• Empresa
  • MedSIR, del fàrmac contra el càncer a evitar l'ingrés a l'UCI per covid-19

MedSIR, del fàrmac contra el càncer a evitar l'ingrés a l'UCI per covid-19

L'assaig clínic s'aplica en pacients ingressats en hospitals amb insuficiència respiratòria derivada del coronavirus i que no responen al tractament estàndard

MedSIR testa si la inmunoterapia contra el cáncer sirve para mejorar el pronóstico de covid-19 | iStock
MedSIR testa si la inmunoterapia contra el cáncer sirve para mejorar el pronóstico de covid-19 | iStock
Barcelona
18 de Maig de 2020
Act. 19 de Maig de 2020

Podria un fàrmac contra el càncer millorar el diagnòstic per covid-19? Seria possible aconseguir la immunitat dels infectats per coronavirus? O, almenys, es pot aconseguir rebaixar la xifra d'ingressos de pacients greus? L'empresa catalana MedSIR, amb seu a Barcelona i Nova Jersey, està testant en diferents hospitals de l'Estat espanyol un assaig clínic per lluitar contra el coronavirus amb l'objectiu d'arribar allà on no ho fa el tractament convencional. Si fins ara la companyia estava especialitzada en l'ús de fàrmacs en l'àmbit oncològic per reforçar el sistema immune dels seus pacients, ara se centra en estudiar si aquests medicaments podrien acelarar la recuperació dels infectats pel virus i evitar el seu ingrés a l'UCI. El projecte, batejat com Copernico, compta amb l'aval de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que va ja donar la seva autorització per tirar-ho endavant.

 

Segons expliquen fonts de la companyia a VIA Empresa, 15 de les 50 persones que treballen a MedSIR estan implicades en el projecte, encara que en aquest moment hi ha un equip de dues o tres persones que segueixen el dia a dia de l'estudi. De fet, el nombre d'implicats ha canviat i va canviant segons la fase en què es trobi. A aquests empleats, se'ls sumen quatre més que treballen als Estats Units per donar cabuda a Copernico als hospitals americans. La seva intenció també és entrar a Itàlia.

La hipòtesi sobre la qual treballa MedSIR és que la immunoteràpia podria resultar efectiva contra els símptomes del coronavirus

A Espanya, ja treballen a l'Hospital Arnau de Vilanova i l'Hospital Universitari Doctor Peset a València, l'Hospital Quirón a Barcelona, i a l'Hospital Ruber Internacional, el Ruber Juan Bravo, l'Hospital Universitari Ramón y Cajal a Madrid. A més, a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida estan pendents de la signatura del contracte. Però si poden treballar en tots aquests hospitals és perquè Copernico té l'aval de l'Agència de Medicaments i registrat a Clinical Trials. De fet, com sostenen, "si un estudi no està registrat aquí, vol dir que no existeix".

 

La hipòtesi sobre la qual treballa MedSIR és que la immunoteràpia podria resultar efectiva contra els símptomes del coronavirus. Si l'estudi conclou que això és cert, es podria obrir un nou camí per a aquells pacients infectats per covid-19 amb pitjor pronòstic. Després del reclutament i selecció de pacients, es proporcionarà una única dosi d'immunoteràpia i s'avaluarà si els seus símptomes milloren al cap d'una, dues i quatre setmanes. La companyia espera que els resultats surtin a la llum al llarg d'aquest mes de maig.

Potenciar la immunitat al virus

Els pacients inclosos a l'estudi han de ser majors d'edat i estar hospitalitzats amb insuficiència respiratòria derivada de la infecció per coronavirus confirmat mitjançant un test positiu per PCR en un període de quatre dies previs a la inclusió a l'estudi. MedSIR preveu implicar un total de 24 pacients, que distribuiran aleatòriament en dos grups: un de 16 persones que, a més de rebre el tractament habitual, també se'ls donarà una dosi única de pembrolizumab combinat amb tocilizumab -immunoteràpia-, mentre que l'altre grup, de 8 persones, només seran tractats amb el procés estàndard, que pot incloure diferents tractaments segons el cas.

Els pacients inclosos a l'estudi han de ser majors d'edat i estar hospitalitzats amb insuficiència respiratòria derivada de la infecció per coronavirus

Per dur-ho a terme, necessiten finançament. Malgrat que fins al moment ha estat l'empresa la que ha fet front a les despeses derivades de l'estudi, des de fa unes setmanes han engegat una campanya de recaptació de fons, que té per objectiu aconseguir 371.771 euros. De moment, porten al voltant de 90.000 euros captats i han rebut el suport d'influencers amb milers de seguidors com LucíaBe, Rubén García i Eflamencas, entre d'altres. I és que, encara que MedSIR "assumirà els costos de l'estudi, necessitem ajuda", assenyalen fonts de l'empresa.

Javier Cortés en un fòrum d'oncologia | Cedida

Javier Cortés en un fòrum d'oncologia | Cedida

Però, en què es basa l'estudi? Segons el doctor Javier Cortés, en alguns pacients "hi ha un moment en el procés d'infecciónper aquest virus en què els limfòcits –cèl·lules immunitàries encarregades d'eliminar-los– estan exhausts i esgotats i la seva activitat enfront de la malaltia queda bruscament frenada". Precisament per això, l'objectiu d'aquest estudi és bloquejar aquests frens perquè els limfòcits continuïn lluitant contra la infecció. La seva hipòtesi és que, si s'aconsegueix "potenciar la resposta immune" en pacients greus per la covid-19, es pugui "millorar el seu estat clínic".

La innovació de salvar vides

Fa pocs dies que MedSIR ha iniciat el projecte i que els hospitals que el testejaran s'han activat. Si els resultats són positius, la companyia podria definir un tractament alternatiu per a aquells pacients de coronavirus que no responguin a l'habitual. MedSIR va néixer fa 8 anys amb un objectiu molt clar, el de transformar el model de recerca clínica i canviar algunes pràctiques noves per "canviar les vides" dels pacients proporcionant, al seu torn, una plataforma que faciliti el desenvolupament d'idees. En paraules de la seva consellera delegada, María Campos, "el valor científic de les idees evoluciona de manera transversal, amb enfocament col·laboratiu i orientat al benefici dels pacients que esperen respostes diàriament".

Campos: "El valor científic de les idees evoluciona de manera transversal, amb enfocament col·laboratiu i orientat al benefici dels pacients que esperen respostes diàriament"

La seva última aportació a la medicina, és Copernico, però tenen 25 projectes en marxa per tractar diferents tumors. De moment, ja tenen quatre projectes tancats, tres centrats en el càncer de mama i un en el càncer endometrial. La missió de MedSIR, doncs, no té pausa i, paral·lelament a Copernico, i segons sosté Cortés, "estem treballant en altres projectes innovadors que puguin ajudar a posar fi a la gravetat d'aquesta pandèmia". Però sempre sense oblidar-se que la covid-19 conviu amb altres malalties a les quals també s'ha de tenir en compte i, sobretot, tractar i millorar el diagnòstic.

L'equip de MedSIR | Cedida

L'equip de MedSIR | Cedida

I és que, com remarquen al seu web, "la innovació no només inclou el disseny de noves estratègies terapèutiques, sinó també la forma com s'apliquen els assajos clínics". I és per això que tot el seu equip està completament centrat en millorar el seu "coneixement d'aquesta malaltia complexa", així com "la gran varietat de tractaments disponibles. Innovant, curant i salvant vides.