• Empresa
  • De millor startup de l'any a acomiadar la meitat de la plantilla: aquest és el present de Colvin

De millor startup de l'any a acomiadar la meitat de la plantilla: aquest és el present de Colvin

El comerç electrònic de flors va ser una de les grans promeses de l'ecosistema emprenedor català i actualment tan sols compta amb 20 treballadors

Sergi Bastardas, Andrés Cester i Marc Olmedillo, fundadors de Colvin | Colvin
Sergi Bastardas, Andrés Cester i Marc Olmedillo, fundadors de Colvin | Colvin
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
23 d'Abril de 2025

De ser reconeguda com la startup de l'any a acomiadar la meitat de la plantilla i esquivar un possible tancament. El comerç electrònic de flors Colvin va entrar a principis d’aquest 2025 en concurs de creditors i l’ha acabat comprant el fons britànic Claret Capital, un dels inversors que li donava suport fins ara. Després d'avançar-ho en exclusiva El Periódico de Catalunya, han sigut nombrosos els comentaris de debat a les xarxes socials sobre una companyia que ho tenia tot a favor: comptaven amb una proposta innovadora dins del sector tradicional de la floristeria i el dia de Sant Jordi era el seu plat per excel·lència, juntament amb Sant Valentí i el Dia de la Mare. Però, com pot succeir en algun tram de la vida, tot es va tòrcer.

 

La història de Colvin ha estat tot un conte de roses protagonitzat per Andrés Cester, Marc Olmedillo i Sergi Bastardas. Tres joves emprenedors que es van fer amics mentre estudiaven el grau d'Administració i Direcció d'Empreses (ADE) i venien roses per Sant Jordi. Aquesta va ser la primera gran llavor de la startup catalana abans no arribessin les negociacions amb els inversors. "Com s'aixequen 700.000 euros sense experiència i amb 24 anys? Sent perseverant. Sent molt pesat? Sí, encara que m'agrada dir-li més aviat perseverança", assegurava el CEO de Colvin, Andrés Cester, en el primer First Tuesday de 2019. I precisament de l'amistat compartida va néixer Colvin durant el novembre de 2016.

Colvin va arribar a ser una firma emergent candidata a unicorn (negocis valorats en més de 1.000 milions de dòlars)

L'experiència de Sant Jordi amb un projecte que va involucrar fins a 25 persones, el coneixement del mercat de les flors, la problemàtica del sector o l'actitud emprenedora van ser els primers ingredients que calia cultivar. I la pilota ja va rodar: "posar en marxa el projecte i la plataforma tecnològica, desenvolupar els primers productes, començar a vendre i contractar un petit equip per posar en marxa el test inicial", detallava Cester a VIA Empresa durant el gener de 2019.

 

La startup catalana que va aconseguir més de 240 treballadors en la seva època daurada i 15 milions de facturació, porta el nom de Claudette Colvin que va negar-se a cedir el seient d'un autobús als Estats Units durant l'època de segregació racial i va lluitar així pels drets civils fins i tot abans que Rosa Parks. Agafant el paral·lelisme, Colvin volia canviar l'statu quo del mercat de les flors. 

Un networking inicial de nou milions d'euros 

Un packaging de roses per Sant Jordi de part de Colvin | Colvin
Un packaging de roses per Sant Jordi de part de Colvin | Colvin

La majoria de clients que tenia llavors Colvin eren dones i més de la meitat de comandes eren regals planificats, detallava Cester, alhora que reivindicava que la solució seria fins i tot més bona que la idea. Una solució que va aixecar fins a nou milions d'euros en les rondes de finançament.  

Inicialment, van posar una mica més de 3.000 euros per soci i van aixecar 90.000 euros més amb friends, family and fools. Sembla, però, pel que explica el cofundador de la companyia que van ser "més friends and fools que family". Amb la perseverança recorrent van aconseguir també des de bon principi 300.000 euros de business angels i algun fons de capital risc. 

Anys més tard, l'empresa emergent va tancar diverses rondes de finançament, incloent-hi una de 14 milions d'euros el 2020 liderada per MIP, i una altra de 45 milions d'euros el 2021, amb l'objectiu d'expandir-se a França i reforçar la seva presència a Europa. A començaments de 2022, el comerç electrònic va adquirir Monsieur Marguerite, una startup francesa especialitzada en la venda en línia de flors i plantes. Gràcies a aquesta operació, l'empresa catalana va entrar al mercat més enllà dels Pirineus. Pocs mesos després van apostar pel mercat italià adquirint Bloovery.

Canvis en la direcció

El 2023, els fundadors Sergi Bastardas i Andrés Cester van anunciar que farien un pas al costat per permetre que un nou conseller delegat guiés l'empresa cap a la rendibilitat, mantenint-se en qualitat d'accionistes i consellers. El negoci emergent de venda de flors i plantes en línia va explicar que emprenia "un canvi estratègic" per centrar-se en la venda directa al consumidor (B2C - Business to Consumer) i aconseguir "un creixement sostenible i estable".

Cal destacar, però, que Colvin va arribar a ser una firma emergent candidata a unicorn (negocis valorats en més de 1.000 milions de dòlars), però amb el pas dels anys els inversors van reduir la valoració de l'empresa entre un 40% i un 50%.

Un present ple d'incerteses

Diversos embalatges de Colvin | Colvin
Diversos embalatges de Colvin | Colvin

Tal com ha detallat la periodista Paula Clemente del Periódico de Catalunya, "el comerç electrònic de flors va entrar a principis del 2025 en concurs de creditors i l’ha acabat comprant el fons britànic Claret Capital, un dels inversors que li donava suport fins ara. La seva primera decisió ha sigut acomiadar la meitat dels empleats, una plantilla ja força reduïda després de dues onades d’acomiadaments en els últims anys". Aquesta última ha fet fora 18 dels 35 treballadors que hi quedaven.

L'emprenedor anglès Freddie Blackett pilotarà la nova etapa de Colvin amb l'objectiu d'aconseguir la rendibilitat

Claret Capital s’ha compromès a mantenir el negoci un mínim de tres anys. Claret pagarà entorn d’un milió d’euros per aconseguir el negoci i ha fitxat l’emprenedor anglès Freddie Blackett perquè piloti la nova etapa. L’objectiu és reduir les pèrdues multimilionàries dels passats exercicis fins als 500.000 euros el 2025. I després, al cap de dos anys, aconseguir la tan anhelada rendibilitat.