Estem davant del precandidat més polític dels que ha anunciat la seva presència a les eleccions a la presidència del Barça. O almenys, el que menys opcions té de negar-ho per la seva trajectòria: va militar en un partit polític amb el qual va trencar per crear-ne un altre, ha format part d'una llista electoral en un municipi i, fins i tot, va fer el gest més que simbòlic de presentar-se a l'alcaldia del municipi en qüestió. Anem per pams.
Lluís Fernàndez i Alà va néixer un 12 d'octubre de fa 53 anys a Barcelona, al Poblenou. No sabem si ho va fer a l'ombra de Can Felipa o a la dels vells bellaombres de la marinera plaça Prim, mirant al Passeig de Gràcia o més enllà de la línia de l'horitzó. Sembla, però, que finalment va mirar més enllà de Collserola i va decidir instal·lar-se a Sant Cugat del Vallès.
Tant és així que viu i treballa a Sant Cugat, va demanar en matrimoni a la seva esposa davant de la Torre Eiffel, el seu restaurant és el Cafè Belgrado -per qui no coneix Sant Cugat, és un restaurant-bar de copes amb actuacions musicals en directe, on el seu principal client és aquell santcugatenc que voreja la cinquantena- i té una gosseta com a animal de companyia. El seu barcelonisme queda certificat amb un número de soci que va més enllà del 80.000 i segons ha declarat en exclusiva per a La Sotana, acostuma a portar roba interior marca UNO o Calvin Klein.
Lluís Fernàndez i Alà potser no és una persona coneguda pel barcelonisme, però si ho és per l'ecosistema endogàmic de Sant Cugat
Lluís Fernàndez i Alà potser no és una persona coneguda pel barcelonisme, però si ho és per a l'ecosistema endogàmic -i també una mica pobletà- de Sant Cugat.
Afiliat a Unió Democràtica de Catalunya, el 2011 es va presentar a les eleccions municipals de Sant Cugat a les llistes de Convergència i Unió. Va ocupar el lloc número 16 dels 25 que van integrar una llista liderada per Mercè Conesa, que va arrasar a les urnes obtenint fins a 15 regidors, deixant-ne només 10 a l'oposició. Són les eleccions més exitoses que es recorden a Sant Cugat per als convergents, el regal que els ciutadans van voler fer-li a l'exalcalde Lluís Recoder, que va deixar l'alcaldia a la meitat del mandat per prendre possessió del càrrec de conseller de Territori i Sostenibilitat.
Com a membre d'Unió, va alinear-se amb el sector independentista del partit democristià, motiu pel qual va acabar abandonant la formació. El 2018, va reaparèixer com a precandidat a l'alcaldia de Sant Cugat amb Demòcrates de Catalunya, partit independentista sorgit de la implosió d'Unió l'estiu del 2015. Finalment, Demòcrates no va presentar llista pròpia, abandonant així la carrera per l'alcaldia. Possiblement, es va imposar el desig de no restar vots a Junt per Catalunya, formació on hi té molt bons amics.
Lluís Fernàndez i Alà va ser el primer gerent de la Fundació Sant Cugat Actiu, entitat impulsada per l'Ajuntament de Sant Cugat de l’alcaldessa Conesa, per posar en marxa la instal·lació i el desenvolupament de noves empreses i projectes d'innovació a la localitat vallesana. Orientada a startups, la fundació tenia l'objectiu de ser una mena d'organisme públic capaç de captar capital privat per a projectes TIC.
La iniciativa va néixer assenyalada per l'oposició, especialment pel Partit Popular, que el 2011 era el principal partit de l'oposició. Es va criticar el seu sou, l'oportunitat de canalitzar aquesta activitat municipal mitjançant una fundació, que se cedís la gestió del dia a dia a una empresa privada, INBENS, i que aquesta fos propietat d’un antic company d’Unió com Albert Latorre que també va deixar el partit per fundar Demòcrates. El nostre precandidat en qüestió va deixar la Fundació el juliol de 2015, any en què va ser relegat de la gerència.
Un cop finalitzada la seva experiència de gestió pública, es va reinventar amb la gestió privada de la mà d'UP Catalonia
Un cop finalitzada la seva experiència de gestió pública, es va reinventar amb la gestió privada de la mà d'UP Catalonia, companyia dedicada a la gestió de la consultoria empresarial i projectes d'innovació. En fi, una activitat molt similar a la que desenvolupava a la Fundació Sant Cugat. Actualment, Fernàndez i Alà és el responsable d'operacions de l'empresa.
Més enllà dels tòpics del Barça
Al marge de la llista de tòpics que corren entre tots els precandidats, el seu projecte Barça es defineix per: eliminar els -ismes, recuperar "la pedrera", blindar la propietat del Club de cara al soci impedint així que es converteixi en Societat Anònima o apel·lar tant com sigui possible al "seny". Ja ha concretat alguns noms de pes que defineixen el seu projecte esportiu:
Director general: Juan Manuel Guillén (advocat especialitzat en Dret Esportiu molt conegut en aquest àmbit)
Entrenadors: Koeman i Garcia Pimienta
Direcció esportiva: Albert Benaiges
Sobre Leo Messi també ha declarat que en cas de ser president deixaria que la decisió fos del mateix jugador. Ben mirat, sembla que és la decisió més lògica d’un defensor del dret a decidir. Ara bé, no ha detallat d'on sortirien els 200 milions d’euros en ingressos de màrqueting que volarien amb l’estrella argentina.
El seu principal actiu són les connexions polítiques amb arrels a Sant Cugat
Ara per ara, no sembla que la seva precandidatura tingui masses opcions d’aconseguir els avals suficients per convertir-se en candidat oficial, molta infraestructura i una bona inversió que no s'acaba de veure massa per enlloc. Les seves opcions passen sobretot per la capacitat que tingui Fernàndez i Alà per convèncer a algun dels candidats favorits de què la seva incorporació pot sumar vots i també suports.
Possiblement, el seu principal actiu siguin les seves connexions polítiques amb arrels a Sant Cugat.