Un viatge d'enoturisme a La Rioja va canviar la vida de Marc Cuenca i Núria Sánchez, una parella de Bell-lloc d'Urgell que van emprendre una aventura per crear el seu propi vermut al garatge de casa. Era el 2018 i, sis anys després, tres vermuts de Marnuthem han estat reconeguts als World Vermouth Awards com els millors del món en la seva categoria.
Elaboren només mil ampolles de cada tipus, però el 2025 esperen augmentar la producció un 50%, mantenint sempre la qualitat d'un producte exclusiu que està revolucionant el vermut i elevant gastronòmicament aquesta beguda.
Un viatge inspirador
La Núria va regalar al Marc un viatge a La Rioja el 2018. Sense saber-ho, el seu món estava a punt de capgirar: "Al principi, el viatge no em fa una gran il·lusió, perquè el vi tant em feia. I no sabia què esperar-me". Però després de visitar alguns dels cellers més històrics, va canviar tot: "Quan vaig acabar el viatge, no podia ni dormir a les nits del que havia descobert".
"Pensava què estava fent amb la meva vida, m'havia impactat molt i ens vam enamorar", explica el Marc, que és pagès. En tornar a casa, van tenir clar que havien d'iniciar un projecte relacionat amb el vi.
El vermut, de casualitat
Van veure que començar un negoci des de zero era impossible i van pensar a fer vi per a la família com a aficionats. Però no era època de collita. També se'ls va ocórrer la sidra, però tampoc era moment de poma. No podien esperar i van decidir llançar-se al vermut, elaborat a partir de vi i amb botànics.
"Les primeres proves eren imbevibles, fèiem el beuratge al nostre garatge amb el vi i els botànics que compràvem", recorda. A poc a poc, la beguda anava millorant: "Estic obsessionat en la perfecció i vam anar fent proves fins que va quedar perfecte, també vam preguntar a molta gent". I aquesta perfecció tenien clar que havia de servir per canviar el paradigma del vermut, deixant enrere l'excés de sucre i sense utilitzar colorants ni essències. Tot natural.
Marc Cuenca: "Volíem ser diferents"
"Volíem ser diferents", emfatitza Marc Cuenca, que afegeix: "Vam agafar un molt bon vi i uns bons botànics fins que vam aconseguir un vermut gastronòmic, molt fi en boca i que es pot beure fins i tot durant el menjar". Tot plegat, gràcies a vi de Costers de Segre i botànics també de proximitat.
Entre el 2018 i el 2020 anaven fent proves, donaven a tastar a la família i amics. Tot va canviar en un tast de vins a la qual van assistir. Van portar el seu vermut perquè la resta d'assistents el tastessin: "Tothom va quedar molt sorprès, ens deien que estava boníssim, que era molt diferent i que no havien tastat res similar". Els seus amics també els engrescaven a fer un pas endavant i treure el vermut al mercat.
El salt al mercat
A inicis de 2021 van començar a crear la marca. Marnuthem sorgeix de la unió de Marc, Núria i vermouth: "El nom era molt important per nosaltres. Teníem un producte únic i diferent i el nom havia de ser especial". A més, la unió dels noms va molt més enllà: "Hem traslladat el nostre matrimoni a la botella, com la unió perfecta entre el vi i els botànics".
"Quan et decideixes sortir al mercat és perquè creus molt en el producte, però el procés és dur", reconeix Marc Cuenca. Tot i això, confiaven en un vermut "únic i diferencial" que han cuidat i estimat com un fill. L'1 de setembre de 2021 sortia el primer vermut blanc de Marnuthem.
Un vermut amb ADN de tot Catalunya
Ja no podien seguir fent el vermut des del garatge de casa i van buscar obradors especialitzats que poguessin encarregar-se de la producció. Van trobar la Fàbrica de Licors la Manresana, a Sant Joan de Vilatorrada, i de seguida es van entendre. "Estem molt contents perquè estem embotellant a la província de Barcelona, comprem el vidre a Girona, el cartó i el suro a Tarragona, els botànics són de la Noguera i el vi és de Costers de Segre", resumeix.
La sortida al mercat no va ser senzilla, no havien fet cap estudi de mercat: "Confiàvem molt en el nostre producte i pensàvem que triomfaríem". Les primeres ampolles van ser complicades de vendre. Però van anar trobant restauradors i botigues especialitzades que confiaven en ells i valoraven el producte. Ara, el vermut ja es pot trobar en restaurants de nivell i establiments especialitzats del territori.
L'èxit mundial
Fins que el 2023 van guanyar el premi al millor vermut del món pel seu vermut blanc als World Vermouth Awards. El 2024 van repetir amb el semisec i el rosat. "La demanda per internet ha sigut brutal, hem arribat a molts particulars gràcies a aquest reconeixement", celebra Marc Cuenca.
El premi ha sigut molt més que un impuls a les vendes i el Marc ho compara amb somiar d'arribar a la lluna: "L’emoció és bestial, t’entren ganes de plorar. És un reconeixement a l’esforç". En el concurs s'hi presenten vermuts de tot el món i que una beguda feta en un poble de centenars d'habitants a Lleida i un noi de 34 anys guanyi el premi és "bestial".
Pel 2025 preveuen fer 1.500 ampolles de blanc i de rosat, a banda de mantenir la producció del seu licor amarg. A més, en un futur apostaran per una ginebra.
Un somni fet realitat
Marnuthem és el somni del Marc i de la Núria, on aboquen molts esforços. El Marc ho combina amb la seva feina a la granja familiar de porcs: "Quan acabes la jornada, en comença una altra". Tot ho fan ells, sacrificant el seu temps personal. Un esforç que s'ha traduït en un vermut únic i gastronòmic, el qual el Marc Cuenca insisteix que s'ha de prendre sense gel i en copa.
"Marnuthem és un somni que ha cristal·litzat en un projecte. És el nostre fill i tot ho hem de fer el màxim bé possible. El 'ja està bé' per mi és un fracàs, a la vida has de treballar per l’excel·lència. Aquest és l’èxit amb el nostre vermut", conclou Marc Cuenca. Un somni nascut de la casualitat i d'un viatge a La Rioja que no li feia especial il·lusió.