• Empresa
  • Les empreses també van de compres

Les empreses també van de compres

Repassem les operacions de l'any 2016 en què les companyies han adquirit o han estat absorbides per d'altres

La compra i venda de companyies forma part de l'actualitat empresarial
La compra i venda de companyies forma part de l'actualitat empresarial
Aiats Agustí
29 de Desembre de 2016
Act. 29 de Desembre de 2016
El que ha unit el 2016 que no ho separi la CNMC. Enguany grans i petites empreses han efectuat fusions i compres per diversificar o millorar en els seus negocis. També petites startups amb idees disruptives han estat adquirides per grans multinacionals, pagant tot l'esforç que els emprenedors hi han dipositat. Amb les campanades de Cap d'Any a punt de tocar, repassem quines han estat les operacions més rellevants a casa nostra.

Pel que fa a les grans multinacionals catalanes, les farmacèutiques han protagonitzat diverses operacions entre les més quantioses. En concret, Almirall ha apostat per enfocar el seu negoci i centrar-lo en la dermatologia. Per això l'empresa va adquirir Poli Grup per 365 milions d'euros al mes de febrer.

L'altra gran farmacèutica catalana, el grup familiar Grífols -que enguany encara el relleu generacional dins de l'empresa-, precisament ha tancat la segona operació més important de la seva història aquest mes de desembre, quan ha pagat 1.575 milions d'euros per un dels gegants del diagnòstic dels Estats Units, l'empresa Hologic.

La filial de telecomunicacions d'Abertis, Cellnex, també ha desembutxacat uns quants milions d'euros per reforçar la seva presència a Europa durant aquest 2016. Entre d'altres operacions ha entrat a França amb torres de Bouyges Telecom o a Itàlia amb la compra de CommsCon.

Seguint en el panorama de les empreses de telecomunicacions, potser l'operació de l'any ha estat la compra de Pepephone per part de Másmóvil per 158 milions d'euros. Realitzada a l'abril, té l'objectiu de consolidar la companyia com a quart operador de l'Estat espanyol.

En el sector industrial, el grup Roca s'ha dedicat a expandir-se internacionalment amb la compra del fabricant turc d'aixetes que produeix per Ikea i també amb l'adquisició de la mexicana Santalia, per tal de tenir més presència al continent americà.

Però si hi ha una operació que ens té amb l'ai al cor, és la reestructuració que Freixenet està efectuant per donar entrada al soci industrial alemany Henkell. El culebrot que protagonitzen els Bonet, Ferrer i Hevia pel control de l'empresa de cava encara no ha acabat i segurament seguirà durant l'any 2017.

Els exits de les startups catalanes
Si passem al panorama emprenedor, enguany unes quantes startups han tocat la campana. Entre elles trobem l'adquisició de Trip4real per part d'Airbnb. Al mes de setembre el gegant de l'allotjament adquiria la startup catalana amb la que ja col·laborava des de l'any passat.

Una altra operació sonada ha estat la compra de Privalia que va ser adqioroda pel seu competidor francès Vente-Priveé per tal de créixer al continent europeu.

Finalment, abans d'acabar el 2016 Nubelo i Prolancer han estat adquirides per l'australiana Freelancer. El mercat en línia de feina es queda, doncs, amb els líders en el mercat de parla hispana i portuguesa.