• Empresa
  • Llopis: "Les dones hem d'aprendre a assumir riscos i creure que podem"

Llopis: "Les dones hem d'aprendre a assumir riscos i creure que podem"

La directiva i doctora per la Universitat de Berkeley aposta per una major implicació femenina als sectors científic i tecnològic

    Regina Llopis, al Fòrum Dona i Lideratge
    Regina Llopis, al Fòrum Dona i Lideratge
    Redacció
    30 d'Abril de 2014
    Act. 30 d'Abril de 2014
    Les dones han d'apostar pels sectors científic, tecnològic i matemàtic. És la recomanació de Regina Llopis, CEO de SME Grup AIA i doctora en Matemàtiques per la Universitat de Berkeley, feta pública al Fórum Dona i Lideratge organitzat pel Banc Sabadell i ESADE Alumni. Segons ha destacat l'experta, la presència de les dones en aquests àmbits es manté baixa. Als EUA, només el 24% de les dones es dedica a aquestes professions, respecte al 76% dels homes.

    "No hem de deixar enrere les dones en àmbits científics, tecnològics i matemàtics. Les dones hem d'aprendre a assumir riscos i creure que podem, perquè, efectivament, sí que podem", ha afirmat Llopis. Per això, defensa, el canvi "s'ha de fer des de l'interior i des de ben petits, si nó les nenes continuaran sense voler estudiar enginyeria", ha comentat.

    Per liderar aquest canvi, Llopis destaca iniciatives que ara comencen a sortir com les de Goldie Blox, el somni d'una enginyera que ha creat joguines específiques per estimular la part més científica, constructiva i matemàtica de les nenes, amb l'objectiu de guiar totes aquelles noies que en un futur voldran ser enginyeres. "És un repte molt important. Les dones han de tenir la capacitat d'accedir a aquests llocs de treball", defensa la matemàtica.

    "Les empreses han d'aprendre i familiaritzar-se amb la Internet de les coses"
    D'una banda, la matemàtica ha ressaltat la importància actual del Data Economy. "L'economia de dades és la convergència entre l'analysis i el big data. Les empreses ja han après a treballar amb les dades, però ara han d'aprendre i familiaritzar-se amb els sensors, l'Internet de les coses", recomana la ponent. Segons Llopis, les dades de la companyia arriben o no estructurades, però han de ser compreses i tractades i és aquest el repte actual i futur de les empreses.

    Per això, ha apuntat Llopis, es necessiten nous perfils professionals: els data scientists i els data analytics. "Hem d'envoltar-nos d'aquests nous perfils renaixentistes que requereixen capacitats molt específiques", assenyala.

    I és que, tal com ha detallat Llopis, aquests professionals han de conèixer el mètode científic i la intel·ligència artificial, han de tenir capacitat d'anàlisi i síntesi, bona comunicació per seduir i han de ser hackers, creatius i artístics. "Aquest camp generarà molts llocs de treball -només als EUA hi ha, aproximadament, uns 800.000 llocs de treball en big data- i les dones no ens podem quedar enrere, és una molt bona oportunitat", ha recalcat.

    L'aposta de Llopis per refermar el paper de les dones al món empresarial no és casualitat, ja que prové d'una família formada grans dones amb importants responsabilitats. "La meva mare volia estudiar Enginyeria i, per les pressions de l'època, va haver de declinar aquesta opció i decantar-se per Magisteri, encara que això va servir per inculcar als seus alumnes la passió per la Física i les Matemàtiques. Va tenir cinc filles. Tres som matemàtiques, una és física i l'altra enginyera informàtica", ha recordat.