• Empresa
  • Connectar empreses per ser més eficients

Connectar empreses per ser més eficients

El projecte 'Manresa en simbiosi' genera sinergies entre organitzacions per optimitzar la gestió dels recursos, reduir els costos i donar un segon ús als residus

El projecte Manresa en Simbiosi servirà de precedent per a la resta del territori
El projecte Manresa en Simbiosi servirà de precedent per a la resta del territori
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
01 d'Agost de 2017

Fitaller és una empresa manresana que fabrica noms, lletres i siluetes per al mercat de manualitats i belles arts. No s’havien plantejat mai aprofitar els residus plàstics i de cartró d’una altra empresa del territori per fabricar l’embalatge dels seus productes, "però ara ho fan i econòmicament els surt més a compte", explica el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost.

Aquesta és una dinàmica que de mica en mica està entrant en la gestió de les empreses. Es tracta d’un sistema que permet retallar costos i alhora tenir un impacte més responsable cap al medi ambient. I és que a Catalunya es generen entre 200.000 i 250.000 tones de subproductes anuals, un enorme volum de material que fins ara es veia com a residu i que gràcies al concepte d’economia circular es pot evitar que vagin a l’abocador reintroduint-los en el procés productiu d’una altra companyia.

Fitaller és una de les organitzacions que ja ho ha posat en pràctica a través del projecte 'Manresa en Simbiosi' que promouen l’ARC i l’Ajuntament d’aquesta localitat. Una iniciativa que des del maig del 2015 es troba en marxa i que des d'aleshores, detalla Tost, haimplicat 27 empreses en la millora de la gestió d’11.000 tones de residus al voltant de recursos com energia, plàstics, matèria orgànica i petits estocs.

Es poden arribar a estalviar 1,35 milions d'euros amb la gestió eficient de 256 tones de subproductes i materials

La prova pilot ja ha donat els primers resultats positius: 1,35 milions d’euros anuals amb la reutilització de 256 tones de matèria. Aquest és l'estalvi que es preveu que pot arribar a generar una gestió més eficient dels recursos, com també s’ha identificat una generació local d’energia per valor d’1,2 milions d’euros amb la sinergia energètica i un estalvi de 135.000 en la gestió de residus i d’11 tones de matèries primeres.

Trobar un partner que et faci eficient

Aquest és el primer projecte de Simbiosi Industrial que es desenvolupa a Catalunya i una mostra del model que promou la Unió Europea, l’economia circular. "Un canvi de paradigma que permet utilitzar materials que semblaven inservibles, perduts (com la calor residual), no usats (com l’aigua de la pluja) o poc aprofitats (com els magatzems, que es poden compartir)", afirma el director de l'ARC.

exemple simbiosi

Altres exemples es troben en companyies que treballen amb plàstics sintètics. La seva matèria primera es pot trobar en els residus d’altres organitzacions, però per assegurar la qualitat del producte calen intermediaris: el productor de residus, el transformador que el faci idoni per al seu ús i qui ho transporti.

Tot això s’aconsegueix a partir de sinergies entre companyies, una col·laboració fàcilment viable atès que al territori hi ha gairebé 2.000 polígons industrials que apleguen una diversitat de negocis. A més a més, el projecte 'Manresa en Simbiosi', que segons Tost ha de servir de "precedent per a altres zones de Catalunya", treballa amb una plataforma informàtica de la consultora Symbiosy que identifica l’activitat de cada companyia, els residus que genera i els recursos necessaris per creuar-la i detectar així negocis propers que puguin compartir interessos. La posterior creació de sinergies s’ha fet a través de reunions diverses de la mà d’experts que assessoren les empreses en la implementació del programa.

“L'objectiu és potenciar una cultura empresarial que s’interessi per aconseguir recursos que puguin ser més econòmics”

Més enllà de potenciar la gestió eficient dels residus, tal com explica el regidor d’espai urbà i entorn natural de l’ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta en una entrevista, l’objectiu és “potenciar una nova manera de fer, una cultura empresarial que s’interessi per aconseguir recursos que puguin ser més econòmics”. Assenyala que tot plegat ha de generar noves necessitats de processos, el que ha de derivar alhora en la creació de nous negocis, una estimulació de la innovació i un augment de l’ocupació a mitjà-llarg termini.

Replicar el projecte al territori

Tal com apunta el director de l'Agència de Residus de Catalunya, els ajuntaments de Gavà, Viladecans, Granollers, Montmeló i el Consorci de la Zona Franca i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà ja han mostrat el seu interès en el programa, com també ho han fet altres municipis del Pla del Bages.

L’ARC ofereix subvencions a les empreses i agrupacions empresarials per dur a terme projectes de simbiosi industrial. En els ajuts d’economia circular de l’any 2016, l’ARC va atorgar 118.000 euros per finançar parcialment sis projectes industrials a Catalunya, entre els quals es troba la continuació del Manresa en Simbiosi.

Enguany s’aportarà 20.000 euros per continuar l’actuació de promoció de la simbiosi industrial a Manresa, en el marc dels ajuts 2017 per al foment de l’economia circular.