• Empresa
  • Merceria Castany, 125 anys entre vetes i fils

Merceria Castany, 125 anys entre vetes i fils

La històrica merceria de Mataró ja compta amb la cinquena generació al capdavant d’un negoci familiar reconegut enguany per la Generalitat amb el guardó d’Establiment Comercial Centenari

La Merceria Castany, oberta el 1892, és un emblema del comerç mataroní | Cedida
La Merceria Castany, oberta el 1892, és un emblema del comerç mataroní | Cedida
Judith Vives
Corresponsal
31 de Juliol de 2017
Act. 31 de Juliol de 2017

“La botiga de passamaneria i labors que han establert els senyors Castany es recomana per la riquesa i bon gust del decorat i també per la bona disposició i l’abundant, variat i elegant assortit dels gèneres exposats”. Aquesta va ser la ressenya que va publicar el Semanario de Mataró en la seva edició de l’11 de juny de 1892 per donar la notícia de l’obertura de la Merceria Castany. 125 anys després, aquesta merceria històrica de la capital del Maresme torna a sortir als diaris per haver obtingut el reconeixement que concedeix la Generalitat de Catalunya als establiments comercials amb més de cent anys d’antiguitat i activitat ininterrompuda al servei del comerç. 

 

Anunci obertura al Semanario de Mataró (1892)

Anunci obertura al Semanario de Mataró (1892)

 

Entre 1892 i 2017, la Merceria Castany ha estat testimoni dels canvis que ha viscut la ciutat de Mataró i escenari de petites històries quotidianes, les de les clientes que generació rere generació han fet d’aquesta petita botiga el seu punt de trobada. De tot plegat n’és hereva Mònica Surià Castany, representant de la cinquena generació dels Castany, la família que des del 1892 gestiona aquest comerç mataroní.

La història es remunta als rebesavis de la Mònica, Félix Castany Grau i la seva dona Ana Caballol Sala, que van obrir la merceria al carrer Santa Maria el juny de 1892. Tres anys després van traspassar el comerç als seus fills Tomás i Josep que, uns anys més tard, constituiran la societat Germans Castany. L’any 1922 obren una segona botiga a la Riera 18, llavors anomenada Rambla Mendizábal, i al 1924 decideixen seguir camins separats i dissolen la societat. En Josep, que portava la botiga de la Riera, decideix tancar la merceria i fer un canvi de rumb professional. En Tomàs serà l’encarregat de donar continuïtat al negoci.

La Merceria Castany ha anat evolucionant al ritme de la societat | Cedida

La Merceria Castany ha anat evolucionant al ritme de la societat | Cedida

La tenacitat de la Montserrat

La Merceria Castany passarà de mans d’en Tomás al seu fill Manuel, que mor als 33 anys d’una malaltia. La seva vídua, Montserrat Miró, ha d’assumir tota sola el repte de tirar endavant el negoci al mateix temps que puja tota sola les dues filles del matrimoni, llavors encara molt petites. Una nova tragèdia s’afegeix a la història de la Montserrat, ja que ella va ser la responsable de la merceria durant els durs anys de la Guerra Civil. Se’n va sortir, explica la seva néta, gràcies “a la seva tenacitat, esforç i perseverança, envoltada sempre del suport familiar”.

Des del 1892 la família Castany gestiona aquesta merceria a la capital del Maresme

El negoci passaria de la Montserrat a la seva filla Maria Mercè, i a partir de l’any 1992 a la seva néta Mònica, que és l’encarregada de mantenir viu el negoci. Uns anys abans, l’any 1987, la merceria havia canviat d’ubicació, deixant el local de Santa Maria per un nou espai al carrer Sant Cugat, 38, on es troba ubicada actualment.

Nova botiga, clientes de sempre

A la nova botiga hi han anat també antigues clientes, nenes que amb cinc o 10 anys van aprendre a cosir, brodar i fer ganxet gràcies a la Montserrat Miró i que avui, explica Mònica Surià, ronden la seixantena i continuen fidels a la Merceria Castany. Aquí és on es troben i sovint rememoren els records d’aquella època.

A banda de l’assortit en merceria, labors i llanes, també ofereix classes, cursos i tallers; disposa de pàgina web i presència a les xarxes socials

Avui, la Merceria Castany és un comerç modernitzat, que a banda de l’assortit en merceria, labors i llanes, també ofereix classes, cursos i tallers, que disposa de pàgina web i presència a les xarxes socials, i que no descarta en un futur obrir una botiga online. I és que tal i com afirma Surià, “la venda per Internet s’ha notat”, fins i tot en un model de comerç tan tradicional com aquest.

L'antic local de la Merceria Castany a Mataró | Cedida

L'antic local de la Merceria Castany a Mataró | Cedida

L’actual propietària de la botiga explica que el negoci ha patit com tot el comerç, que ha notat “la davallada de vendes perquè ara no hi ha tants sastres i modistes” i que l’any 2014 va ser el més dur de la crisi. Tot i això, assenyala que la Merceria Castanya ha sabut fidelitzar la seva clientela, i també n’ha guanyat de nova. “Ara estem notant que ve gent més jove per la moda de les manualitats i el trapillo”, explica.  Per això, un dels reptes de la Mònica és ara “apropar el món de la costura i les labors a les noves generacions mitjançant l'oferta de productes atractius per a ells i amb l'ajut de les noves tecnologies”.