l’equip femení blaugrana utilitzi l’estadi. Ara bé, aquest últim extrem estarà estretament supeditat al calendari d’esdeveniments de la societat gestora de l'espai, Barcelona de Serveis Municipals.
Garden Tona es converteix en un actor imprescindible
Enmig de totes les persones i empreses que des de fa mesos treballen a la muntanya de Montjuïc apareix amb molta força Garden Tona. Fundada l’any 1987 al municipi de la comarca d’Osona, la firma és l’encarregada d’instal·lar la gespa sobre la qual les estrelles del Futbol Club Barcelona intentaran guanyar partits i títols. Una fita imprescindible per deixar enrere la fase més crítica de la crisi econòmica i garantir la supervivència del club. Garden Tona, històricament, ha treballat molts anys amb el Barça, sempre amb una alternança competitiva amb Royal Verd, un altre de les firmes més destacades del sector.
A part de l’activitat esportiva, Garden Tona té un bon cartell en projectes urbans, jardineria de la llar i el món de l’art floral. Bona prova de la relació directa entre la qualitat de la gespa i el bon joc o èxits del club blaugrana és que des dels anys 90 fins a l’actualitat, la gespa del Camp Nou s’ha canviat més de deu vegades. En la seva divisió futbolística, la firma osonenca disposa d’un exèrcit de tècnics que duen a terme tasques que van des de l’enginyeria i la direcció d’obra per instal·lar la gespa fins al seguiment de les analítiques per valorar la qualitat de la catifa. Segons publica a la seva pàgina web, Garden Tona s’adapta a formats de gespa artificial, natural i híbrida.
L’últim moviment de gespa al Camp Nou es va dur a terme durant l’estiu de l’any passat amb gespa originària d’Extremadura. Habitualment, el Barça utilitza gespa híbrida, amb 95% de gespa natural i el percentatge restant de fibres sintètiques. El procés acostuma a tenir una durada de deu dies i els materials emprats sempre són reciclables.
El golf, tenis o rugbi són algunes de les disciplines on, en els darrers anys, Garden Tona ha obert més vies de negoci dins la divisió esportiva. L'any 2019, la Santboiana, un dels clubs de rugbi més prestigioses de Catalunya i la resta de l'Estat, va contractar els serveis de l'empresa de la Catalunya Central per col·locar, per primer cop, gespa artificial.