Menys de 50 dies perquè l’ecosistema tecnològic es reuneixi al Mobile World Congress 2025. Així ho anuncien les xarxes socials oficials de la fira tecnològica més important del món, que se celebrarà novament a Barcelona entre el 3 i el 6 de març, i que ja comença a avançar la seva agenda i els ponents principals que la protagonitzen. La trobada té lloc a la capital catalana des del 2006, on s'ha realitzat cada any -a excepció del 2020, l'any de la pandèmia- i, per tant, celebra la 19a edició. Després d’una passada edició marcada per la majoria d’edat del congrés i de la primera dècada de vida del 4 Years From Now (4YFN), “el cor que fa bategar el Mobile”, el llistó és força elevat, però s’espera que l’organitzadora, GSMA, torni a superar-se, i que ho continuï fent a Barcelona, com a mínim, fins al 2030.
Less than 50 days to go until the tech ecosystem reunites at MWC Barcelona 2025! 😍
— MWC (@MWCHub) January 13, 2025
We. Can't. Wait. 🚀
Get your pass 👉 https://t.co/LxdJpXr3cX#MWC25pic.twitter.com/7XiH7yxYJy
"La porta d'entrada a un nou futur"
Tot apunta que el fil conductor d’aquesta edició continuarà sent la iniciativa anunciada el 2023 i presentada el 2024, l’Open Gateway. Es tracta d’una aliança de les grans companyies de telecomunicacions liderada per la mateixa GSMA, que pretén crear un ecosistema obert destinat a empreses, desenvolupadors i proveïdors de serveis al núvol per accedir als recursos dels operadors de telecomunicacions d’una manera més senzilla i aprofitar les seves tecnologies avançades, com el 5G, fet que es tradueix en un impuls a la innovació i a nous models de negoci. Precisament, segons dades de GSMA, aquesta darrera tecnologia representarà 1.200 milions de connexions el 2025, assolint un terç de la població mundial i “alimentant una economia digital en creixement”.
El 5G representarà 1.200 milions de connexions el 2025, segons GSMA
Aquest és un dels principals motius pels quals el discurs inaugural d’aquest pròxim Mobile, The Gateway to a New Future (La porta d'entrada a un nou futur), girarà entorn dels líders que estan impulsant aquesta evolució, i compartiran com l’Open Gateway està redefinint la indústria de les telecomunicacions. Ara bé, cal tenir en compte que la iniciativa va ser presentada fa gairebé un any en la passada conferència inaugural, Open Gateway - The Art of What's Possible, en una edició en què companyies nòrdiques com Nokia o Ericsson van fer autocrítica sobre la gestió del 5G, que no s’estaria desplegant al ritme necessari per assolir els 5.900 milions de connexions que GSMA espera per al 2027; un fet que allunya la promesa del 6G, amb què somnien molts dels assistents al MWC.
Una agenda plena de premis (amb tímida participació catalana)
L’agenda de l’entrant Mobile avança que hi haurà fins a nou conferències a l’escenari principal, però només ha revelat el nom de la primera, la inaugural, i el de la segona, Beyond Connectivity: The Telco to Techco Transformation. Ara bé, la suma de les activitats entre els diversos espais que prepara Fira de Barcelona, i que s’acullen en el marc del Mobile i del 4YFN, superen les 200 en conjunt, on destaquen, entre d’altres, les cerimònies dels Global Mobile (GLOMO) Awards i els 4YFN Awards, que donen a conèixer les fites i els projectes més innovadors de la indústria tecnològica.
En aquest sentit, el germà petit del Mobile, que protagonitza una de les cerimònies més exitoses del congrés, ja ha donat a conèixer les “Top 20 startups”, així com les cinc candidates finals al premi -acompanyat de 20.000 euros-, que es lliurarà durant la tarda del dimecres 5 de març. Si bé l’any passat el guardó va caure en mans de la catalana Qilimanjaro Quantum Tech, enguany ja podem avançar que el premi no recaurà en el territori, ja que entre les cinc finalistes no consta cap projecte català: Horus ML representarà la Comunitat de Madrid, davant la britànica Qflow, la colombiana Bankuish, l’estatunidenca Rockfish Data i la israelita Ramon Space. Entre les 20 empreses emergents finalistes només hi apareixen dues de catalanes: The Blue Box i Mitiga Solutions.
El MWC 2025 espera els sospitosos habituals
Guardons a banda, s’espera la presència dels sospitosos habituals: Huawei -que la passada edició va ser la companyia amb més espai a la fira, seguida d’Ericsson, que també serà present aquest 2025-, Airbus, Google, Meta, Microsoft Samsung, Honor, la ja mencionada Nokia, i, per descomptat, Xiaomi, que ja ha fet tota una declaració d’intencions a les xarxes socials mitjançant una publicació del seu fundador, Lei Jun.
Gear up for #MWC25⚡️ pic.twitter.com/D6fxw7cLZZ
— Lei Jun (@leijun) January 6, 2025
En clau catalana, s’espera superar la xifra de 360 empreses i entitats que van participar en la darrera edició, 69 d’aquestes ubicades en el mateix Mobile, i 291 projectes emergents en el 4YFN. Com cada any, entitats com Barcelona Activa, el Tech Barcelona o Acció, comptaran amb els seus stands per donar veu a nous projectes, així com les universitats catalanes, que també hi seran presents, institucions com el Barcelona Supercomputing Center, l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, la Digital Catalonia Alliance, el Barcelona Health Hub o, per descomptat, la Fundació Mobile World Capital Barcelona, un dels actors imprescindibles en el creixement del congrés.
Talent Arena al matí, 4YFN per dinar i MWC a la tarda
A banda dels principals espais ja mencionats, enguany obté protagonisme el talent digital amb el Talent Arena, una nova aposta del Mobile impulsada per la Fundació Mobile World Capital Barcelona que, sens dubte, enriquirà el congrés: "El 2025, la gent podrà anar al Talent Arena al matí, al 4YFN a l'hora de dinar i al Mobile World Congress (MWC) a la tarda", va apuntar el CEO i director de GSMA, John Hoffman, durant la presentació de la iniciativa el passat mes de novembre i acompanyat pel CEO de la MWCapital, Francesc Fajula.
"El Talent Arena vol consolidar Barcelona com un hub on generem i atraiem talent digital, i dic consolidar perquè ja ho som", va assegurar en el seu torn Fajula, qui va aportar les dades de talent digital a la ciutat comtal, que es desprenen de l’informe Digital Talent Overview, presentat el passat mes de juny. L’objectiu d’aquest nou espai és concentrar més de 4.000 assistents, mitjançant un programa ple d’activitats sobre desenvolupament de programari, IA, computació en el núvol, ciberseguretat, management i tendències futures, que comptaran amb destacats ponents, com ho són Steve Wozniak, cofundador d'Apple; Lauren Lyons, exenginyera desenvolupadora a SpaceX, Blue Origin i Starlink; o Garri Kaspàrov, excampió mundial d'escacs i expert en IA.