• Empresa
  • "Invertir és com la Fórmula 1: jo poso el cotxe i l'emprenedor es juga la vida"

"Invertir és com la Fórmula 1: jo poso el cotxe i l'emprenedor es juga la vida"

El filòsof Luís Martín Cabiedes va ser CEO d'Europa Press i ha invertit en més de 100 startups com Privalia, BlablaCar o Kantox

La Formula 1 és com invertir. | iStock
La Formula 1 és com invertir. | iStock
Barcelona
05 de Novembre de 2019
Act. 05 de Novembre de 2019

Emprendre i invertir és una filosofia de vida. De formació filòsof, Luís Martín Cabiedes va començar a emprendre i invertir pràcticament al sortir de la universitat. En només sis mesos es va convertir en CEO de l'agència de notícies Europa Press, llavors presidida pel seu pare Asis Martín de Cabiedes. La pregunta és de titular: "Què busquen els inversors a l'hora d'invertir en una startup?" La resposta parla per si sola amb grans inversions com Privalia, Blabacar, SocialCar, Habitissimo, Chicfy, Kantox o Tiendeo, entre moltes d'altres. "Luís és un dels inversors més històrics d'Espanya, va inventar el media for equity amb Europa Press i Olé", assegura l'inversor Carlos Blanco durant la celebració del 20 aniversari de First Tuesday a Barcelona. "Una vida que no ha estat examinada no mereix ser viscuda", li va dir Sòcrates al seu alumne Plató. La vida de Cabiedes és de filosofia inversora, navega i competeix a Fórmula 1 des de boxes. Almenys fins als 80 i explorant els límits del coneixement. 

La directora de BStartup de Banc Sabadell, Yolanda Pérez, que ja assistia al First Tuesday fa dues dècades defensa que "Luis Martín Cabiedes i Carlos Blanco són dels que més saben d'Internet i inversió a Espanya". "I no per grans, sinó per visionaris", afegeix. Blanco llança la primera pregunta: "Qui d'aquí sap qui és Cabiedes?". El públic de la Fàbrica Estrella Damm és jove, però el coneixen. L'última vegada que Cabiedes va estar en un First Tuesday era maig de 2017... I amb confessions. Tot i això, es presenta de nou: "Vaig estudiar filosofia perquè m'interessaven els límits del coneixement i he invertit en més de 100 startups".

"Vaig estudiar filosofia perquè m'interessaven els límits del coneixement i he invertit en més de 100 startups"

Cabiedes també va estudiar a Estats Units, va ser cap de producte de màquines d'escriure i després d'alguns estira-i-arronses amb el seu pare, va estar 12 anys com a CEO d'Europa Press. "El teu Business Angel ha sigut el teu pare", bromeja Blanco. A principis dels anys 90, el jove Cabiedes va descobrir un món amb Internet: "Podia enviar el meu producte a qualsevol pantalla a cost zero". A més de poder descarregar-se fotos de la Nasa o de Kim Basinger... "Vam ser el primer entorn de notícies d'Espanya", recorda.

Olé, olé i olé

La seva primera gran inversió la va fer a Olé, el cercador de notícies que volia ser un portal per viure de la publicitat. La fórmula? "Vols anuncis? Dóna'm notícies". Reuters es va quedar amb accions de Yahoo i Europa Press amb accions d'Olé. El resultat? "Quan vam vendre Olé a Telefónica vam guanyar més diners del que havíem guanyat tota la vida fent notícies". I el seu pare li va dir que anés a buscar el pròxim Olé... I això és el que Cabiedes fill porta fent els últims 20 o 30 anys.

"Això d'Internet segueix sent un bon negoci", valora amb perspectiva. Blanco li pregunta pel present i el futur de les inversions en startups i Cabiedes li posa un toc musical. "Ara escolto òpera però en una altra època escoltava Eminem que acabava els concerts dient gens de sexe, drogues i Rock'n'Roll... Això m'ho deixeu per a mi", explica. El mateix amb les inversions del filòsof i és que "la història es repeteix però no sabem quan es repetirà". La crisi d'Internet porta anys venint... Des de 2015, almenys. Però encara no ha acabat d'arribar i no sabem ni quan ni com serà.

"Estic fart de tramposos que volen accions diferents"

El filòsof s'acorda de la Reserva Federal i de la seva cèlebre cita: "Dóna una xifra o una data, però no les dues en una mateixa frase. Així no t'equivoques..." I per no equivocar-se, Cabiedes recorda que el 40% de les startups moren, el 20% són zombies i del 40% restant, hi ha un 10% que li fa guanyar diners i un altre 30% amb el qual cobreix resultats. "Això de ser inversor té una carrera més llarga que la de ser emprenedor... Jo sóc inversor a 20 anys", augura als seus 59 anys. I sí, es veu invertint amb 80 anys, "fins que el cos aguanti".

Navegar en alta mar o córrer a alta velocitat

Amant de navegar en alta mar, Cabiedes té molt clar que "la vida de l'inversor no és d'alta tensió" i envia un consell important per a navegants: "Emprenedors, no us ho empasseu quan us diguin que estem en el mateix vaixell. Vostros aneu amb rems i si us enfonseu us ofegareu. Jo tinc una petita flota". I del mar a l'asfalt, afegeix una metàfora que va sobre rodes. Diu així: "Invertir és com córrer en un Fórmula 1: jo poso el cotxe però el que es juga la vida a les corbes és l'emprenedor. Puc dir-te si plourà o l'estratègia dels altres, però no puc dir-te com conduir".

"Això és futbol americà amb inversors i es juga amb mala hòstia"

Ell es defineix com un d'aquests inversors de boxes. Però no vol pujar-se al cotxe per treure-li el volant a l'emprenedor. I reconeix tenir molts més problemes amb els inversors que amb els emprenedors, alhora que alerta que el capital risc perd diners a Espanya i encara així, "va donant lliçons de com guanyar-lo". "Hi ha fons que fa vergonya veure'ls... Tots van de puta mare fins que han de tornar els diners. Ya está bien de maestros ciruela que no saben leer y ponen escuela", critica.

Blanco pregunta de nou: "Tens fama de ser un home dur en el pacte de socis com a inversor... El Pacte Cabiedes segueix vigent?". El filòsof respon: "Estic fart de tramposos que volen accions diferents". Defensa que el Pacte Cabiedes és "el menys intervencionista possible" i que totes les accions siguin iguals, amb els mateixos drets i oportunitats. És a dir, que no hi hagi liquidation preference (preferència de liquidació). "Això és futbol americà amb inversors i es juga amb mala hòstia", afegeix. El bonisme per a la filosofia, però no per a l'economia amb crisi.

La filosofia de "l'inversor conflictiu"

Malgrat la seva fama d' "inversor conflictiu", Cabiedes assegura que la majoria dels seus inversors repeteixen. "Surto corrent quan llegeixo rècord d'inversió de capital risc a Espanya. És una pèssima notícia! Cal invertir molt quan ningú inverteix i cal invertir poc quan tothom inverteix". Com Eminem amb el sexe, les drogues i el Rock'n'Roll... El filòsof inversor balla al ritme de la tecnologia, però admet no saber-ne massa. "Jo només sé que no sé res", que predicaria Sòcrates. Ah, i tampoc es fia dels powerpoints perquè "quan surts al mercat s'acaba la ximpleria".

"Surto corrent quan llegeixo rècord d'inversió de capital risc a Espanya. És una pèssima notícia!"

En el torn de preguntes, li pregunten pel Dream Team. I Cabiedes posa un trident al seu equip: un expert del sector, un tècnic i un empresari que domina els balanços o els comptes de resultats. A més, també explica que un emprenedor passa per quatre fases: ràtios i penetració de mercat, mesures econòmiques, capacitat de creixement i avantatge competitiu. Acostuma a invertir en vertical brands, fintech o foodtech. "No sóc gens visionari, acostumo a arribar una mica tarda als sectors. Els inversors van per modes, però a a mi m'han de cridar l'atenció", afegeix.

"Quin tipus de filòsof hauries sigut?", li pregunten en temps de pròrroga. No hi ha un nom concret però sí una referència als límits del coneixement de l'il·lustrat Immanuel Kant. I una reflexió final: "Allò que més m'importa no són els diners. Prefereixo molt més la salut i la família".