El progrés econòmic i social que hem assolit durant l'últim segle ha anat acompanyat d'una degradació mediambiental que posa en perill el proveïment de matèries primeres per a la població del futur. Per això, les principals economies mundials tenen a les seves agendes l'objectiu de trobar modalitats de consum i producció sostenibles. És l'ODS 12 (objectiu de desenvolupament sostenible) que les Nacions Unides s'ha marcat pel 2030 i també la raó de ser de milers de startups a Europa. També va ser el motiu pel qual quatre joves d'Alacant van buscar una fórmula alternativa i sostenible per cultivar algues al Mediterrani.
"Fem cultiu d'algues autòctones del mediterrani, però fora del mar. Ho fem en terra ferma, mitjançant tancs", explica Silvia Antón, cofundadora de Mediterranean Algae. Van decidir evitar fer el cultiu en mar obert per les condicions del Mediterrani, així el podien controlar millor. El seu objectiu és posicionar les algues del mediterrani com una matèria primera sostenible per al consum humà i animal.
Concretament, cultiven dues algues: l'ulva i la glacilaria, encara que no descarten ampliar el catàleg d'espècies. L'ulva, coneguda com l'enciam del mar, és molt utilitzada en el sector cosmètic perquè conté molècules amb propietats bioactives i antioxidants. A més, també és comestible i té un alt valor nutricional: conté moltes proteïnes, hidrats de carboni i 50 vegades més ferro que els espinacs. La segona, la gracilaria, també és comestible i molt beneficiosa per a la salut: ajuda en la prevenció de tumors, infeccions urinàries, asma i problemes de la pell.
El medi ambient treu un bon rendiment del seu cultiu: mentre les algues creixen, es mitiga CO₂ de l'atmosfera i es purifica l'aigua de la zona
Però el benefici no és només per a qui les consumeix: el medi ambient treu un bon rendiment del seu cultiu. Mentre les algues creixen "es mitiga CO₂ de l'atmosfera i, alhora, purifiquem l'aigua de la zona mitjançant un sistema de circulació”, explica Anton. I d'aquí ve el seu eslògan: "cultivem el pulmó del mediterrani".
Noves oficines? Un parc natural
Actualment, tenen els tancs ubicats a les instal·lacions del Centre d'Investigacions Marines (CIMAR) de la Universitat d'Alacant, però estan en negociacions amb el parc natural de les Salines de Santa Pola per expandir el seu projecte en aquest paratge natural de 2.470 hectàrees ubicat a València. Un cop estableixin la seva planta podran escalar la seva producció i produir tones d’algues.
La startup llançarà la seva pròpia línia de cosmètica aquest primer trimestre del 2022
De la cosmètica a l’aliment per persones i animals
Mediterranean Algae és fabricant i distribuïdora d'extractes d'algues i matèria primera per a la realització de cosmètics naturals. Fins fa poc, venien aquests extractes -en format natural, triturat o en pols- a empreses del sector de la cosmètica i laboratoris, però la seva pròpia línia de cosmètica està a punt de veure la llum. La startup alacantina té previst realitzar el seu llançament aquest primer trimestre del 2022.
I malgrat que encara no tenen acords amb empreses alimentàries, saben que el seu producte té cabuda en aquest sector. Aquestes algues són una important alternativa a la proteïna animal i tenen un alt valor nutricional. Per això, tampoc les descarten com a aliment per a animals, esdevenint un pinso ecològic idoni per a la indústria càrnia.