Naturgy i el Banc Europeu d’Inversions han signat un préstec de 700 milions d’euros, amb els quals el grup energètic haurà de digitalitzar la xarxa elèctrica i, a la vegada, reforçar la garantia de subministrament a Espanya. El projecte també contempla l’acceleració de la descarbonització. “Contribuirà de forma significativa al camí cap a la descarbonització de l’economia”, apunta Francisco Reynés. En aquest sentit, el president executiu de Naturgy creu que l’empresa ha dut a terme “una aposta irreversible per la transició energètica, on la integració de la potència renovable és vital per complir amb els objectius climàtics i de sostenibilitat”.
Naturgy ja ha rebut un primer pagament de 500 milions d’euros i més del 75% de les inversions associades al finançament es realitzaran a zones on la renda per capita és inferior al 75% de la mitjana europea. Punts com Castella-i-la Manxa, Castella-i-Lleó o Galícia es veuran beneficiades per la creació de 5.000 llocs de treball. En paral·lel, la Fundació Naturgy ha signat un conveni amb l’Ordre Hospitalària de Sant Joan de Deú per facilitar l’accés a formació de noves tecnologies energètiques. En aquest sentit, l’acord també contempla una sèrie de rehabilitacions energètiques, a càrrec de la companyia, en habitatges ocupats per col·lectius vulnerables. L’autoconsum, els gasos renovables o la digitalització de les xarxes elèctriques són alguns dels àmbits que es desenvoluparan durant les accions formatives. “L’acord ens permet donar resposta a dos dels grans reptes que enfronta la gent en el seu dia a dia: l’accés al mercat laboral i l’estalvi energètic”, descriu María Eugenia Coronado.
Segons la directora general de la Fundació Naturgy, l’objectiu final és reduir la factura energètica sense perdre cap tipus de confortabilitat a la llar”. Per la seva banda, Juan José Afonso, director general de Centres a l’Ordre, destaca que “moltes persones amb pocs recursos, en els darrers temps, han vist agreujada la seva situació per l’alta despesa de l’energia”. Fundada l’any 1992, la Fundació Naturgy també promou debats sobre aspectes relacionades amb l’energia i el medi ambient, mitjançant seminaris, publicacions, informes i un destacat programa educatiu. Recentment, InnovaHub, la divisió de Naturgy dedicada a l'àmbit d'innovació i nous models de negoci relacionats amb la sostenibilitat i la transició energètica, ha celebrat el seu primer any d'existència amb l'impuls de 15 projectes industrials. En aquest sentit, el grup de treball també ha ofert assessorament a 20 empreses emergents.
Els dos projectes de creació empresarial, sota el nom de GIRA Wind i W2BM, neixen amb la voluntat de consolidar un ecosistema de reciclatge integral d'aerogeneradors i la recuperació de materials. L'altra acció busca accelerar la tecnologia de producció de biometà."El nostre objectiu és projectar el full de ruta de la companyia, més enllà dels plans estratègics", apunta Jesús Chapado. El director d'Innovació de Naturgy afegeix que "estem preparats per donar resposta, ràpidament, als senyals de canvi de l'entorn". Els eixos principals d'InnovaHub són les investigacions, el desenvolupament de vectors energètics, la cerca de millores d'eficiències i l'emmagatzemat energètic.