• Empresa
  • Marset, la foneria dels llums de disseny

Marset, la foneria dels llums de disseny

L'empresa familiar d'il·luminació és un referent que ja factura 17 milions d'euros i exporta el 80% de les seves làmpades icòniques

Les làmpades de Marset
Les làmpades de Marset
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
01 de Juliol de 2019

Funiculi, Cala i FollowMe. Tres noms de tres clàssics del disseny català. Són tres làmpades de la casa Marset, una companyia dedicada a "dissenyar i desenvolupar aparells d'il·luminació decoratius, de disseny innovador i original per a projectes residencials i públics". Segons explica el seu director general, a Marset fan "més que làmpades", de fet "tenim cura de la llum per millorar la qualitat de vida de les persones". Marset és un dels referents del disseny de la marca Barcelona i una empresa familiar amb una facturació superior als 17 milions d'euros present als Estats Units, Canadà, països escandinaus, Regne Unit i centre i nord d'Europa.

 

Xavier Marset, de la tercera generació, és el CEO de l'empresa dedicada a la il·luminació de disseny i amb seu a Terrasa, on s'hi van traslladar fa poc més d'un any des de la històrica central de Badalona. "Se'ns va quedar petita", recorda l'empresari i detalla que aquests 11.000 metres quadrats de fàbrica, magatzem i oficines han requerit d'una inversió de més de 6 milions d'euros. A aquest centre s'ha de sumar un showroom al carrer Santaló de Barcelona i delegacions a Colònia, Milà i Nova York, des d'on operen des de fa vuit anys amb una filial. Un fet que es tradueix en què el 80% del negoci de Marset sigui internacional.

La foneria del disseny barceloní

"El meu avi era artesà, mestre fonedor", explica l'empresari. Als anys 40 Paco Marset funda una foneria de metalls al barri de les Corts. El negoci evoluciona i cap als 70 ja comencen a fabricar làmpades de metall i vidre "d'un estil més aviat tradicional". El 1976  es traslladen a Badalona, liderada per la segona generació. La incorporació de la tercera generació durant els 90 implica també un gir conceptual en el negoci. "S'incorpora el disseny com a element diferenciador, amb productes innovadors i originals", relata. "Si volíem seguir creixent i ser entre les empreses punteres d'il·luminació havíem de ser creatius i podíem aprofitar el talent local", recorda.

 

Un simple exemple d'aquesta filosofia. Marset ha estat pionera en la utilització de la tecnologia de bateries recarregables i LED en un llum portàtil i recarregable, el llum FollowMe de la dissenyadora valenciana Inma Bermúdez que es ven a les botigues dels museus MoMa a Nova York i al centre George Pompidou a París.

__galeria__

Còpies i revolució LED

El sector de la il·luminació es troba "al principi d'una revolució tecnològica" amb l'aparició del LED. Aquesta tecnologia permet dissenyar d'una manera molt "lliure" en contrast amb els halògens o incandescents. I si el disseny és el valor afegit de Marset, les còpies són la seva xacra.

"És un drama i una falta de respecte per part de distribuïdors, prescriptors i clients", lamenta i denuncia que la Unió Europea és "incapaç de fer res per evitar l'entrada de còpies". El CEO fins i tot afirma que s'ha trobat col·leccions senceres de Marset copiades i a la venda a la fira de Guangzhou, només dos mesos després de la seva presentació a Milà.

Marset ha lluitat als jutjats les còpies il·legals i han atesorat diverses victòries: "No és difícil guanyar el judici, però és molt costós i esgotador".

"Vam patir la crisi un any"

L'empresa, que dóna feina a 65 persones, funciona com una editora de làmpades, amb dissenyadors externs, que ven els seus productes als distribuïdors. A Terrassa realitzen el desenvolupament de producte i processos d'acabat i acoblament, a més d'emmagatzematge. "Comptem amb proveïdors sobretot locals europeus, però també en tenim d'internacionals", puntualitza Marset.

"Hem fet bona marca i ens hem internacionalitzat", remarca. La xifra de negoci de Marset fora de les nostres fronteres sempre ha rondat el 60%, però amb la crisi ha fet un salt substancial. Tot i caure el mercat intern -"vam patir la crisi un any"- Marset ja tenia múscul a l'exterior.

"És un error no prendre decisions dràstiques o estratègiques fins que no t'hi veus abocat. La situació no t'ha d'empényer a prendre una decisió, sinó que estratègicament s'ha de preveure tot"

Un error empresarial i un aprenentatge en aquest sentit: "No prendre decisions dràstiques o estratègiques fins que no t'hi veus abocat. La situació no t'ha d'empényer a prendre una decisió, sinó que estratègicament s'ha de preveure tot". "Llavors vam apostar fins i tot més per una xarxa comercial exterior", constituint la filial nord-americana.

No gens menys, en els darrers anys Marset ha acumulat un creixement notable, passant d'un volum de negoci al voltant dels 11 milions d'euros el 2016 fins als 15 del 2017. Després de la forta inversió en la nova seu, Marset es posa com a objectiu arribar a 20 milions d'euros el 2020 i duplicar la mida de l'empresa amb un creixement sostenible a set anys vista. "La nostra implantació als mercats europeus encara pot créixer molt", afirma i apunta al mercat d'oficines com a palanca de creixement per al sector. Així mateix, l'empresari avança que la casa apostarà per la il·luminació d'exteriors: "És un àmbit que hem tocat de manera tengencial però ara ens hi centrarem més", postil·la.