"Hem de retornar la H als Recursos Humans". Dóra Irányi utilitza aquesta metàfora per reivindicar que "les empreses han de ser més humanes del que ho han estat els últims 10 anys". Cansada de la tasca rutinària en aquesta àrea en la gran empresa, Irányi és una més de les professionals del ram que s'han llançat a l'aventura freelance, i ho ha fet a través de 4Dvelopment. "Vull aportar la mentalitat d'orientar les empreses cap a les necessitats dels empleats. I això s'ha d'aplicar a tot el camí que fa la persona dins de l'empresa, des d'un reclutament molt humà, passant per l'on boarding i la gestió del talent", explica a VIA Empresa. "Les companyies han de reconèixer que els empleats tenen moltes necessitats i per retenir les persones s'han de fer accions per crear un ambient de benestar", insisteix.
Recuperar la humanitat
En parla després de ser una de les protagonistes de la taula rodona organitzada per Rosaura Alastruey a Barcelona Activa sobre els nous rols que estan assumint els professionals dels Recursos Humans. Una àrea on la digitalització també ha impactat amb força, tal com s'està veient aquesta setmana al saló DES Show. "Hi ha dues tendències principals", anuncia Irányi. "A les startups s'enfoca molt l'atenció als empleats, a vegades fins i tot massa. Fan coses excessives per complaure'ls", lamenta. A l'altra banda, assegura, hi ha la tendència de "mesurar tots els comportaments dels empleats fins al punt de convertir-los en números i perdre la H d'Humans".
Una pèrdua que relaciona amb el període de crisi econòmica. "Les empreses van aprofitar, potser inconscientment en alguns casos, que les persones tenien una gran necessitat per mantenir el lloc de treball fos com fos. Han aprofitat aquesta vulnerabilitat dels treballadors", diu la fundadora de 4Dvelopment.
Irányi: "A les startups s'enfoca molt l'atenció als empleats, a vegades fins i tot massa. Fan coses excessives per complaure'ls"
Un cas similar és el de Dina Cardona. Després d'anys d'experiència en diverses empreses, ara també es dedica als Recursos Humans com a freelance a través de Tenstalent, on pot centrar-se en la tasca que realment l'apassiona: la selecció. El principal avantatge que hi observa és la desaparició del cost fix per a la companyia. "L'empresa no ha de pagar mensualment un salari si no hi ha feina", evidencia.
Per Cardona, els perfils freelance en la gestió de Recursos Humans "sempre han existit, però han crescut amb la crisi i segurament s'acabaran imposant". Explica que aquests serveis els contracten des de pimes que volen una selecció professional que no podrien tenir en plantilla, fins a empreses multinacionals que "necessiten un perfil molt específic i a vegades als departaments de recursos humans et passes el dia fent informes i no tens temps de fer selecció".
Al capdavall, destaca, "les empreses són bones fent la seva feina, però no tenen per què saber fer selecció. Tothom en pot fer, però si no ho professionalitzes et pot sortir molt car". La responsable de Tenstalent lamenta que "es funciona massa sovint pel boca-orella i s'acaba contractant el primer que es troba. Si subcontractes el servei t'assegures tenir un professional que sabrà fer la seva feina i t'aportarà la persona ideal, no el primer que passa per allà". Segons Cardona, "hi ha sectors molt endogàmics on sempre apareixen els mateixos. I si contractes algú equivocat pot ser un desastre: amb un excés de rotació i fent les coses malament".
Consells per orientar la carrera
Més enllà d'ajudar les empreses en tasques com la selecció, els professionals freelance dels Recursos Humans també s'orienten a oferir serveis als treballadors, com ara exercir de coach de carrera professional. "És un acompanyament en el procés quan vols canviar o trobar la feina desitjada", explica Dóra Irányi. "Comencem per crear un currículum modern i amb impacte, millorar el LinkedIn i analitzar les habilitats, com està el mercat i cap a on t'hauries d'orientar", afegeix.
Cardona: "Es funciona massa sovint pel boca-orella i s'acaba contractant el primer que es troba"
Alhora, també els ajuda a preparar entrevistes i aprofita la seva extensa xarxa de contactes per "fer una recomanació personal si crec que el candidat és idoni pel lloc al qual es presenta". Uns serveis que normalment reclamen "perfils sèniors, de càrrecs intermedis i alts, que volen fer un pas endavant".
Irányi també ofereix ajuda als treballadors afectats pel que es coneix com a burnout (síndrome d'esgotament professional). "Les persones encara creuen que és culpa seva i les empreses no assumeixen la seva responsabilitat", denuncia sobre "un tema del que no se'n parla". D'aquesta manera, realitza "un coaching presencial caminant per la platja de Barcelona"; i aviat tindrà llest un test online "per veure si estàs afectat i rebre consells per correu electrònic".
La guerra pel talent
Irene Cerdeira és la Talent Acquisition Specialist d'Everis. Una posició que guanya força entre les grans empreses del sector IT. "Sorgeix pel canvi que està vivint el mercat tecnològic a Barcelona", indica. "A causa de l'escassetat de perfils de programació i relacionats amb l'IT sorgeix una nova necessitat que obliga Recursos Humans a acostar-se més als perfils de negoci per fomentar l'atracció i la retenció d'aquest tipus de talent", detalla Cerdeira. Al capdavall, són moltes les grans empreses que s'estan establint a Barcelona i "la competència és molt forta".
L'impacte d'aquest nou rol dins l'àrea de Recursos Humans provoca una major "proximitat amb l'àrea de negoci, treballar-hi colze a colze tant en la recerca com en les entrevistes i el primer filtre". Un procés que la responsable d'Everis assenyala que va a l'alça des de fa tres anys.
Però com busca candidats un Talent Acquisition Specialist? "Les eines primordials per captar perfils sènior són LinkedIn i el networking: conferències, meetups o qualsevol esdeveniment on es moguin aquests perfils tecnològics", revela Cerdeira.