Tret de sortida a una de les campanyes més polaritzades que es recorden a la Cambra de Comerç de Barcelona, entre la candidatura independentista Eines de País i la impulsada per l'empresari Josep Santacreu, exconseller delegat de DKV, que avui ha presentat Va d’Empresa, amb tots els detalls de la llista i equip que la conformen després de setmanes d’incògnit. Els impulsors tenen clar que volen "deixar que els polítics facin política i volen fer empresa des de la Cambra".
Des de la candidatura apunten que “busquen ser un grup plural, en tots els sentits. Una cambra transversal i sectorial, que vagi molt més enllà del Barcelonès”. Plantegen una Cambra amb diversos eixos que van des de la reducció de la burocràcia, fins a la responsabilitat, la sostenibilitat o la cultura empresarial “amb vocació de país”. També parlen de transformació, innovació i recerca com a element clau d’estratègia empresarial. No obliden tampoc la internacionalització, juntament amb la cerca del millor talent i la plena ocupació. “El talent tracciona el capital i hem de fer que es quedi a Catalunya”, destaca Santacreu.
El promotor defensa un nou model de fiscalitat a Catalunya, ja que hi ha un “greuge comparatiu amb la resta de l’Estat i d’arreu del món”. Un dels altres punts significatius és la lluita per aconseguir més infraestructures. I, sobretot, la indústria 2.0”.
Santacreu: "Volem deixar que els polítics facin política i volem fer empresa des de la Cambra"
Santacreu no ha volgut entrar al “cos a cos” amb els actuals líders de la Cambra i parla de la seva presentació perquè “ho poden fer molt millor”. L’exdirectiu de DKV busca promulgar una Cambra molt “més central en el debat econòmic del país i no optar per la marginalització”. “És greu que s’hagin quedat vacants les cadires de plata de major aportació a la Cambra de Barcelona i que podrien aportar 900.000 euros que ara es perdran”, afegeix.
També afegeix que una de les diferències amb Eines de País és que no compta a la llista amb “empresaris que s’hagin presentat a eleccions polítiques”. Santacreu confessa que fa tres mesos no es pensava ocupar una candidatura com l’actual i que “buscarà guanyar les eleccions”. I defugen del qualificatiu d’establishment promogut per la candidatura independentista, ja que el consideren “ambigu” i que no representa “cap de les empreses que els donen suport”.
Els entrellats de la candidatura
La llista de Santacreu busca ser “el pal de paller de l’economia”. Per al líder, cadascun dels 46 empresaris “engega la seva campanya dins d’un esforç coral, per guanyar el seu epígraf i per convèncer que són la candidatura dels empresaris”. Entre les companyies destaca Factor Energía, La Farga, Ficosa, Ametller Origen, Fluidra, Colonial, Colegio Apis de Barcelona, Focus, Mic Football o Happy Punt, entre d'altres.
Com a novetat, Va d’Empresa no presenta candidats a cinc epígrafs, perquè consideren que “amb els independents és suficient perquè són els millors candidats”. Aquest és el cas de Banc de Sabadell, Bon Preu (havia anat amb Eines de País a les anteriors eleccions), Col·legi de Farmacèutics, que no volen estar dins de cap candidatura. Tanmateix, busquen que els “facin confiança” quan es decideixi el president.
La pugna pel segon mandat
En canvi, Eines de País va ser la primera llista presentada oficialment a principis de juny, que busca revalidar un segon mandat i comptarà amb el nom d'Un Pas Més amb moltes cares noves. Es defineixen com una "candidatura transversal que aglutina qualsevol sensibilitat de l'independentisme i que busca donar suport als autònoms, a les pimes i grans companyies, però també al món cooperatiu".
A la llista independentista destaquen noms com l'actual presidenta, Mònica Roca, i el vicepresident Toni Fitó i compta amb la presència de l'expresident de la Cambra Joan Canadell. També destaca la presència de l'exsecretari general d'ERC, Joan Puigcercós, i el president de Parlem Telecom, Ernest Pérez Mas. En aquesta ocasió, per a les 52 vocalies presenten 29 candidats nous i 23 d'ells repeteixen. Fitó explica que s'han unit a Eines de País antics membres d'altres candidatures del 2019, com la d'Enric Crous (exdirector general de Cacaolat i de Fira de Barcelona) i Ramon Masià. Aquest és el cas de l'empresari Gabriel Jené, CEO de La Mallorquina i president de Barcelona Oberta.
També acompanya la candidatura la restauradora Ada Parellada. Repeteixen l'experiència Pere Gran (Cat Gas), així com Roser Xalabarder Sagalés, actual vicepresidenta tercera. També incorporen empresaris com ara Jaume Xicola (SHAD), l'agent literària Anna Soler Pont, Imma Folch (LF Channel, agència de comunicació) i l'empresari hoteler Eduard Torres (Grup Duquessa de Cardona). A més, continuen formant part del projecte els actuals membres del Comitè Executiu: Jordi Pomarol, Pau Bestit, Jaume Aragall, Xavier Sunyer, Elisabet Camprubí, Pere Alemany i Albert Pijoan.
Els debats en campanya
“El programa i les apostes les anirem desvelant epígraf a epígraf i valoraran sector a sector”, destaca Enric Jové, cap de campanya de Va d’Empresa. Respecte a la proposta de debats sol·licitada per Eines de País el 30 de juny, Jové considera que “si els féssim, n’hauríem d’articular 52”. “El model de debat prové de la política i no del món empresarial", continua.
El rol definitiu de les patronals
Foment del Treball i Pimec van anunciar el pacte d'una llista conjunta per concórrer a les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona. Les dues patronals aportaran tres membres cada una que determinaran quins són els sis representants en el proper Ple de la Cambra. Cal destacar que en els comicis anteriors, hi havia quatre representants de Pimec i dos de Foment. I, per tant, la notícia ha agafat per sorpresa, ja que les dues organitzacions mantenen una llarga rivalitat per la representativitat. Segons han apuntat diverses fonts a VIA Empresa, en cas d’unes eleccions amb “resultats ajustats”, els vots de les patronals podrien ser determinants per decantar la balança final. I, molt possiblement cap a la llista liderada per Santacreu.
Santacreu: "No comptem a la llista amb empresaris que s’hagin presentat a cap elecció política"
“Les empreses que havien tingut la cadira de plata han d’estar presents a la Cambra i hem de veure com ho fem per tenir una sensació de protagonisme, ja que s’han sentit menystingudes”, continua Santacreu. Davant d’una possible aliança amb representants de Pimec, ha defugit de qualsevol pacte i afegeix que “ens hem d’alegrar que les empreses estiguin actives i formin part de l’entramat associatiu”. També s’han apropat a Tech Barcelona i Barcelona Global, per vehicular l’associacionisme.
Camí a les eleccions
Guanyar les eleccions de la Cambra de Comerç de Barcelona no és una tasca fàcil. Com destaquen des de l’organització “cal tenir candidats capaços de guanyar vot a vot el seu escó en cadascun dels 52 grups, els anomenats epígrafs econòmics, dels quals surten els membres del ple, els que després triaran el president i el comitè executiu”. Finalment, el 20 de setembre hi haurà eleccions a les Cambres de Comerç de tot Catalunya. La votació serà presencial, el mateix dia dels comicis, i des de cinc dies abans amb mitjans telemàtics. En aquest sentit, s’ha contemplat un sistema d’SMS per identificar les persones electores i evitar un ús fraudulent dels certificats electrònics.