![Una de les plantes de fabricació de ciment de Molins | ACN Una de les plantes de fabricació de ciment de Molins | ACN](https://www.viaempresa.cat/uploads/s1/27/10/64/86/3b8ad913-0817-45bd-96fa-1d1b533bca55-1.jpeg)
La cimentera catalana Molins i l’energètica Enagás s’han aliat en un projecte de descarbonització industrial que permetria transportar un milió de tones de CO2 a l’any des de la planta de Sant Vicenç dels Horts. Les dues empreses han acordat presentar la solució, batejada amb el nom de Mousol NetCO2, a un programa de finançament europeu anomenat Innovation Funds i calculen que la inversió total estimada se situaria en els 590 milions d’euros.
Les dues empreses han acordat presentar la solució, batejada amb el nom de 'Mousol NetCO2'
En un comunicat conjunt, expliquen que el sistema de captura, transport, ús i emmagatzematge de carboni que plantegen és “punter” i compta amb una “elevada solidesa tecnològica”. La iniciativa té com a objectiu descarbonitzar indústries com la del ciment. També han explicat que la xarxa de transport de CO2 seria d’accés obert i proporcionaria el transport, la mesura, el control de qualitat i l’entrega “eficient” del diòxid de carboni capturat. A més, expliquen que integraria tecnologies per “optimitzar” la gestió del cicle de vida del gasoducte, millorant la seguretat i l’eficiència del procés. També defensen que permetria reduir el consum d’aigua associat als processos industrials.
El conseller delegat de Molins, Marcos Cela, ha destacat el projecte com una “mostra del ferm compromís” de l’empresa amb la descarbonització del sector de la construcció i ha defensat que el seu objectiu és aconseguir la neutralitat de carboni a la planta del Baix Llobregat abans del 2031. “Aquest projecte és un exemple de com la col·laboració entre diferents sectors industrials pot accelerar la descarbonització i contribuir als objectius climàtics europeus”, ha apuntat.
Al seu torn, el conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo, l’ha defensat com una “oportunitat per a liderar conjuntament la innovació i ajudar a descarbonitzar la indústria”. Segons les dues empreses, el projecte va més enllà de les emissions industrials de Catalunya -que xifren en cinc milions de tones anuals- i és “escalable i reproduible” per assolir la neutralitat de carboni a tota l’àrea mediterrània.