• Empresa
  • Mooma, l'amor per la poma de la primera sidra catalana

Mooma, l'amor per la poma de la primera sidra catalana

La família Frigola fa tres generacions que es dedica al cultiu de la poma a Girona i han impulsat la primera sidra feta a Catalunya

La sidra de Mooma | Cedida
La sidra de Mooma | Cedida
30 d'Octubre de 2023

La família Frigola fa tres generacions que es dedica al cultiu de la poma a Girona i el seu impulsor, Pere Frigola, va ser un dels socis fundadors de la cooperativa Girona Fruits. Eren als anys 60 i dècades després la família encara es dedica a l'agricultura, amb una producció de 2.500 tones de poma l'any. I l'última generació, encapçalada per Pau Frigola, va apostar per crear una nova línia de negoci de més valor afegit i va crear Mooma, la primera sidra feta a Catalunya. Pocs anys després ja ha estat reconeguda internacionalment.

Pau Frigola: “El 2015 ens trobàvem amb 2.500 tones de poma i veiem que una part de la fruita tenia defectes visuals i no podia anar als supermercats”

“La família venia del sector ramader i als anys 60 va començar amb la fruita”, explica Pau Frigola. De fet, els Frigola feia sis generacions que treballaven la ramaderia a la finca Mas Saulot, al Baix Empordà, on van plantar les primeres pomeres el 1962. Aquí comença la història que acabaria amb la primera sidra catalana.

Ho explica Pau Frigola: “El 2012 ens trobàvem amb 2.500 tones de poma i veiem que una part de la fruita tenia defectes visuals i no podia anar als supermercats. I decidim començar a pensar com li podem donar un valor afegit”. La perfecció física que reclamen els supermercats i consumidors fa malbaratar molta fruita arreu del país i no es van conformar.

La idea de la sidra

I van apostar per la sidra: “Era diferent i molt atractiu, ningú produïa sidra a Catalunya”. El 2015 van embotellar la primera sidra a Mooma, “sense una gran visió de mercat”. I per què sidra? “Perquè teníem pomes. Volíem donar valor a un producte que no en tenia”. Així de senzill. I és que tot i que Girona o Lleida són territoris amb molta poma, encara no hi havia projectes com aquest.

“El cultiu de la poma a Girona comença als anys 60 i al nord d'Espanya, on es fa molta sidra, es cultivava de molts anys”, relata Frigola, que afegeix: “Vam començar a fer sidra per portar-la als vaixells, perquè no es feia mal bé”.

La sidra a Catalunya

El 2016 comença la comercialització i no va ser gens fàcil: “Hi havia molt poca tradició de consum”. Per això, van afegir els sucs de poma, amb un segell propi de proximitat i de qualitat. Com a pagesos, tota la sidra i sucs surten de les seves pomes. I en el cas dels sucs van apostar per fer monovarietats: és a dir, un suc de poma de granny smith, un de fuji o de gala i també de pera.

Aquí es denota l'amor pel producte: “Cada poma és diferent i ho volíem traslladar al suc”. Van començar a vendre en petits establiments i agrobotigues i, més endavant, a la gran superfície. Amb una idea clara: vendre a tothom al mateix preu: “Sempre hem volgut respectar una línia i marges, no volem guerres pel preu”. Des de Girona ja s'han anat estenent arreu del país.

Actualment, utilitzen uns 1,5 milions de quilos de pomes (també peres) per l'elaboració de la sidra i els sucs.

Acostar la sidra al país

Amb l'objectiu d'apropar aquest món a la ciutadania, van apostar pel turisme de la sidra. Com fan els cellers de fa temps, van obrir Mas Saulot perquè la gent s'hi pogués acostar, conèixer com és el procés de producció i tastar les diferents varietats. També per vendre directament la sidra. Un projecte que va acompanyat d'un restaurant al mateix espai. De fet, ara han obert un segon projecte de restauració sota el mateix nom de Mooma a la Cerdanya.

“Del camp a la taula”, explica Frigola sobre la filosofia de l'empresa, que controla des del cultiu de la poma fins a l'elaboració de la sidra: “Tanquem el cercle”.

Frigola creu que el consum de la sidra va anirà a l'alça: “És baix en alcohol, fresc, refrescant, diürètic i no porta gluten”. Ja hi ha grans marques que hi estan apostant: “No hi veiem competència, si hi ha més consumidors, també ens arribaran a nosaltres”.

Reconeguts internacionalment

En el seu curt camí, Mooma ja ha estat reconeguda, per exemple al darrer Saló Internacional de les Sidres de Gala, on van participar una norantena de productors de països d'arreu del món. La seva sidra de pera hi va obtenir la màxima distinció i també van ser reconegudes altres sidres de l'empresa empordanesa.

I al passat mes de setembre, Mooma va rebre a Riga (Letònia) dos premis al Nordic International Cider Awards, un esdeveniment que té lloc cada any als països nòrdics i bàltics. “És la millor manera de reconèixer la nostra feina i les ganes de créixer i innovar que ens caracteritzen des que fa set anys vam iniciar aquest projecte”, resumeix Frigola.

Tot plegat, en una zona sense tradició de la sidra, però on la poma cada vegada té més pes. De fet, així es desprèn de Mooma: Montgrí + poma.